Uunin ostajan opas

Uunin ostajan oppaassa kerromme, mitä kannattaa ottaa huomioon uunikaupoilla: miten löydät erillisuunin, joka sopii parhaiten juuri sinun arkeesi. Oppaan pohjana ovat Kuluttaja-lehden viime vuosina tekemät uunitestit.

Uuni on joka keittiön vakiovaruste. Olemme testanneet erillisuuneja viimeksi tammikuussa 2022, jolloin mukana oli kiertoilma-, höyry- ja pyrolyysiuunit. Kun luet testituloksiamme netistä, voit halutessasi rajata tulokset uunivalmistajan, hinnan tai uunimallin testissä keräämän kokonaisarvosanan mukaan.

Tämä opas kertoo, millaisia uuneja markkinoilla tällä hetkellä on ja auttaa valitsemaan omaan kotiin juuri oikeanlaisen laitteen.

 

Sisällysluettelo

Uunityypit

Paistaminen

Lämpötilat

Käyttömukavuus

Puhdistus

Sähkönkulutus

Melu

Turvallisuus

Toiminnot ja erikoisohjelmat

 

Uunityypit: Tavallinen, kiertoilma vai höyryuuni?

Uunikaupoille lähtiessä on hyvä tietää, millaista uunia on etsimässä. Riittääkö omaan ruuanlaittotapaan perinteinen ylä- ja alalämmöllä varustettu uuni, kannattaako valita nykyaikainen kiertoilmatoiminnolla varustettu uuni vai olisiko hieman kalliimpi höyryuuni hintansa väärti?

Perinteiset tasalämmöllä eli ylä- ja alalämmöllä varustetut uunit alkavat nykyään olla kaupoissa harvinaisuus. Lähes kaikissa nykyaikaisissa uunimalleissa on kiertoilmatoiminto. Pelkällä tasalämmöllä paistava uuni maksaa yleensä vähemmän kuin useammalla kypsennysvaihtoehdolla varustettu. 

Lähes kaikki kauppojen uunit ovat kiertoilmauuneja. Uunin takaseinässä on tällöin puhallin, jota ympäröi yleensä oma vastus. Kiertoilmatoiminto on tehokkaampi kuin tasalämpö: uuni lämpenee nopeammin ja siellä voi paistaa mallista riippuen samanaikaisesti 2–4 pellillistä tai ritilällistä. 

Yhä useammassa uunissa on lisähöyrytoiminto, jota käytetään yleensä kiertoilman lisänä. On myös olemassa varsinaisia höyryuuneja, joiden höyrytoiminto on tehokkaampi ja joissa höyryn määrä on säädettävissä. Höyryä voi hyödyntää lähes missä tahansa ruuanlaitossa ja leivonnassa, mutta se saattaa vaatia opettelua. Höyryuuni voi tarvita kiinteän vesiliitännän.

Paistaminen: Ruskistuuko ruoka tasaisesti ja herkulliseksi?

Kotikeittiössä tärkeintä on tietenkin se, että uuni paistaa ruuat juuri sopivan rapeiksi ja ruskistaa leivonnaiset tasaisesti.

Samalla tämä on juuri se ominaisuus, jota ei voi kokeilla ennen uunin ostamista. Siksi Kuluttajan testeissä suorituskyvyllä onkin kaikista suurin painoarvo, peräti 50 prosenttia kokonaispistemäärästä. Siihen vaikuttavat eniten ruuanlaittotestit.

Ruuanlaittotesteissä paistetaan muffineita ja sokerikakku sekä grillataan paahtoleipiä ja grillataan sekä paistetaan kokonainen broileri. Höyryuunilla valmistetaan lisäksi lohifileitä vihannesten kanssa, parsakaalia, creme caramelliä ja leipää.

Hyvä uutinen on se, että viimeisimmissä uunitesteissämme ruuanlaittotestit ovat sujuneet keskimäärin hyvin – osalla uuneista jopa erittäin hyvin. Jotkut uunit sopivat kuitenkin paremmin esimerkiksi tasaista paistojälkeä arvostavalle sokerileipurille kuin toiset. Samoin kaikki uunit eivät ole napakymppejä liharuokien ystäville: tuoreimmassa uunitestissämme vain yksi uuni sai kanan paistamisesta täyden kympin.

Lämpötilat: Voiko uunin lämpötila-asetuksiin luottaa?

Ruuanlaitto sujuu ilman ylimääräisiä yllätyksiä, kun uunin lämpötila-asetuksiin voi luottaa. Lisäksi nopeasti lämpenevä uuni ilahduttaa etenkin arki-iltoina.

Testeissämme mitataan uunien lämpötilan tarkkuus ja pysyvyys sekä uunin lämmitykseen kulunut aika. Tulokset selvitetään sekä perinteisellä että kiertoilmatoiminnolla ja usealla eri lämpötilavalinnalla.

Jokaisessa testissämme löytyy uunimalleja, joiden lämpötilat eivät ole aivan tarkkoja tai lämpötilan pysyvyydessä on ongelmia. Esimerkiksi 200 asteen säädettynä lämpö voi sahata kiertoilmatoiminnolla noin 20 asteen väliä. 

Kärsimätön kokki arvostaa nopeasti lämpenevää uunia. Nopea uuni kuumenee kiertoilmalla 175 asteeseen alle 5 minuutissa, hitaammalla kestää yli 10 minuuttia. 200-asteiseksi lämpeneminen kestää pidempään: tyypillisesti kymmenen minuuttia, mutta hitain vuonna 2022 testaaamme uuni käytti aikaa jopa 20 minuuttia.

Oman uunin toiminta tulee kyllä tutuksi käytön myötä, mutta jos haluaa välttää ikävät yllätykset, kannattaa tarkistaa lämpötilatestien tulokset taulukoistamme ennen ostopäätöksen tekemistä.

Käyttömukavuus: Näkeekö uuniluukusta sisälle?

Helppokäyttöinen uuni sujuvoittaa kotikokin elämää. Käyttömukavuuteen vaikuttavia seikkoja voi ja kannattaa tutkia ajatuksella jo kodinkonekaupassa: Onko uuniluukun avaaminen ja sulkeminen helppoa? Toimiiko kosketusnäyttö ongelmitta, jos uunissa on sellainen? Ovatko säätimet selkeät?

Arvostelemme käyttömukavuuden myös testeissämme. Arvosanaa varten arvoimme muun muassa säätimet ja nappulat, luukun toimivuuden, näkyvyyden uunin sisään sekä ruuan laittamisen uuniin ja pois ottamisen uunista. Arvostelemme myös uunin ulko- ja sisäpuolen puhdistamisen helppouden, josta lisää alempana.

Testimme kertovat, että uuneja on pääosin mukava ja helppo käyttää. Taulukkojamme tutkimalla voi kuitenkin selvittää yksittäisten uunimallien heikkoudet.

Arjen käyttökokemuksen kannalta on esimerkiksi erittäin oleellista, miten hyvin uunin luukun läpi näkee sisälle. Tällöin voi silmämääräisesti tarkastella, milloin leipomukset tai paistokset valmistuvat. Kaikkiin uuneihin ei näe kovin hyvin sisälle.

Myöskään uuniluukun avaaminen ja sulkeminen ei ole aina helppoa. Tämä kannattaa ottaa huomioon etenkin siinä tapauksessa, että käsivoimat ovat heikot.

Puhdistus: Ei enää koskaan jynssäystä?

Nykyuuneista löytyy usein jonkinlainen puhdistusohjelma, kuten pyrolyysitoiminto tai höyrypuhdistus. Uunin ostaja voi siis elätellä toivoa siitä, ettei enää koskaan joutuisi rapsuttamaan mustaksi palaneita rasvaroiskeita uunin seinistä.

Höyrypuhdistusta markkinoidaan monella eri nimellä. Mainosteksteissä voidaan mainita Steam Clean, Water Clean, Aqua Clean tai joku muu englanninkielinen termi. Useimmiten kyse ei kuitenkaan ole varsinaisesta puhdistusohjelmasta, vaan toiminnosta, joka valmistaa uunin käsin jynssäämistä varten.

Pyrolyysitoimintoa voi kutsua varsinaiseksi puhdistusohjelmaksi. Ohjelma kuumentaa uunin jopa 500-asteiseksi ja polttaa lian tuhkaksi.

Puhdistamisen helppous vaikuttaa testeissämme käyttömukavuuden arvosanaan. Jos uunissa on valittavana sekä höyry- että pyrolyysipuhdistus, testaamme jälkimmäisen. Jos puhdistusohjelmaa ei ole, arvostelemme, kuinka helppo uuni on puhdistaa käsin.

Testiemme perusteella pyrolyysiohjelmat toimivat keskimäärin hyvin, joissain malleissa jopa erittäin hyvin, mutta tietyissä malleissa etenkin uuniluukun saattaa yhä joutua jynssäämään käsin.

Sähkönkulutus: Kertyykö laskua valmiustilassa?

Monelle meistä ja tietysti etenkin ilmastolle on tärkeää, että kodinkoneet eivät ole energiasyöppöjä. Uunien sähkönkulutuksessa on eroja.

Mittaamme testeissämme uunin sähkönkulutuksen valmiustilassa sekä ruuanlaittotestien yhteydessä, uunia lämmitettäessä sekä puhdistusohjelman aikana. Jotkut uunit kuluttavat sähköä myös valmiustilassa, toiset eivät. Testiemme perusteella esimerkiksi höyryuuneja ei voi kehua sähköpiheiksi. 

Sähkönkulutukseen voi kuitenkin vaikuttaa itse. Kaikissa nykyuuneissa on sähköpihi eko-ohjelma, jota valmistaja saattaa nimittää esimerkiksi kosteaksi kiertoilmaksi tai pehmeäksi kiertoilmaksi. Toimintojen nimet ja toimintaperiaatteet vaihtelevat valmistajasta ja uunimallista toiseen.

Toisaalta uunia ei esimerkiksi kannata puhdistaa energiaa syövällä pyrolyysitoiminnolla, jos pesusienellä pyyhkiminen ajaa saman asian.

Melu: Täyden kympin hiljaisuus?

Uunin äänekkyyttä on mahdoton vertailla kaupan kodinkoneosastolla, verkkokaupasta puhumattakaan. Etenkin avokeittiössä hiljaisuus on kultaa.

Testeissämme raati arvioi laitteiden melutason. Uunien äänekkyydessä on merkittäviä eroja. Kuuntelun perusteella raati antaa melusta arvosanaksi 1–10 pistettä, ja vuonna 2022 testaamastamme 52 uunista arvosanat vaihtelivat koko skaalalla erittäin huonosta arvosanasta (1) erittäin hyvään (10).

Turvallisuus: Pettävätkö ritilän kannakkeet, kuumeneeko uuniluukun lasi?

Myöskään uunin turvallisuutta ei voi arvioida uunikaupoilla, jos edes kotikeittiössä. Siksi testaamme aina uunien sähkö- ja lämpöturvallisuuden sekä mekaanisen turvallisuuden.

Sähköturvallisuudesta testataan suojaus sähköiskuilta. Mekaanisessa turvallisuudessa testataan, ovatko pellit ja niiden kannattimet riittävän vahvoja. Lämpöturvallisuus arvostellaan mittaamalla esimerkiksi nappuloiden, luukun kahvan ja lasin lämpötila uunia käytettäessä.

Onneksi turvallisuusongelmat ovat erittäin harvinaisia. Viime vuosina jokaiseen testiimme on kuitenkin osunut mukaan uunimalli, joka on reputtanut turvallisuustestin. Ongelmia ovat aiheuttavat peltien heikot kannattimet: kun painava astia asetetaan uunin etuosaan ja ritilää vedetään ulos, ritilä kallistuu liikaa ja tulikuuma astia voi valahtaa syliin.

Etenkin lapsiperheissä on tärkeää, ettei uuniluukun lasi kuumene liikaa ja ole vaaraksi pienille käsille. Testeissämme laseista on mitattu jopa 80 asteen lämpötiloja. Iholiiton mukaan jo 60–70 asteen lämpötila voi aiheuttaa pinnallisen palovamman muutamassa sekunnissa.

Toiminnot ja erikoisohjelmat: Mieti, mitä tarvitset

Markkinoilla olevista uuneista löytyy yhä enemmän toimintoja ja erikoisohjelmia. Höyryn lisäksi yleisiä toimintoja ovat esimerkiksi pitsatoiminto, gratinointitoiminto ja lämpimänäpitotoiminto. Kaupoissa myydään myös älyuuneja, jotka yhdistetään kodin langattomaan verkkoon.

Uunin ostajan kannattaa miettiä, mistä on halukas maksamaan. Erikoisohjelmista voi olla iloa ja hyötyä, mutta taitava uunin käyttäjä saa saman irti perustoiminnoista.

Tämä on päivittyvä artikkeli, jonka sisältö tarkastetaan säännöllisesti. Artikkeli on julkaistu alun perin 25.5.2021 ja tarkastettu viimeksi 31.1.2022.

Takaisin alkuun

Kommentit (1)

Erillisuuneissa on otettava huomioon,vettä niissä ei ole enää höyry poisto venttiiliä, kuten oli liesien uuneissa. Nyt uunia avatessa kuuma höyry iskee käsille ja kasvoille ellei ole tietoinen asiasta ja osaa varoa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.