Testissä 31 akulla varustettua ja 23 kotikäyttöön tarkoitettua bluetooth-kaiutinta

Testasimme yhteensä 54 bluetooth-kaiutinta, joista 31 oli akulla varustettuja ja 23 töpselistä virtansa saavia.

Testasimme vuoden viimeisessä Kuluttajassa 31 akulla varustettua bluetooth-kaiutinta. Lisäksi julkaisimme marraskuun lopussa verkossa erillisen testin 23 kotikäyttöön tarkoitetusta bluetooth-kaiuttimesta.

Akulla varustetut langattomat kaiuttimet ovat näppärin tapa päästä nauttimaan suoratoistopalveluiden musiikista koko huoneessa tai ulkona pelkän puhelimen oman kaiuttimen tai kuulokkeiden sijaan. Testattujen kaiuttimien akkukesto on pääsääntöisesti erittäin hyvä. Heikoimmatkin mallit ylsivät testeissä yli seitsemän tunnin käyttöön, parhaan akku kesti 29 tuntia yhdellä latauksella.

Kannettavien bluetooth-kaiuttimien langattomuus ja sisäänrakennetut akut ovat suuria etuja perinteisiin stereoihin verratessa. Kun kaiutinta ei tarvitse pitää virtapistokkeessa ja verkkoliitännässä, voi sen paikan valita vapaasti kotona: kaiuttimen voi siirtää siihen huoneeseen, jossa kuuntelija kulloinkin on. 

Akullisten kaiuttimien lisäksi myynnissä on sähkötöpselistä virtansa saavia bluetooth-kotikaiuttimia,  jotka voi sijoittaa esimerkiksi pöydälle tai hyllylle. Näidenkin tapauksessa musiikki toistetaan esimerkiksi puhelimesta, tietokoneesta tai tabletista bluetooth- tai wifi-yhteyden kautta. Langattomia kaiuttimia voi verrata radioihin kokonsa puolesta, mutta niiden toiminnallisuus on huomattavasti monipuolisempi. 

Bluetooth-yhteys vaatii käytännössä näköyhteyden puhelimen ja kaiuttimen välille toimiakseen luotettavasti. Isossa huoneessa tai ulkona laitteet saattavat toimia yli kymmenen metrin päästä, mutta sisätiloissa seinät voivat estää signaalin kuulumisen. Osaa kaiuttimista voi käyttää bluetoothin ohella langattomassa wifi-verkossa, jolloin näköyhteyttä kaiuttimeen ei tarvita.

Bluetooth-yhteydessä ääni pakataan uudelleen aina puhelimen ja kaiuttimen välillä. Koska suoratoistopalveluissa toistettava musiikki on jo valmiiksi häviöllisesti pakattua, äänenlaatu kärsii. Useat kalliimmat kotikaiuttimet sisältävät myös ethernet-verkkoliittimen, jolla kaiuttimen saa kotiverkkoon myös langallisesti.

Moni testattu kaiutin tuottaa kokoaan isompaa ääntä. Testin perusteella koko ei ole kuitenkaan suoraan tae hyvästä äänestä.

Yksinäiset kaiuttimet eivät kuitenkaan pärjää hyville stereoille erottelussa ja äänikuvan laajuudessa. Yleisesti bluetooth-kaiuttimien ääni valtaa tilan hyvin, mutta toistuu edelleen pistemäisenä, siinä missä stereojärjestelmän kaiuttimet voi sijoitella riittävän etäisyyden päähän toisistaan. Kaiutinten suunnittelussa on eroja siinä, toistaako kaiutin ääntä tasaisesti ympärilleen vai vain tiettyyn suuntaan. 

Kumpikin testi on Kuluttajan tilaajien luettavissa. Testin lukemiseen tarvitset lehden takakannesta löytyvän tilausnumeron. Jos et ole tilaaja, voit ostaa myös lukuoikeuden yksittäiseen testiin.

Tutkittua tietoa ostopäätösten tueksi

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.