Varaava takka voi tuoda säästöä lämmityskustannuksiin, mutta kaikille se ei ole paras lämmitysmuoto

Selvitimme, mitä varaavan takan hankinta maksaa, ja mitä hankinnassa täytyy huomioida.

Varaava takka voi olla viisas hankinta, mutta järkevyys riippuu monesta tekijästä – eikä vähiten lämmitettävästä kiinteistöstä. Jos esimerkiksi talon pohjapiirros on kovin mutkitteleva ja asuinkerroksia useampi kuin yksi, varaava takka ei todennäköisesti lämmitä tehokkaasti koko tilaa.

Ennen ostopäätöstä täytyy miettiä montaa muutakin tekijää. Kuluttaja selvitti, mitä kaikkea hankinnassa on hyvä huomioida.

Yksi keskeinen asia on oma budjetti. Takkojen hinnat liikkuvat tuhansissa euroissa, ja hintaan pitää laskea päälle asennus ja rahti. Jos takan perustukset tai savupiippurakenne eivät ennestään ole riittävän jämäkät, budjettiin on varattava reilusti lisää. Lisäksi kannattaa ennakoida polttopuun hinta, jossa on suurtakin vaihtelua.

Varaavan takan ostajan on hyvä tiedostaa myös se, että puunpoltosta koituu sekä ilmastopäästöjä että terveydelle haitallisia pienhiukkaspäästöjä. Tiheästi asutussa taajamassa takalla lämmittämisestä voi tulla naapurustossa sanomista.

Oikea polttamistapa on päästöjen kannalta tärkeää. Tutkimuksissa on havaittu eri polttamistavoilla moninkertaisia eroja pienhiukkaspäästöissä.

Kun varaavaan takkaan on päädytty, on edessä takan valinta. Mitä isompi tila, sitä isompi ja järeämpi takan pitää olla, jotta siitä saa lämmityshyötyä.

Kaikkien tehdasvalmisteisien takkojen markkinointitiedoissa pitää olla energiamerkintä, jossa ilmoitetaan laitteen energiatehokkuusluokka. A++ -luokan takat ovat energiatehokkaimpia ja G-luokan takat vähiten energiatehokkaita.

Varaaville takoille ilmoitetaan myös hyötysuhde, esimerkiksi 79 % tai 85 %. Prosenttiluku kertoo, kuinka hyvin energia saadaan hyötykäyttöön. Valmistajien ilmoittamat hyötysuhdeprosentit perustuvat mittaustuloksiin ja standardoituun laskukaavaan, mutta takan ostaja saa silti olla tarkkana, sillä aina luvut eivät ole vertailukelpoisia. Tähän ja muihin ostopäätökseen vaikuttaviin asioihin voi perehtyä lukemalla Kuluttajan jutun.

Kommentit (2)

No mitä se varaavan takan hankinta maksaa? Tätähän te olitte selvittänyt.

Tunnetusti takkojen hinnoissa on tähtitieteelliset katteet, kannatta vertailla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.