Näin testasimme

Testit tehdään puolueettomissa laboratorioissa yhdessä muiden maiden kuluttajalehtien kanssa.

 

Salasanaohjelmat testattiin tietotekniikan ja ohjelmistojen testaamiseen erikoistuneessa laboratoriossa. Ohjelmat ostettiin maaliskuussa 2018 ja testattiin kevään aikana.

Käytön helppous tietokoneella

Laboratorion asiantuntijat arvostelivat ohjelman lisenssin ostamisen ja ohjelman asentamisen tietokoneelle. Samalla arvosteltiin asennus- ja käyttöohjeiden hyödyllisyys. Myös asetusten tekeminen arvosteltiin.

Käytön helppouden arviossa huomioitiin myös ohjelman liittäminen olemassa olevaan käyttäjätiliin, uuden käyttäjätilin luominen ja mahdollisuus useampaan käyttäjätiliin. Käyttöönottoon liittyen arvosteltiin myös olemassa olevien salasanojen siirtäminen ohjelmaan ja ohjelman toiminta internetselainten kanssa. Ohjelmista tarkistettiin esimerkiksi osaavatko ne asentaa automaattisesti tarvittavat selainlaajennukset ja sulkea selainten omat salasanatoiminnot.

Päivittäisen käytön helppoutta arvioitaessa otettiin huomioon muun muassa usean käyttäjätilin käytettävyys yhdellä verkkosivulla, kolmansien osapuolten (Facebook, Google, Twitter) tunnistuspalveluiden toimivuus sekä salasanaohjelman toiminta, kun selaimessa ollaan luomassa käyttäjätiliä uudessa verkkopalvelussa. Myös ohjelman toiminta verkkolomakkeita täytettäessä arvosteltiin.

Testissä kokeiltiin myös, kuinka helppoa on jakaa toiselle henkilölle pääsy yksittäiselle verkkosivulle ilman pääsalasanan luovuttamista. Lisäksi tutkittiin mahdollisuus salasanojen synkronointiin laitteiden välillä käyttäen myös pilvipalveluita, kuten Google Drive, Onedrive ja Dropbox. Viimeiseksi selvitettiin saavatko perilliset hankittua ohjelman salasanat käyttäjän kuoleman jälkeen.

Testit tehtiin Windows 10-käyttöjärjestelmällä, mutta lisäksi tarkistettiin toimiiko salasanaohjelma vastaavalla tavalla OSX-käyttöjärjestelmällä.

Käytön helppous puhelimella

Älypuhelimilla ohjelmat ladattiin Applen App Storesta ja Googlen Play Storesta. Mobiililaitteilla salasanaohjelmille tehtiin vastaavat testit kuin tietokoneella.

Ominaisuudet

Ohjelman tuki eri käyttöjärjestelmille ja selaimille arvosteltiin. Lisäksi ohjelmat saivat pisteitä muun muassa erilaista tavoista tuoda salasanoja ohjelmaan, mahdollisuudesta säilöä ohjelmassa muutakin luottamuksellista tietoa kuin salasanoja (esimerkiksi kuvatiedostoja) ja synkronointitoiminnoista eri laitteiden välillä. Myös mahdollisuus salasanojen ryhmittelyyn huomioitiin.

Tietoturva

Sovelluksen pääsalasanan ja muiden ohjelman generoimien salasanojen turvallisuus arvosteltiin. Myös ohjelman antamat varoitukset käyttäjälle esimerkiksi samaa salasanaa uudestaan käytettäessä arvosteltiin, samoin kuin mahdollisuus ohjelman avaamiseen sormenjäljen tai kasvojen tunnistuksen avulla.

Tietoturvalaboratorio testasi myös ohjelman ja toimittajan välisen tietoliikenteen salauksen ja ohjelman herkkyyden niin sanotulle Man in the middle-tietoturvahyökkäykselle, jossa kolmas osapuoli salakuuntelee ohjelman ja palvelimen välistä tietoliikennettä.

Yksityisyys

Arvostelussa huomioitiin yksityisyyden suojaan liittyvien seikkojen korostaminen käyttäjälle, mahdollisuus yksityisten tietojen lähettämisen estämiseen, sekä toimittajalle ja kolmansille osapuolille ohjelmasta lähtevät salatut ja salaamattomat tiedot.

Testitulokset

Artikkeli

Näin luet testitaulukkoa

Testivoittaja
Testin parhaat pisteet saanut tuote.

Hyvä ostos
Hinta-laatusuhteeltaan testin paras tuote.

Kokonaisarvosana 1–100 pistettä
Kokonaisarvosana on pyöristämättömien arvosanojen painotettu keskiarvo. Keskiarvo on kerrottu kymmenellä. Arvosanoja voi lisäksi laskea se, että tuote saa huonot pisteet tärkeässä ominaisuudessa, esimerkiksi turvallisuudessa.

Arvosanat 1–10 pistettä
Arvosanat on pyöristetty. Kuhunkin arvosanaan voi vaikuttaa jopa kymmeniä arviointeja ja mittaustuloksia.

Kuluttajan arvosanataulukko.

Kuluttaja

Kuluttajan avulla teet onnistuneita ostopäätöksiä. Testaamme puolestasi yli tuhat tuotetta vuosittain.