Testausolosuhteet ja käytetyt materiaalit
Testit tehdään puolueettomissa laboratorioissa yhdessä muiden maiden kuluttajalehtien kanssa.
Mikroaaltouunien testaus suoritettiin 20 °C (± 5 °C) huonelämpötilassa, ilmankosteuden ollessa 50 % (±5 %). Laitteet olivat kytketty 230V (± 2 %) jännitteeseen.
Ruoan lämmittäminen
Ruoka-annoksen lämmitys
Laitteilla lämmitettiin eri ainesosista koostuva valmis annos mikroaalloilla. Yksi osio koostui 190 grammasta proteiiniseosta (30 % munanvalkuainen, 60 % lehmänmaito sekä 10 % sokeri) ja kahdessa muussa osiossa oli 100 g ja 150 g perunamuusia. Ennen lämmitystä annosta säilytettiin 6 asteessa 12 tuntia. Annosta lämmitettiin automaattiohjelmalla, valmistajan ohjeiden mukaisesti tai neljän ja puolen minuutin ajan täydellä teholla edellä mainittujen puuttuessa. Lämpötiloja mitattiin proteiiniseoksesta yhdeksästä kohtaa, 100 g perunamuusista 5 kohtaa ja 150 g muusista yhdeksästä kohtaa. Testin läpäisemiseksi proteiiniseoksen lämpötilan tuli olla 80–95 °C väliltä. Testi suoritettiin kaksi kertaa. Jos tuloksissa esiintyi poikkeamia, suoritettiin testi kolmannen kerran, joka myös rajoitti lämmityksen tasaisuuden arvosanaa.
Jauhelihan sulatus
Mikroilla sulatettiin – 20 asteessa säilöttyä 500 gramman naudan jauhelihapalaa sulatus asetuksella. Sulatus suoritettiin automaattitoiminnolla tai manuaalisesti, jos laitteessa ei ollut automaattitoimintoa tai sen lopputulos oli heikko. Lämpötiloja mitattiin viiden minuutin seisomisajan jälkeen yhdeksästä kohtaa lihan keskeltä ja kymmenestä kohtaa lihan pinnalta. Jos lihan lämpötila keskellä oli alempi kuin -2 °C tai korkeampi kuin 25 °C, tai lihassa oli kuumia kohtia, testi jäi läpäisemättä.
Lasagnen sulatus ja lämmitys
Laitteilla sulatettiin ja lämmitettiin – 20 asteessa säilöttyä lasagneannosta yhdistetyllä sulatus ja lämmitystoiminnolla. Valmistus suoritettiin automaattitoiminnolla tai manuaalisesti, jos laitteessa ei ollut automaattitoimintoa tai sen lopputulos oli heikko. Lämpötiloja mitattiin kuudesta kohtaa lasagnen lämpötilan ylittäessä 68 °C ja ruoan seisottua minuutin ajan. Kolmen asiantuntijan paneeli arvioi lopputuloksesta myös ulkonäköä, mehukkuutta sekä makua.
Sulatus ja paistaminen
Grillitoiminnolla varustetuilla mikroilla paistettiin pakastepizzaa sulatus ja paistamistoiminnolla. Valmistus suoritettiin automaattitoiminnolla tai manuaalisesti, jos laitteessa ei ollut automaattitoimintoa tai sen lopputulos oli heikko. Valmistumisen jälkeen paneeli arvioi pizzan pintaa, pohjan väriä sekä mehukkuutta.
Broilerin grillaus
Grillimikroilla paistettiin 1200 gramman broileri mikroaalloilla ja grillitoiminnolla. Ennen lämmitystä broileria säilytettiin 6 asteessa 12 tuntia. Valmistus suoritettiin automaattitoiminnolla tai manuaalisesti, jos laitteessa ei ollut automaattitoimintoa tai sen lopputulos oli heikko. Lämpötiloja mitattiin kahden minuutin seisomisajan jälkeen 14 kohtaa kanan eri puolilta. Minimilämpötila broilerin keskellä tuli olla vähintään 85 °C. Jos laite ei yltänyt tähän, muutettiin asetuksia ja testi suoritettiin uudestaan.
Paahtoleipien grillaus
Päivän vanhaa, kuoretonta vaaleaa leipää valmistettiin grillitoiminnolla. Leivällä peitettiin koko grillausalusta, ja laitteet esilämmitettiin viiden minuutin ajan ennen valmistusta. Esilämmitystä ei suoritettu kvartsigrillillä varustetuissa laitteissa, jos valmistajan ohjeessa oli näin ohjeistettu. Maksimi lämmitysaika leivälle oli 15 minuuttia (pois lukien esilämmitys), tai jos NCS (16–18) arvo oli korkeampi kuin 10 %.
Kiertoilmatoiminto
Yhdistelmämikrojen kiertoilmatoimintoa arvioitiin paistamalla muffineita sekä mittaamalla lämpötilan tasaisuutta. Muffinit paistettiin silikonimuoteissa heti taikinan valmistuttua. Valmistuksessa noudatettiin valmistajan antamia ohjeita, jos sellaiset olivat saatavilla. Ohjeiden puuttuessa – tai jos muffinit eivät olleet valmiita annetun ajan kuluttua – säädettiin paistoaikaa. Kiertoilmatoiminnon lämpötilan tasaisuutta mitattiin 30 minuutin ajan uunin keskeltä 130 °C:n ja 250 °C:n asetuksilla tai maksimiasetuksilla. Myös lämpenemisaikaa 155 °C:een mitattiin puolen tunnin ajalta.
Veden lämmitys tuttipullossa
330 millilitran kokoisessa tuttipullossa lämmitettiin 180 millilitraa vettä maksimiteholla 30 sekunnin ajan. Mittaus tehtiin 20 sekunnin jälkeen lämpötilan tasaannuttua.
Vihannesten ja lohen höyrykypsennys
Höyrytoiminnolla varustetuissa laitteissa kypsytettiin vihanneksia ja lohta. Valmistumisen jälkeen paneeli arvioi kypsymistä ulkoisesti.
Käyttömukavuus
Kolmen asiantuntijan raati arvioi laitteiden käyttömukavuutta. Arvioinnissa otettiin huomioon muun muassa: käyttöohjeet ja reseptit, oven avaaminen ja sulkeminen, ruoan laittaminen mikroon, lisätoiminnot ja varusteet, asetukset ja niiden ymmärrettävyys, näkyvyys ja sisävalaistus toiminnan aikana sekä laitteen puhdistaminen sisä- ja ulkopinnalta.
Sähkönkulutus
Laitteiden sähkönkulutusta arvioitiin EN 60705 standardin kahdeksannen kohdan mukaisesti. Mittauksissa huomioin laitteiden energiatehokkuus (käyttöteho / ottoteho (%)) sekä valmiustilan sähkönkulutus. Jos laitteissa oli erillinen energiansäästötila, mitattiin myös tämän kulutus. Kiertoilmatoiminnon sähkönkulutusta arvioitiin standardin 60335-2-25 mukaisesti. Uunin keskelle asetettiin lasisäiliö, johon lisättiin litran verran 20 asteista vettä. Veteen ja mikron sisätilaan asetettiin molempiin 1 kpl lämpöantureita, ja vettä lämmitettiin 180 °C asetuksella, kunnes veden lämpötila nousi 60 asteeseen. Sähkönkulutus (Wh) mitattiin testin ajalta.
Melu
Kolme asiantuntijan paneeli arvioi laitteiden melua mikrotoiminnon aikana. Myös asetusten merkkiäänet huomioitiin.
Turvallisuus
Laitteiden lämpö- ja sähköturvallisuutta arvioitiin EN 60335 standardin mukaan. Grilli- ja yhdistelmämikrojen pintalämpötiloja mitattiin lämpökameralla sekä grilli- että kiertoilmatoiminnon aikana. Lämpötiloja mitattiin 30 minuutin ajan grillitoiminnolla sekä 60 minuutin ajan kiertoilmatoiminnolla käyttäen maksimi lämpötila-asetusta. Ennen testien aloittamista laitteista mitattiin myös mikroaaltovuotoja eri puolilta laitetta, keskittyen etenkin oven saumoihin. Mittaukset suoritettiin 5 senttimetrin etäisyydeltä standardiin soveltuvalla vuotomittarilla. Raja testien jakamiselle oli 5 mW/cm2.
Testitulokset
Artikkeli