Suorituskyky
Ruoka-annoksen lämmityksen tasaisuus
Lautasellinen ruokaa lämmitettiin mikrossa. Yhdessä lautasen osiossa oli proteiiniseosta ja kahdessa eri määrä perunamuusia. Ennen lämmitystä ruokia säilytettiin viileässä vähintään 12 tuntia. Tarkoituksena oli lämmittää yhtä aikaa erityyppisiä ruokia ja erikokoisia annoksia tasaisen lämpöisiksi. Ruuat lämmitettiin automaattiohjelmalla, perunoiden lämmitysohjeiden mukaan tai 4 minuutin ajan puolella maksimitehosta.
Lämmitykseen kulunut aika mitattiin. Lämmityksen jälkeen proteiiniseoksen ja suuremman perunamuusiannoksen lämpötilat mitattiin 9 kohdasta ja pienemmän perunamuusiannoksen 5 kohdasta. Proteiiniseoksen lämpötilan tuli nousta 80–95 °C:een, jotta tuote läpäisi testin. Mittaukset tehtiin 2 kertaa. Jos erot olivat merkittäviä, tehtiin vielä kolmas mittaus. Jos kolmas mittaus tarvittiin, se laski lämmityksen tasaisuuden kokonaisarvosanaa.
Kiertoilmatoiminto
Muffineja paistettiin muoteissa kiertoilmatoiminnolla. Asetuksissa ja valmistusajassa noudatettiin laitteiden käyttöohjeita. Jos ohjeita ei ollut, valinnat tehtiin laboratorion asiantuntijoiden määrittelemillä asetuksilla. Jos muffinit eivät olleet valmiita suositellun paistoajan kuluttua, jatkettiin paistamista mukautetuilla asetuksilla, kunnes saatiin lopputulos. Muffinien tuli olla sekä päältä että sisältä kypsiä.
Jauhelihan sulatus
Testissä sulatettiin puoli kiloa naudan jauhelihaa sulatusasetuksella. Tuote oli pakastettu –20 °C:n lämpötilassa, ja se sulatettiin automaattiohjelmaa käyttäen, jos mikrossa sellainen on. Muussa tapauksessa käytettiin manuaalisia asetuksia. Lihan lämpötila mitattiin 5 minuutin kuluttua sulatuksesta yhdeksästä kohdasta lihan sisältä ja 13 kohdasta sen pinnalta. Arvosanaan vaikuttivat lämpötilojen keskiarvot ja hajonta, kuumin ja kylmin mitattu lämpötila, sulatusaika sekä sähkönkulutus. Lämpötila ei saanut olla jauhelihan keskellä viileämpää kuin –2 °C eikä lämpimämpää kuin 25 °C.
Lasagnen sulatus ja lämmitys
Testillä selvitettiin, pystyykö mikro sulattamaan ja lämmittämään pakastetun lasagnen yhdistetyllä toiminnolla. Testi tehtiin mikrotoiminnolla ja grillillä, jos mikrossa oli grilli. Testissä käytettiin automaattiasetusta, jos laitteessa oli sellainen. Muussa tapauksessa käytettiin laboratorion asiantuntijoiden määrittämiä asetuksia. Ennen testiä ruokaa pidettiin pakastettuna –20 °C:ssa. Testissä mitattiin sulatukseen ja lämmitykseen kulunutta aikaa ja lämpötilaeroja tuotteen sisällä. Lämpötilat mitattiin 6 kohdasta lasagnen sisältä.
Pakastepizzan paistaminen
Testissä sulatettiin ja paistettiin pakastepizzan pala grillitoiminnolla. Testi suoritettiin mikrosta löytyvällä automaattiohjelmalla, tai manuaalisesti, jos automaattiohjelmaa ei ollut laitteessa.
Paahtoleipien grillaus
Testissä mitattiin grillausalueen tehokkuutta ja leipien ruskistumisen tasaisuutta. Leipää esilämmitettiin viisi minuuttia ennen grillaamista. Koko grillausalusta peitettiin leivällä. Testissä käytettiin automaattiohjelmaa, tai laboratorion määrittämää asetusta, jos laitteessa ei ollut automaattiohjelmaa.
Broilerin grillaus
Broileria pidettiin ennen sen valmistamista 6 °C:ssa vähintään 12 tuntia. Reilun kilon kokoinen, öljyllä maustettu broileri grillattiin mikro- ja grillitoiminnolla. Testin ensimmäisessä vaiheessa käytettiin automaattiohjelmaa, jos laiteessa sellainen oli. Muuten testi suoritettiin manuaalisilla asetuksilla.
Paistamisen jälkeen broileri seisoi 2 minuuttia, minkä jälkeen lämpötila mitattiin 14 kohdasta. Lämpötilan tuli olla vähintään 85 °C. Jos tätä lämpötilaa ei saavutettu, testi toistettiin muuttamalla asetuksia.
Testissä mitattiin valmistukseen kulunut aika ja sähkönkulutus. Lisäksi broilerista arvioitiin mehevyys, ruskistumisen tasaisuus ja mureus.
Veden lämmitys tuttipullossa
Tuttipullossa lämmitettiin 180 ml vettä maksimiteholla 30 sekuntia. Veden lämpötila mitattiin 20 sekunnin kuluttua.
Vihannesten ja lohen höyrykypsennys
Vihanneksia ja lohta kypsennettiin höyrytoiminnolla.
Helppokäyttöisyys
Helppokäyttöisyydessä arvioitiin seuraavia asioita: asetukset, oven avaaminen ja sulkeminen, näkyvyys sisään, ruuan laittaminen mikroon sekä käyttöohjeet.
Sähkönkulutus
Sähkönkulutuksen arvosanassa mitattiin laitteiden energiatehokkuutta sekä sähkönkulutusta valmiustilassa. Energiatehokkuus-arvosana kertoo, kuinka suuri laitteen käyttöteho on suhteessa sen liitäntätehoon.
Melu
Raati arvioi melua mikrotoiminnon ollessa päällä. Myös asetusten merkkiäänet huomioitiin.
Turvallisuus
Turvallisuutta mitattiin alan standardien mukaan. Turvallisuudessa otettiin huomioon sekä lämpö- että sähköturvallisuus. Lämpöturvallisuutta mitattiin grillaustoiminnon aikana sekä käytettäessä kiertoilmatoimintoa. Turvallisuus-arvosanalla ei ollut painoa kokonaisarvosanan laskennassa. Sitä käytettiin ainoastaan rajoittavana tekijänä.
Testitulokset
Artikkeli