Testissä 12 videoneuvottelupalvelua: vain kaksi ei lähettänyt käyttäjän tietoja ulkomaille

Testasimme videoneuvottelupalvelut ja niiden mobiilisovellukset. Testissä paljastui, että useimmat lähettävät käyttäjän tietoja ulkomaisille palvelimille.

Testasimme 12 videoneuvottelupalvelua, joita voi käyttää esimerkiksi tuttavien ja sukulaisten kanssa viestimiseen. Testatuista palveluista 9 on ilmaista ja 3 maksullista. Palveluista testattiin äänen- ja kuvanlaatu, käytön helppous sekä käyttäjätiedot ja tietoturva.

Testatut sovellukset olivat Bitrix24, Cisco Webex, Discord, Google Hangouts, Google Meet, Jitsi, LogMeIn GoToMeeting, Microsoft Teams, Microsoft Skype, Slack, TeamViewer Blizz ja Zoom.

Palvelut vaativat käyttäjiltään erilaisia käyttäjätietoja kuten oikean nimen, sähköpostiosoitteen, syntymäajan tai sukupuolen. Bitrix24, Discord ja Jitsi eivät vaadi nimen syöttämistä. Jitsi on myös koko joukon ainoa, jota voi käyttää ilman sähköpostiosoitteen syöttämistä. Googlen Hangouts ja Meet, Microsoft Teams sekä Zoom kysyvät käyttäjän syntymäaikaa. Google Hangouts on ainoa, joka vaatii lisäksi tiedon käyttäjän sukupuolesta. Kotiosoitetta ei tarvitse syöttää yhteenkään palveluun.

Laboratorio tutki lisäksi, mitä tietoja älypuhelinsovellukset lähettävät valmistajille ja missä maassa palvelun palvelimet sijaitsevat. Valtaosa sovelluksista lähetti käyttäjän tietoja Yhdysvalloissa sijaitseville palvelimille. Poikkeuksen muodostivat Bitrix24, joka lähetti tietoja Yhdysvaltojen lisäksi Irlannissa ja Saksassa oleville palvelimille, sekä Jitsi ja TeamViewer Blizz, joiden ei havaittu lähettävän lainkaan tunnistetietoja. Teamsin ja Zoomin tietoliikennettä ei voitu testissä seurata, joten niiden lähettämästä datasta ei ole tietoa.

Palvelimille lähetetyt tunnistetiedot sisälsivät tyypillisesti tietoja päätelaitteesta, käyttäjätunnuksen ja käyttötilastoja. Cisco Webexin Android-versio lähetti lisäksi palvelimelle tiivistetiedot lähiseudun langattomista verkoista. Google Hangoutsin Android-versio ja Microsoft Skypen Android- sekä iOS-sovellukset lähettivät palvelimelle käyttäjän puhelinnumeron.

Koko testi on Kuluttajan tilaajien luettavissa. Kirjautumiseen tarvitset asiakasnumeron painetun lehden takakannesta. Jos et ole tilaaja, voit halutessasi ostaa lukuoikeuden yksittäiseen testiin.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.