Yksi asetus voi kymmenkertaistaa soundbar-kaiuttimen sähkönkulutuksen

HDMI-ohjauksen kytkeminen päälle voi jopa kymmenkertaistaa soundbar-kaiuttimen valmiustilan sähkönkulutuksen.

Testasimme alkuvuodesta soundbar-kaiuttimia eli televisioon kytkettäviä lisäkaiuttimia, joiden avulla esimerkiksi tv-ohjelmien puheäänen saa kuulumaan selkeämmin. Testin yhteydessä selvisi, että joidenkin kaiuttimien kohdalla HDMI CEC -asetuksen eli HDMI-ohjauksen kytkeminen päälle voi jopa kymmenkertaistaa kaiuttimen valmiustilan sähkönkulutuksen.

HDMI-ohjaus mahdollistaa useiden laitteiden käytön yhdellä kaukosäätimellä, jolloin esimerkiksi kaiutinjärjestelmään ja televisioon voi laittaa virrat päälle yhdellä kaukosäätimellä ilman, että jokainen laite pitäisi käynnistää erikseen.

Testin kaiutinjärjestelmistä Polk Magnifi Minin, Samsung HW-Q60R:n, Sony HT-S350:n ja Yamaha MusicCast Bar 400:n ottoteho lepotilassa kasvaa 2–4-kertaiseksi, kun HDMI-ohjauksen asetti päälle.

Sony HT-ST5000:n virrankulutus valmiustilassa on 0,7 wattia ilman HDMI-ohjausta ja 6,8 wattia HDMI-ohjauksen ollessa päällä.

Suurin muutos tapahtui Sony HT-ST5000:lla (kuvassa), jonka sähkönkulutus liki kymmenkertaistui 0,7 watista 6,8 wattiin, kun HDMI-ohjaus kytkettiin päälle.

Neljän tunnin päivittäisellä käytöllä ja 20 tunnin valmiustilalla Sonyn käyttämän sähkön hinnaksi tulee vuositasolla reilut 17 euroa vuodessa HDMI CEC -tuen ollessa käytössä ja noin 8,5 euroa, jos asetuksen ottaa pois päältä.

Kaiuttimien tehontarve on kuitenkin maltillinen, jos sähkönkulutusta vertaa esimerkiksi televisioon. Testin sähköahneimmankin kaiutinjärjestelmän eli Sony HT-ST5000:n ottoteho oli vain noin 25,5 wattia, kun kaiuttimia kuunneltiin 80 desibelin äänenpaineella. Keskimäärin testin kaiuttimien ottotehoksi mitattiin noin 14 wattia.  Virrankulutukset ovat vain murto-osan televisioiden tyypillisestä virrankulutuksesta.

Tarkat tiedot kaikkien testaamiemme soundbar-kaiuttimien sähkönkulutuksista HDMI-ohjauksen kanssa ja ilman löydät soundbar-kaiuttimien testistämme. (Kuluttaja 1/2020, tilaajille.)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.