Erilaiset grillityypit sopivat eri tarpeisiin ja mieltymyksiin. Hiiligrillillä saa savunmakua, sähkö- tai kaasugrillillä voi puolestaan kypsentää ruokaa tasaisemmin.
Omakotitaloasujille ja ahkerille mökkeilijöille grillikausi alkaa heti lumien sulaessa, mutta moni suomalainen pääsee grillauksen makuun vasta kesälomien myötä. Tiukimman tulkinnan mukaan grillaaminen on ruuan kypsentämistä korkeassa lämpötilassa ja ensisijaisesti suoralla säteilylämmöllä, tyypillisesti ritilän päällä. Grillaamiseksi voidaan laskea myös muu ruuan kypsentäminen, joka tapahtuu grillissä savustamalla, metallisella parilalevyllä pariloimalla tai epäsuoralla lämmöllä paahtamalla.
Jopa muuripannulla paistamista kuulee joskus kutsuttavan grillaamiseksi: kokkaus tapahtuu ulkosalla ja usein avotulta hyödyntäen. Toisaalta esimerkiksi ruuan kypsentäminen sähköuunin grillivastusta käyttäen on teknisesti ottaen grillaamista, vaikka siinä ei käytetä varsinaista grilliä.
Käsittelemme tässä artikkelissa sähkö-, kaasu- ja hiiligrillejä, ja kerromme kunkin grillityypin parhaat puolet. Lisäksi tutustumme esimerkiksi grillattavien ruokien marinoimiseen sekä grillauksen kemiaan kuten Maillard-reaktioon.
Kuluttajan avulla teet onnistuneita ostopäätöksiä. Testaamme puolestasi yli tuhat tuotetta vuosittain.