Toiveissa asunto uudiskohteesta? Huomioi ainakin nämä asiat ennen ostopäätöstä

Uuden asunto-osakehuoneiston ostaja ei voi juurikaan vaikuttaa siihen, miten ja millaisilla ratkaisuilla uusi rivi- tai kerrostaloyhtiö rakennetaan. Ennen ostopäätöksen tekemistä kannattaa tutkia tarkasti esimerkiksi pohjaratkaisu ja asumiskustannukset.

Uudisrakentamiseen liittyvät ongelmat eivät ole viranomaisille tulevien yhteydenottomäärien perusteella lainkaan harvinaisia, kerrottiin Kuluttajan 5/2021 artikkelissa. 

Koska uuden asunto-osakehuoneiston ostajalla ei ole juuri mahdollisuuksia vaikuttaa rakenteilla olevan rivi- tai kerrostalon ratkaisuihin, asukas havahtuu yleensä rakentamisesta johtuviin virheisiin tai puutteisiin jälkikäteen, esimerkiksi vuoden tai kaksi uudessa asunnossa asuttuaan.

Mitä kannattaa siis huomioida, jos toiveissa on koti uudiskohteesta?

Rakennusliikkeet eli grynderit tekevät nykypäivänä suurimmat voittonsa niin sanotulla tonttitehokkuudella, Rakentamisen laatu Rala ry:n Harri Ajomaa kertoo. Rala on rakennusalan toimijoiden yhteinen järjestö, jonka tarkoituksena on edistää rakentamisen laatua Suomessa.

Tämä tarkoittaa kärjistettynä sitä, että samalle tontille ahdetaan mahdollisimman paljon asuntoja. Rakennuttajien tuotot tulevat erityisesti keittiöistä ja kylpyhuoneista, joten mitä pienempiä asuntoja rakennetaan, sitä parempia tuottoja rakennuttajat saavat. Niinpä asunnonostajan kannattaa miettiä taloyhtiötä ja mahdollisesti ostettavaa omaa asuntoaan suunnittelun näkökulmasta.

”Onko pohjaratkaisu sellainen, mistä oikeasti pidät vai onko se tehty sen takia, että on voitu rakentaa mahdollisimman tiiviisti?”

Toinen jo rakentamisvaiheeseen liittyvä asia ovat asumiskustannukset. Jos taloyhtiössä tai asunnossa käytetään paljon edistynyttä talotekniikkaa, kuten koneellista ilmanvaihtoa, lämmön talteenottoa ja muuta rakennusautomaatiota ovipuhelimista lähtien, ne kaikki ovat vikaherkkiä laitteita, jotka vaativat huoltoa ja ylläpitoa.

Ajomaa kehottaa selvittämään etukäteen myös esimerkiksi taloyhtiön hissien huoltosopimukset. Jos jo lähtökohtaisesti kalliiden hissien huollosta laskutetaan joka kerta erikseen, asumisen kustannukset voivat nousta reippaasti vuosien varrella.

”Asunnon myyntihintaa voidaan saada alhaisemmaksi sillä, että asuminen on tosi kallista”, hän tiivistää.

Lue myös Kuluttajan artikkeli Tarkista mökin kunto ennen ostamista – juokseva vesi tai katon kunnostus lisää hintaa jopa 10 000 eurolla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.