Testausolosuhteet ja käytetyt materiaalit
Testit tehdään puolueettomissa laboratorioissa yhdessä muiden maiden kuluttajalehtien kanssa.
Leivänpaahtimien testaus perustuu standardiin EN 60442:1198 – Electric toasters for household and similar purposes.
Mittaukset suoritettiin 20±3 °C:n lämpötilassa laitteiden ollessa kytkettyinä 230 voltin jännitteeseen.
Testeissä käytettiin päivän vanhaa vaaleaa leipää. Viipaleiden tuli olla identtisiä ja kooltaan noin 10 × 10 cm kokoisia. Leivät hankittiin samasta paikkasta samaan aikaan, ja niitä säilytettiin yön yli 20±2 °C:n lämpötilassa suojassa vedolta ja auringonvalolta. Pakkauksen kahta ylintä ja alinta viipaletta tai muita kooltaan tai muodoltaan poikkeavia viipaleita ei käytetty testissä.
Pakastetun leivän testeissä käytettä leipä oli pakastettuna 24 tunnin ajan -18…-20 °C:n lämpötilassa.
Paahdonsäädössä noudatettiin valmistajan ohjeita ”kullanruskean” lopputuloksen saavuttamiseksi. Ohjeiden puuttuessa laboratorio testasi parhaan lopputuloksen ennen paahtotestien aloittamista. Pakastetun leivän paahdossa noudatettiin valmistajan ohjeita muun muassa sulatustoiminnon käytön osalta.
Leivän paahtaminen
Paahtotestit suoritettiin kolme kertaa sekä tuoreella että pakastetulla leivällä, paahtimet täytettyinä enimmäiskapasiteetin mukaan. Jokaisen paahtokerran välissä pidettiin 15 sekunnin tauko tai pidempi, jos valmistajan ohjeissa niin suositeltiin. Paahtoasetus säilytettiin samana, ellei valmistajan ohjeissa toisin mainittu.
Paahtotesteissä mitattiin paahtamiseen kulunutta aikaa, paahdettua aluetta sekä paahdon tasaisuutta. Paahdettu alue mitattiin digitaalisesti kullanruskean sävyjen (8–12) alueelta. Paahdon tasaisuus arvioitiin asteikolla 1–5, jossa päähuomio oli värin tasaisuudessa, vaikka lopputulos saattoi olla vain hieman ruskistunut tai hieman palanut.

Paahdettu alue mitattiin digitaalisesti kullanruskean sävyjen (8–12) alueelta. Paahdon tasaisuus arvioitiin asteikolla 1-5, jossa päähuomio oli värin tasaisuudessa, vaikka lopputulos saattoi olla vain hieman ruskistunut tai hieman palanut.
Käyttömukavuus
Laitteiden käyttömukavuutta arvioi kolme laboratorion asiantuntijaa. Arvioinnissa otettiin huomioon käyttöohjeiden selkeys ja laajuus, leipien asettaminen ja ottaminen, paahdon säätö ja peruutustoiminto, murualustan käyttö sekä sisä- ja ulkopuolen puhdistaminen.
Rakenteen laatu
Asiantuntijat arvioivat myös laitteiden rakenteen laatua, erityisesti käytettyjä materiaaleja, saumoja ja rakenteen lujuutta.
Turvallisuus
Laitteet tarkastettiin sähkö- ja lämpöturvallisuuden osalta. Lämpöturvallisuudessa kiinnitettiin huomiota muun muassa säätimiin, nostimeen sekä leivän ottamiseen.
Testitulokset
Artikkeli