Watit eivät kerro pölynimukyvystä

Suuri teho, hyvä pölynimukyky – näin ajattelee edelleen moni pölynimurikauppaan lähtiessään. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa.

Kuluttajan pölynimuritesteissä parhaiten pölyä ovat imeneet hyvin eritehoiset laitteet. Esimerkiksi lokakuussa julkaistun imuritestin voittaja on liitäntäteholtaan vain 550-wattinen, kun kakkossijalle tulleen imurin liitäntätehoksi ilmoitetaan 890 wattia. Molemmat saavat siivoustulokseksi 8 / 10.

Eniten liitäntäteho kertoo sähkönkulutuksesta, ja siksi EU rajoittaa sitä. Kaupoissa myytävien imureiden liitäntätehon täytyy olla alle 900 wattia.

Pölyimukykyyn vaikuttaa moni asia, mm. suulakkeen muotoilu, imurin liitokset, pölypussin täyttöaste – ja imuroijan ahkeruus.

Kuluttajan pölynimuritesteissä on paljastunut, että parhaimmillaan imurit imevät kovalla lattialla jopa 99 prosenttia pölystä, kun suulaketta liikutetaan samassa kohtaa kolme kertaa. Lukema putoaa 97 prosenttiin, kun pinta käydään läpi vain kertaalleen.

Matolla imuroitaessa tulokset ovat hiukan huonompia. Silloin imurit imaisevat parhaimmillaan yhdellä suulakkeen vedolla noin 68 prosenttia pölystä, kun pölypussi on tyhjä, ja vain 65 prosenttia, kun pussissa runsaasti (400 g) pölyä. Kun ahkeroi hiukan lisää eli liikuttaa suulaketta samassa kohtaa kolmesti, maton pölystä poistuu 89 prosenttia tyhjällä pussilla ja 81 prosenttia täydellä.

Lue myös: Pölynimurin ostajan opas

Kommentit (1)

Imurien melutasoissa on käytännössä valtavia eroja ja se vaikuttaa käyttömukavuuteen. Jos imuria käyttäessä tarvitaan kuulosuojaimia, imurointi jää helposti seuraavaan viikkoon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.