Vanheneeko sarjalippu käsiin? Finnkino lupaa rahat takaisin, jos leffaan ei pääse sairastumisen takia

Yritys voi itse päättää, millainen on sarjalipun tai lahjakortin voimassaoloaika. Hyvitystä voi saada, jos palvelu on ollut koronan takia kiinni.

Korona-aikana moni on pelannut varman päälle ja jättänyt elokuvissa ja kuntosalilla käynnit minimiin. Silloin on riskinä, että palveluja varten hankitut sarjaliput ja työnantajalta saadut virikesetelit vanhenevat käsiin. Menevätkö rahat kankkulan kaivoon, vai tulevatko palveluntarjoajat kuluttajaa vastaan?

Elokuvateatteriketju Finnkino on joustanut sarja- ja lahjalippujensa ehdoissa pandemia-aikana. Ketju on pidentänyt sarja- ja lahjalippujensa voimassaoloaikaa, kun teatterit ovat olleet kiinni koronapandemian takia.

”Voimassaoloaikaa on pidennetty automaattisesti eri vaiheissa epidemian jatkuessa aina minimissään sen verran kuin teatterit ovat olleet suljettuna. Tämä ei vaadi asiakkailtamme erillisiä toimenpiteitä”, kertoo Finnkinon kaupallinen johtaja Hannele Wolf-Mannila.

Finnkinon sarjaliput ovat normaalisti voimassa paketista riippuen 5–8 kuukautta, ja niillä on palautusoikeus viikon sisällä ostosta.

Wolf-Mannilan mukaan asiakkaalla on myös mahdollisuus saada elokuvalipusta rahat takaisin sairastumisen takia.

”Mikäli asiakas on sairaana, on hänellä mahdollisuus peruuttaa elokuvissakäynti ennen näytöksen alkamisajankohtaa. Tuolloin hänen tulee ottaa yhteyttä asiakaspalveluumme, ja maksu palautetaan sille maksutavalle, millä osto on tehty.”

Wolf-Mannila ei vastannut Kuluttajan kysymykseen siitä, paljonko maksettuja sarja- ja lahjalippuja jää vuosittain käyttämättä, ja paljonko nämä tuottavat Finnkinolle.

Virikesetelit voimassa kaksi vuotta – käyttämätön saldo palautuu työnantajalle

Myös työnantajan tarjoamia liikunta- ja kulttuuriseteleitä on saattanut jäädä korona-aikana käyttämättä.

Suomen johtavaksi työsuhde-etujen tarjoajaksi itseään mainostava Edenred ei ole pidentänyt virikeseteliensä voimassaoloa koronan takia. Edenred Finland Oy:n toimitusjohtajan Peter Hiltusen mukaan yhtiö katsoo, että virikesetelien 24 kuukauden voimassaoloaika on käyttäjän kannalta riittävän joustava.

”Edenredillä on markkinoiden pisin voimassaoloaika virike-edun käyttöön, joten vanhenemispäivän joustoon ei ole ollut tarvetta. Sen sijaan keskitymme tekemään yhdessä paljon erilaista viestintää työnantajien kanssa, jotta etu tulee käytettyä ennen vanhenemispäivää”, Hiltunen kommentoi.

Virikeseteli on työnantajan verovapaasti tarjoama etu enimmillään 400 euroon asti vuodessa. Mikäli etua ei käytetä, käyttämättömän virike-edun rahamäärä palautuu Edenrediltä työnantajalle. Hiltunen ei kerro tarkkoja tietoja mutta sanoo, että ”vanhentuneita saldoja ei ole merkittävästi”.

Sarjalippujen voimassaoloa ei säännellä

Kilpailu- ja kuluttajavirasto ei ota kantaa työnantajan tarjoamien virikesetelien hyvityskäytäntöihin, sillä ne eivät ole kuluttajaviranomaisen toimivallassa.

Lahjakorttien ja sarjalippujen osalta KKV:sta todetaan, että kuluttajansuojalaki ei sääntele kuluttajan omalla rahalla ostamien elokuvateattereiden ja kuntosalien sarjalippujen sekä lahjakorttien voimassaoloa.

”Palveluntarjoajat saavat lähtökohtaisesti määritellä tarjoamansa palvelun sisällön ja ehdot haluamallaan tavalla. Ehdot eivät kuitenkaan saa olla kohtuuttomia”, KKV:n erityisasiantuntija Annina Huolman sanoo.

Jos palvelu ei ole ollut lainkaan saatavilla eli elokuvateatteri tai kuntosali on ollut kiinni, kuluttajalla on Huolmanin mukaan oikeus hyvitykseen.

”Jos näyttää siltä, että lippuja tai lahjakorttia ei ehdi käyttää ajoissa, kuluttajan kannattaa ottaa yhteyttä jo ennen sarjalipun tai lahjakortin vanhentumista palveluntarjoajaan ja pyrkiä neuvottelemaan esimerkiksi voimassaoloajan jatkamisesta. Erimielisyydet joudutaan ratkomaan tapauskohtaisesti.”

Silmiä avaavia juttuja, ei mainoksia

Kommentit (3)

Luotin liikaa siihen, ettei kuluttajana tarvitse tehdä sarjalipuille mitään. Aloin koronarajoitusten aikaan seurata Finnkinon ilmoittelua, koska olin ostanut sarjaliput, jotka olivat voimassa helmikuulle-21. Iloinen yllätys oli 14.1.21 Finnkinon tiedottaessa sarjalippujen voimassaoloajan pidentyneen 3 kuukautta. Ja vastaavia ilmoituksia olikin 12.4.21 ja 9.6.21.
Lokakuussa ajattelin rohkaistua elokuviin, mutta pettymyksekseni elokuvateatterissa ilmoitettin lippujeni voimassaolon umpeutuneen lokakuun alussa. Laskujeni mukaan voimassalon olisi pitänyt jatkua marraskuulle.
Mielestäni jokaisessa Finnkinon tiedotteessa olisi voinut ilmoittaa tai rajata pois sellaiset voimassaoloajat, joita pidennys ei enää koske. Sellaisesta ei ollut mainintaa.
Vielä marraskuussa Finnkinon sivuilla vakuuteltiin jokaisen ehtivän käyttää lippunsa, koska voimassaoloaikaa on jatkettu. Tosin minua se ei koskenut, koska enää ehtinyt lokakuussa käyttää elokuvalippujani. Kyllä harmitti, ja ennenkaikkea liikaa lupaava tiedotus. Kankkulan kaivoon menivät rahat. Olin toki yhteydessä Finnkinon asiakaspalveluun,mutta tuloksetta. Enpä ole enää ostellut sarjalippuja enkä ehkä enää ostele. Hyviä elokuvia näkee suoratoistopalveluiden kauttakin.

Liki samat fiilikset, että enää en osta sarjalippuja. Lippujen käyttöaika päättymässä, mutta elokuvatarjonta huono. Korona-aikana kaivataan elokuvia, joissa mieliala virkistyy ja olotila rentoutuu… Tarjolla olevat kauhukuvat, jännärit, draamat yms. vastaavat ei juuri tuo iloa elämään, joten niihin en halua lippujani käyttää.

Minulla vanheni 150 euron edestä Edenredin virikeseteleitä.

Lopetin maaliskuussa 2020 kuntosalilla käymisen, koska korona tuli. Välilä on ollut aukioloja, mutta pidemmälle vuosilipulle ei. Soitin Edenredin asiakaspalveluun ja eivät korvaa tätä.

Ei voi olla niin, että näitä vanhentuneita virikeseteleitä ei voi korvata tai pidentää aikaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.