Hero image

Näin testasimme

Testit tehdään puolueettomissa laboratorioissa yhdessä muiden maiden kuluttajalehtien kanssa.

Silitystulos

Käytännön silitystestit tehtiin huoneessa, jossa oli tarkoin säädelty lämpötila ja suhteellinen kosteus. Jokaisella silitysraudalla silitettiin kolme näytettä puuvillaa, kolme näytettä puuvilla-polyesteriä ja kolmet puuvillasta tehdyt farkut. Puuvillaa silitettiin kolmen pallon ja puuvilla-polyesteriä kahden pallon symboloimassa lämpötilassa. Farkkujen silityksessä käytettiin termostaatin mak¬simiasetuksia. Kaikki näytteet silitettiin käyttäen höyryä, jos se oli mahdollista annetuissa asetuksissa. Jos silitysraudassa ei ollut kyseisiä asetuksia, käytettiin raudan oletusasetuksia. Kolme asiantuntijaa arvioi ryppyjen siliämistä 6-portaisella asteikolla, kun kaikki vaatteet olivat levänneet silityksen jälkeen samanpituisen ajan, vähintään tunnin.

Käyttömukavuus

Käyttömukavuuden arvosanaan mitattiin höyrynmuodostusaika kolmen pallon lämpötilassa, raudan lämpenemisaika sekä kalkinpoistoon kulunut aika. Lisäksi 3 asiantuntijan paneeli arvioi johtoa, säätöjä ja nappuloita, vesimäärän näkymistä, vesisäiliön täyttämistä ja tyhjentämistä, jäähtymistä, käsittelyn, puhdistuksen ja kalkinpoiston helppoutta, käyttöohjeita, raudan liukumista kankaalla, raudan säilyttämistä, pohjan muotoa, termostaattia, paloriskiä ja merkkivalon näkyvyyttä.

Höyrynmuodostus

Testissä mitattiin, kuinka paljon silitysraudat tuottavat höyryä. Höyrynmuodostusta mitattiin maksimilämpötilassa ja kahden pallon symboloimassa lämpötilassa. Täytetyllä tankilla oleva silitysrauta punnittiin. Tasapainotuksen jälkeen rauta nostettiin ilmaan, jossa sitä liikuteltiin edestakaisin 15 kertaa minuutissa 3 minuutin ajan noin 50 cm matkan. 3 minuutin höyryntuotannon jälkeen silitysrauta punnittiin uudelleen. Höyrynmuodostus ilmoitettiin suureena g/min.

Kestävyys: Kalkkiintuminen

Testissä mitattiin aika, kuinka kauan silitysraudat pystyivät tuottamaan riittävästi höyryä. Kalkkiintumista mitattiin laitteella, joka jäljittelee höyrysilittämistä. Termostaatti säädettiin maksimilämpötilaan ja höyrytys maksimiin. Rautoja puhdistettiin kalkista testauksen välissä joka 12. tunti ohjekirjassa esitetyllä tavalla, jos höyryntuotanto laski 5 grammaan minuutissa tai 50 %:iin maksimimäärästä. Testiä jatkettiin 252 tuntiin tai se keskeytettiin, jos höyryä tuli puhdistamisenkin jälkeen alle 5 g/min. Mitä pidempään höyryä tuli riittävästi, sitä paremmaksi rauta arvioitiin. Testissä käytettiin suomalaisvettä kovempaa vettä.

Pohjan naarmuuntuminen

Pohjan naarmuuntumista testattiin kolmenlaisella hankaavalla materiaalilla: pehmeällä (kuiva vanutukko), keskinkertaisella (märkä vanutukko) sekä kovalla. Laboratorioasiantuntija arvioi lopputuloksen 6-portaisella asteikolla.

Testitulokset

Artikkeli

Testausta ympäri vuoden

Huom! Testimme on käynnissä jatkuvasti, mikä tarkoittaa sitä, että samaan testilaboratorioon lähetetään jopa joka kuukausi uusi testierä tuotteita. Testausmenetelmät ja arvosteluperusteet pidetään samoina testierästä toiseen, jotta eri testierissä testattujen tuotteiden tuloksia voisi vertailla keskenään. Arvosteluperusteet saadaan pidettyä samoina esimerkiksi referenssilaitteiden avulla, jolloin aiemmin testattu tuote testataan uudelleen ja sitä käytetään vertailukohtana uusille testattaville tuotteille.

Tarkistamme testattujen tuotteiden saatavuuden Suomessa myös aiemmin testattujen tuotteiden osalta aina kunkin testin julkaisuhetkellä. Poistamme tuolloin tuotelistasta ne aiemmin testatut tuotteet jotka eivät ole enää saatavilla. Näin varmistamme että lukijalla on mahdollisimman ajantasainen listaus testatuista saatavilla olevista tuotteista.

Sivun kuvat: Laura Oja ja IStock

Ladataan...
Ladataan...

Kuluttaja

Kuluttajan avulla teet onnistuneita ostopäätöksiä. Testaamme puolestasi yli tuhat tuotetta vuosittain.