Verovähennysten teko kannattaa – mutta saako vähennetyn summan puhtaana käteen?

Tekemällä verovähennyksiä voi saada satojen tai jopa tuhansien eurojen veronpalautukset. Mutta mistä vähennyksistä saa parhaat palautukset ja kuka niistä hyötyy eniten?

Kuluttaja-lehden numerossa 3/2021 selvitimme vastauksen kymmeneen verovähennyksiä koskevaan kysymykseen. Tilaajat pääsevät lukemaan artikkelin tästä. 

Yksi monia mietityttävä kysymys on, että saanko vähennetyn summan puhtaana käteen.

Vastaus on, että osan saat, toisia et. Vähennyksiä on kahdenlaisia.

Osa lasketaan suoraan veron määrästä, eli saat palautuksena tismalleen vähennystä vastaavan summan. Tällaisia ovat esimerkiksi elatusvelvollisuusvähennys ja kotitalousvähennys. Jos teet 1 000 euron kotitalousvähennyksen, voit saada omavastuun vähentämisen jälkeen 900 euroa veronpalautuksena.

Toiset vähennykset lasketaan tuloistasi, eli ne pienentävät verotettavaa ansiotuloasi ja siten veroprosenttiasi. Tällaisia ovat esimerkiksi työhuonekulu sekä kodin ja työpaikan välinen matkakulu. Jos maksat julkisen liikenteen lipusta vuodessa 1 000 euroa, summa vähennetään verotettavasta ansiotulostasi.

Se, paljonko veroprosenttisi pienenee, riippuu vuosituloistasi. Suurituloinen hyötyy näistä vähennyksistä euromääräisesti enemmän kuin pienituloinen, koska hänellä on suurempi veroprosentti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.