Hero image

Näin testasimme

Testi tehdään puolueettomassa laboratoriossa yhdessä eri maiden kuluttajalehtien kanssa.

Älykello.

Älykello-ominaisuudet

Viestien ja puheluiden toiminnallisuudet arvosteltiin. Whatsapp-, Facebook Messenger-, Telegram- ja Twitter-ilmoitusten lisäksi viestien arvostelussa huomioitiin mahdollisuus viestien kirjoittamiseen ja viesteihin vastaamiseen kellon kautta.

Puhelutoimintojen arvostelussa puolestaan huomioitiin puhelusta ilmoittamisen lisäksi mahdollisuus puheluihin vastaamiseen, puheluiden soittaminen ja kellon käytettävyys puheluissa ja äänenlaatu puheluiden aikana.

Puhelimen ohjauksen osalta testattiin kameran käyttäminen kellon kautta. Puheohjauksesta testattiin peruskomennot, kuten kellonajan ja sijainnin kysyminen, sään ja reitin kysyminen sekä viestin lähettäminen.

Musiikkitoimintoja arvioitaessa huomioitiin käyttöönotto, musiikin kuuntelun helppous suoratoistossa puhelimen kautta sekä musiikin toistaminen ja käyttö ilman yhteyttä puhelimeen. Testissä kellot yhdistettiin bluetooth-kuulokkeisiin. Testissä käytiin läpi Spotify-, Apple Music-, Youtube- ja Deezer-palvelut.

Testit tehtiin sekä Android- että iOS-käyttöjärjestelmillä.

Henkilö täyttämässä tiskikonetta älykello ranteessaan.

Askelmittauksen tarkkuus mitattiin kävellessä, juostessa ja arkirutiinien aikana.

Kuntoilutoiminnot

Mittausten tarkkuus ja toistettavuus arvioitiin. Sykemittauksen tarkkuus testattiin levossa, kevyen ja raskaan harjoittelun aikana sekä pyöräillessä.

Happisaturaatiomittauksen tarkkuus testattiin vertaamalla kellon antamia tuloksia samaan aikaan referenssilaitteella sormesta mitattuihin arvoihin. Neljällä koehenkilöllä tehdyt testit toistettiin viiteen kertaan.

Matkan mittauksen tarkkuus testattiin sekä gps-toimintoa että askelmittaria käyttäen. Gps-mittaus tehtiin metsässä ja avoimessa maastossa. Askelmittauksen tarkkuus testattiin kävelyn, juoksun ja arjen askareiden aikana. Myös kellon tekemän gps-paikannuksen nopeus ja tarkkuus testattiin.

Lisäksi testattiin korkeusmittarin ja nousun mittauksen tarkkuus. Korkeusmittarin tarkkuus testattiin kolmessa eri sijainnissa. Nousun mittauksen tarkkuus tehtiin pyöräilemällä 6,4 kilometrin pituinen reitti, jonka korkeusero oli 41 metriä.

Käytön helppous

Yleisen käytettävyyden lisäksi arvioitiin kellon käyttöönotto, kuntoilutoimintojen käytettävyys, näyttö, unenseurannan helppous ja kellon personointi sekä kellon valikoiden käytön helppous.

Yleisessä käytettävyydessä huomioitiin päivittäisen käytön helppous, kellon mukavuus ranteessa, lataamisen helppous ja yhteyden luotettavuus puhelimen kanssa.

Kuntoilutoiminnoista arvioitiin muun muassa näytön selkeyttä harjoituksen aikana, kannustusviestien laatua ja tavoitteiden asettamista sekä seurantaa. Laboratorion asiantuntijat arvioivat kuinka hyvin kello sopii monipuolisesti eri lajeja harrastavalle, juoksijalle ja pyöräilijälle.

Kellon näytön tarkkuus, värintoisto, luettavuus eri valaistusolosuhteissa ja eri kulmista arvioitiin. Unenseurannan osalta arvosteltiin ominaisuuden käyttöönotto, saadun tiedon ymmärrettävyys ja hyödyllisyys sekä unenseurannan toimivuus kokonaisuutena.

Käyttöönotosta arvosteltiin sovellusten lataaminen, paritus puhelimen kanssa ja tilien luominen sekä omien tietojen syöttäminen. Personoinnin arvostelussa huomioitiin näytön näkymän säädöt, ilmoitusten hallinta ja sovellusten hallinta.

Kaksi henkilöä juoksemassa aurinkoisessa säässä.

Sykemittaukset tehtiin levossa, kävellessä, juostessa ja pyöräillessä.

Akku

Kellojen toiminta-aika ja latausnopeus mitattiin. Toiminta-aika mitattiin tyypillisessä käytössä gps-toiminto päällä ja pois päältä. Tämän lisäksi mitattiin, kuinka paljon akun varaustaso nousi 30 minuutin latauksen aikana.

Puhelinsovellus

Kellojen tukena älypuhelimessa käytettävät sovellukset arvosteltiin. Tärkeimpinä huomioitiin sovelluksen yleinen toimivuus ja käyttöliittymän selkeys. Myös sovelluksen räätälöinti, tavoitteiden asettaminen sekä synkronointinopeus sovelluksen ja kellon välillä arvioitiin. Testit tehtiin sekä Android- että iOS-käyttöjärjestelmillä.

Rakenteen laatu

Laboratorion asiantuntijat testasivat näytön naarmunkestävyyden ja arvioivat kellon materiaalien ja rakenteen laatua. Myös rannekkeen vaihdettavuus ja ilmoitettu vedenkestävyys huomioitiin arvostelussa.

Monipuolisuus

Kuntoiluominaisuudet, yhteydet ja liitännät sekä yleinen monipuolisuus arvosteltiin. Yleisen monipuolisuuden arviossa huomioitiin kosketusnäyttö ja näytön taustavalo.

Kuntoiluominaisuuksien monipuolisuuden arvioon vaikutti yhteensä 20 ominaisuutta, kuten unenseuranta, veren happipitoisuuden mittaus, hapenottokyvyn mittaus ja mahdollisuus erillisen sykevyön käyttämiseen.

Liitännöistä arvosteltiin esimerkiksi gps, wifi, 4G ja nfc.

Testitulokset

Artikkeli

Henkilö käyttämässä älykellon naarmuuntumisherkkyyttä testaavaa laitetta.

Kellojen naarmuuntumisherkkyys mitattiin.

Näin luet testitaulukkoa

Testivoittaja
Testin parhaat pisteet saanut tuote.

Hyvä ostos
Hinta-laatusuhteeltaan testin paras tuote.

Kokonaisarvosana 1–100 pistettä
Kokonaisarvosana on pyöristämättömien arvosanojen painotettu keskiarvo. Keskiarvo on kerrottu kymmenellä. Arvosanoja voi lisäksi laskea se, että tuote saa huonot pisteet tärkeässä ominaisuudessa, esimerkiksi turvallisuudessa.

Arvosanat 1–10 pistettä
Arvosanat on pyöristetty. Kuhunkin arvosanaan voi vaikuttaa jopa kymmeniä arviointeja ja mittaustuloksia.

Kuluttajan arvosanataulukko.

Testausta ympäri vuoden

Testimme on käynnissä jatkuvasti, mikä tarkoittaa sitä, että samaan testilaboratorioon lähetetään jopa joka kuukausi uusi testierä tuotteita. Testausmenetelmät ja arvosteluperusteet pidetään samoina testierästä toiseen, jotta eri testierissä testattujen tuotteiden tuloksia voisi vertailla keskenään. Arvosteluperusteet saadaan pidettyä samoina esimerkiksi referenssilaitteiden avulla, jolloin aiemmin testattu tuote testataan uudelleen ja sitä käytetään vertailukohtana uusille testattaville tuotteille.

Tarkistamme testattujen tuotteiden saatavuuden Suomessa myös aiemmin testattujen tuotteiden osalta aina kunkin testin julkaisuhetkellä. Poistamme tuolloin tuotelistasta ne aiemmin testatut tuotteet jotka eivät ole enää saatavilla. Näin varmistamme että lukijalla on mahdollisimman ajantasainen listaus testatuista saatavilla olevista tuotteista.

Sivun kuvat: IStock ja ICRT

Ladataan...
Ladataan...

Kuluttaja

Kuluttajan avulla teet onnistuneita ostopäätöksiä. Testaamme puolestasi yli tuhat tuotetta vuosittain.