Silitystulos
Silitystestit tehtiin lämpötila- ja kosteussäädetyssä huoneessa. Raudoilla silitettiin kolme näytettä puuvillaa, kolme näytettä puuvilla-polyesteriä ja kolmet puuvillasta tehdyt farkut. Puuvillaa silitettiin kolmen pallon ja puuvilla-polyesteriä kahden pallon symboloimassa lämpötilassa. Farkkujen silityksessä käytettiin termostaatin maksimiasetuksia. Kaikki näytteet silitettiin käyttäen höyryä, jos se oli mahdollista. Jos silitysraudassa ei ollut kyseisiä asetuksia, käytettiin raudan oletusasetuksia. Kolme asiantuntijaa arvioi ryppyjen siliämistä 6-portaisella asteikolla, kun vaatteet olivat levänneet silityksen jälkeen samanpituisen ajan, vähintään tunnin.
Käyttömukavuus
Arvosanassa mitattiin höyrynmuodostusaika kolmen pallon lämpötilassa, raudan lämpenemisaika ja kalkinpoistoon kulunut aika. Lisäksi kolmen asiantuntijan paneeli arvioi johtoa, säätöjen ja nappuloiden helppokäyttöisyyttä, vesimäärän näkymistä, vesisäiliön täyttämistä ja tyhjentämistä, jäähtymiseen kuluvaa aikaa, käsittelyn ja kalkinpoiston helppoutta, käyttöohjeita, raudan liukumista kankaalla, raudan säilyttämistä, pohjan muotoa, termostaatin säätöä, palovamman riskiä ja merkkivalon näkyvyyttä.
Höyrynmuodostus
Testissä mitattiin, kuinka paljon silitysraudat tuottavat höyryä. Höyrynmuodostusta mitattiin maksimilämpötilassa ja kahden pallon symboloimassa lämpötilassa. Silitysrauta punnittiin, kun säiliö oli täynnä. Tasapainotuksen jälkeen rauta nostettiin ilmaan, jossa sitä liikuteltiin edestakaisin 15 kertaa minuutissa 3 minuutin ajan noin 50 senttimetrin matkan. 3 minuutin höyryntuotannon jälkeen silitysrauta punnittiin uudelleen. Höyrynmuodostus ilmoitettiin grammoina minuuttia kohden.
Kalkinsieto
Testissä mitattiin aika, jonka silitysraudat pystyivät tuottamaan riittävästi höyryä. Kalkkiintumista mitattiin laitteella, joka jäljittelee höyrysilittämistä. Termostaatti ja höyrytysasetus säädettiin maksimilämpötilaan. Sen puuttuessa käytettiin oletusasetuksia. Rautoja puhdistettiin kalkista testauksen välissä joka 12:s tunti ohjekirjassa esitetyllä tavalla, jos höyryntuotanto laski 5 grammaan minuutissa tai 50 %:iin maksimimäärästä. Testiä jatkettiin 252 tuntiin tai se keskeytettiin, jos höyryä tuli puhdistamisenkin jälkeen alle 5 g/min. Mitä pidempään höyryä tuli riittävästi, sitä paremmaksi silitysrauta arvioitiin. Testissä käytettiin suomalaisvettä kovempaa vettä.
Pohjan naarmuuntuminen
Pohjan naarmuuntumista testattiin kolmenlaisella hankaavalla materiaalilla: pehmeällä (kuiva vanutukko), keskinkertaisella (märkä vanutukko) sekä kovalla (karhunkieli-hankaussieni). Laboratorioasiantuntija arvioi lopputuloksen 6-portaisella asteikolla.
Testitulokset
Artikkeli