Vähennä hävikkiä – säilytä ruoka oikeissa lämpötiloissa

Ruokahävikkiä voi vähentää, kun säilöö ruuat oikein. Jääkaappien suositusasetuksiin ei ole kuitenkaan aina luottamista, joten kannattaa mitata oman kylmälaitteen lämpötilat ja valita joka elintarvikkeelle paras säilytyspaikka.

Noin 30 prosenttia kaikesta ruokahävikistä syntyy kodeissa. Kaupasta raahataan enemmän ruokaa kuin ehditään käyttää. Jopa avaamattomia pakkauksia menee roskiin päiväyksen perusteella. Lautasille jää tähteitä, ja eilinen keitto jää kaapin perukoille, kun tänään tekee mieli jotain muuta.

Yksi hävikin aiheuttaja ovat väärät säilytyslämpötilat. Perunat vetistyvät kylmässä, voi härskiintyy liian lämpimässä tai juustoon ilmestyy homepilkkuja.

Elintarvikkeet pilaantuvat yleisimmin siten, että mikrobit kasvavat niissä: Proteiinipitoiset ruuat kuten liha tai kananmunat mätänevät. Maito happanee maitohappokäymisen seurauksena. Hillot, mehut, leipä ja hedelmät homehtuvat.

Ruoka-aineet voivat pilaantua myös kemiallisesti. Rasvat härskiintyvät tai eltaantuvat, kun tyydyttymättömät rasvahapot hapettuvat.

Pilaantuminen ei ole aina terveydelle vaarallista, mutta ruoka voi alkaa maistua pahalta. Toisaalta monet ruokamyrkytysbakteerit eivät maistu miltään, joten on vain varmistuttava, että kodin ruokahygienia on kunnossa.

Eri ruuille eri lämpötilat

Jääkaapissa säilyttämisen ideana on estää tai hidastaa paitsi mikrobien kasvua, myös kemiallista pilaantumista. Jääkaapin lämpötilan pitäisi olla +2:n ja +6 asteen välillä, pakastimen -18 astetta. Jos kotona on viileäkaappi, sen sopiva lämpötila on 10:stä 14:ään asteeseen.

Jääkaappitavarankin säilytyksessä on eroja: toiset elintarvikkeet ovat lämmölle hyvin herkkiä ja toiset sietävät vähän enemmän. Enintään +3 asteessa pitäisi säilyttää tuoretta kalaa, tyhjiöpakattuja kylmäsavu- ja graavisuolattuja kaloja, tuoretta kokolihaa ja jauhelihaa.

Enintään +6 astetta on sopiva lämpötila esimerkiksi maidolle, margariinille ja suojakaasuun pakatuille elintarvikkeille ja valmisruoille. Tuoremehu, pastöroitu jogurtti sekä useat juustot säilyvät alle +8 asteessa. Valmistajan määrittämät säilytyslämpötilat vaihtelevat jonkin verran tuotekohtaisesti.

Kaupasta ostetun valmistuotteen viimeinen käyttöpäivä tai parasta ennen -päivämäärä pätee vain silloin, jos elintarviketta on säilytetty koko ajan valmistajan ilmoittamassa säilytyslämpötilassa eikä kylmäketju ole katkennut. Tuoretiskiltä ostettu kala tai jauheliha kannattaa valmistaa jo ostopäivänä, vaikka sitä olisikin mahdollista pitää riittävän kylmässä.

Monet elintarvikkeet, kuten kasvikset ja ruokaöljy, säilyisivät parhaiten viileäkaapissa tai viileässä ruokakomerossa. Käytännössä monessa kodissa on vaihtoehtona vain jääkaappi tai huoneenlämpö, joten valinta täytyy arpoa näiden välillä. Yksiselitteistä sääntöä ei ole. Esimerkiksi ruokaöljy säilyy kummassa vain, mutta sen ei pitäisi olla hellan vieressä eikä valossa.

”Kurkkuja ja tomaatteja voi säilyttää kokonaisina huoneenlämmössä ainakin jos ne käytetään nopeasti. Pilkottu salaatti taas pilaantuu helposti, joten se kuuluu jääkaappiin”, sanoo ylitarkastaja Annika Pihlajasaari Ruokavirastosta.

Tunne oma jääkaappisi

Onko jääkaapissa sitten ihanteelliset olosuhteet helposti pilaantuville ruuille? Kuluttajan kylmälaitetestit ovat osoittaneet, että jääkaapit eivät aina pysy riittävän kylminä, kun niitä käytetään valmistajan antamilla suositusasetuksilla.

Viimekeväisessä jääkaappi-pakastintestissämme selvisi, että useassa jääkaapissa lämpötila nousee ainakin jossain kohtaa yli 7 asteen. Pahimmillaan jääkaapista mitattiin lähes 10 asteen lämpötila, liha- ja kalalaatikosta 6 asteen lämpötila. Onko tämä haitallista?

”On siinä riskejä. Joissakin kodeissa jääkaapit saattavat olla liian lämpimiä. On tärkeää tuntea oma jääkaappinsa ja mitata lämpötilat. Samassa jääkaapissa on eri kohdissa eri lämpötila”, Ruokaviraston Pihlajasaari sanoo.

Kylmälaitteiden lämpötilat kannattaa tarkistaa ajoittain jääkaappi- tai pakastinlämpömittarilla. Kannattaa mitata lukemat eri kohdista, koska kylmälaite ei ole kauttaaltaan samanlämpöinen. Lämpötila on hyvä mitata silloin, kun mittari on ollut pitkään jääkaapissa ja jääkaapin ovi on ollut useita tunteja kiinni – esimerkiksi heti aamulla.

Voi olla, että jääkaappi on säädettävä valmistajan suositusasetuksia viileämmäksi. Jotta elintarvikkeet säilyisivät mahdollisimman hyvin, ne kannattaa sijoitella jääkaappiin omien mittausten perusteella. Alimman lasihyllyn pitäisi suojata vihanneslaatikoita kylmältä, mutta jos kurkut silti paleltuvat vihanneslaatikossa, ne voi siirtää vaikka ovihyllylle. Maidolle taas ovi on joskus liian lämmin paikka. Viileintä on yleensä alahyllyllä takaseinän vieressä.

Jäähdytä valmis ruoka nopeasti

Aterialta ylijäänyttä ruokaa on sääli heittää biojätteeseen, eikä tarvitsekaan. Jotta ruokaa voi lämmittää uudelleen, se pitää jäähdyttää nopeasti jääkaappiin tai pakastimeen. Oikeassa lämpötilassa valmiit ruuat voivat säilyä 3–4 vuorokautta, jos niitä on käsitelty oikein ja jäähdytetty nopeasti. Säilytysajan määrää ruuan nopeimmin pilaantuva raaka-aine.

Huoneenlämmössä jäähtyvä ruoka pysyy pitkään mikrobien lisääntymisen vaaravyöhykkeellä eli +6 ja +60 asteen välillä. Ruokaa ei kuitenkaan saa laittaa jääkaappiin liian lämpimänä, koska se nostaa jääkaapin ja siellä olevien muiden ruokien lämpötilaa. Kannattaa jäähdyttää ruoka niin, että laittaa astian kylmään veteen tai jakaa ruuan rasioihin kylmäkallejen päälle.

Pihlajasaaren mukaan ei voi sanoa tarkkaa aikaa sille, mitä ruuan jäähdytys saa kestää. Ravintoloissa ja myymälöissä lämpimät ruuat pitää jäähdyttää alle 6 asteeseen maksimissaan 4 tunnissa, ja ammattikeittiöissä käytetään yleensä jäähdytyskaappeja. Haitallisia bakteereja voi kuitenkin kasvaa jo nopeammin, jos ruokaa ei käsitellä hygieenisesti tai ruoka-astiassa ei ole kantta.

”Jos keitetty ruoka on ollut peitettynä, siihen ei välttämättä ehdi tulla bakteereja. Jos se on avoinna tai sitä jaetaan käsin, bakteerit voivat ehtiä lisääntyä haitalliselle tasolle jo parissa tunnissa, eikä niitä aistinvaraisesti tunnista”, Pihlajasaari sanoo.

Jos ruoka on jäänyt muhimaan tuntikausiksi haaleana kattilaan, siihen voi syntyä bakteerien muodostamia myrkkyjä, jotka eivät tuhoudu edes uudelleen kuumentamalla.

Yksi ongelma on se, että ruoka ei viilene jääkaapissakaan saman tien ihannelämpötilaan. Testeissämme on selvinnyt, että kylmälaitteiden viilennystehossa on isoja eroja. Viimekeväisessä jääkaappitestissämme puolet laitteista viilensi ruuan liian hitaasti, mikä uhkaa ruokien säilyvyyttä ja laatua.

Erot ovat valtavan suuria: hitaimmillaan ruuan viileneminen 5 asteeseen kesti kaksi vuorokautta, parhaalla vain pari tuntia. Jääkaapeista useimmat viilensivät elintarvikkeet 7-asteisiksi 4–5 tunnissa, mutta yhdellä siinä kesti lähes 14 tuntia. Jääkaappi-pakastimista lähes puolella viilennys kesti yli 6 tuntia.

Merkitse ruokiin pakastusaika

Pakastaminen on hyvä tapa ehkäistä ruokahävikkiä. Elintarvikkeet eivät kuitenkaan säily pakastimessakaan ikuisuuksia. Hävikin välttämiseksi kannattaa merkitä rasioihin pakastusaika, tarkistaa pakastimen sisältö aika ajoin ja käyttää ruuat ikäjärjestyksessä.

Eri elintarvikkeet säilyvät pakasteina eri aikoja. Kalafileet säilyvät -18 asteessa 2–3 kuukautta, leipä 3 kuukautta, jauheliha ja valmiit ruuat 3–4 kuukautta. Vihanneksia ja marjoja voi säilyttää 8 kuukautta. Kana säilyy paloina 9 kuukautta ja naudanliha 6–12 kuukautta.

Säilyvyys riippuu esimerkiksi ruokien käsittelystä ennen pakastamista ja siitä, kuinka tuoreena ne on pakastettu. Kaupan valmiissa pakasteissa pakkauksen päiväys pätee, kun kylmäketju ei ole katkennut.

Kuluttajan pakastintestissä havaittiin, että puolella laitteista ruokien pakastukseen menee yli 12 tuntia. Esimerkiksi marjojen vitamiinit alkavat vähentyä jo heti poimimisen jälkeen, joten marjat kannattaisi joko käyttää tuoreena tai saada pakkaseen vuorokauden sisällä. Kaikki viive heikentää laatua.

Pihlajasaaren mukaan yleisesti kaikki ruoka kannattaa pakastaa mahdollisimman tuoreena eikä siinä vaiheessa kun se on jo menossa vanhaksi. Pakastimessa ruoka säilyy siinä kunnossa kuin se on pakastettu: jos se oli jo valmiiksi käyttöikänsä lopulla, se pitää käyttää saman tien sulattamisen jälkeen.

Älä pakasta sulaneita elintarvikkeita

Joskus pakastimessa olevat elintarvikkeet pääsevät sulamaan ennen aikojaan esimerkiksi sähkökatkon vuoksi.

Testasimme keväällä pakastimien kylmänsäilytyskykyä sähköjen ollessa poikki. 14 pakastimesta 10:n sisälämpötila nousi alle 12,5 tunnissa -9 asteeseen. Yhtä lukuun ottamatta kaikkien lämpötila nousi 16 tunnissa -9 asteeseen. Myös testatuista jääkaappi-pakastimista osassa lämpötila nousi tällä tavoin jo puolessa vuorokaudessa.

Koska eri pakastimien kylmänsäilytyskyky vaihtelee, ei ole selkeää ohjetta siihen, miten kauan tuotteet pysyvät jäässä sähkön katkettua.

”Jos lämpötila on yhä miinuksen puolella, mikrobiologisesti ongelmaa ei ole ja tuotteet voi pakastaa uudestaan. Tietysti jos lämpötila sahaa, elintarvikkeisiin tulee jäähileitä ja ne eivät ole enää ulkonäöltään ja koostumukseltaan priimaa”, Pihlajasaari sanoo.

Jos pakasteet ovat sulaneet, niitä ei tule jäädyttää uudestaan, vaan niistä kannattaa valmistaa ruokaa heti.

Lue myös uusimmat kylmälaitetestimme

Kuluttajan testit tehdään riippumattomana kansainvälisenä yhteistyönä eri maiden kuluttajalehtien ja -järjestöjen kanssa. Testit ovat tarjolla tilaajillemme. Tarvitset kirjautumista varten tilausnumeron painetun lehden takakannesta. Mikäli et ole tilaaja, voit ostaa myös yksittäisiä testejä.

Silmiä avaavia juttuja, ei mainoksia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.