Testasimme 52 uunia: yhden uunin luukku kuumenee 80-asteiseksi

Laboratoriotesti paljasti yhden uunin kuumentavan luukkunsa 80-asteiseksi ruokaa valmistettaessa. Lisäksi yhden pyrolyysiuunin luukku lämpeni 70-asteiseksi, kun uunia puhdistettiin pyrolyysitoiminnolla.

Testasimme rinnakkaismalleineen yhteensä 52 erillisuunia, joiden joukossa on sekä höyry- että pyrolyysitoiminnolla varustettuja malleja.

Testissä on mukana tavallisia kiertoilmauuneja, höyrytoiminnolla varustettuja kiertoilmauuneja sekä pyrolyysitoiminnolla varustettuja uuneja. Tavalliset kiertoilmauunit ovat keskimäärin halvempia kuin höyrytoiminnolla tai pyrolyysipuhdistuksella varustetut mallit, ja kalleimmat eli yli 1 300 euroa maksavat ovat kaikki pyrolyysiuuneja. 

Sähköturvallisuus ja mekaaninen turvallisuus olivat kaikissa uuneissa täyden kympin arvoisia. Sen sijaan lämpöturvallisuudessa löytyi ongelmia: Samsung NV68A1140RS/EE -kiertoilmauunin luukku lämpeni lähes 80-asteiseksi uunia käytettäessä. Toiseksi kuumimmaksi uunin luukku lämpeni Ikea Matälskare 403.687.65:ssä, jonka luukku lämpeni käytettäessä lähes 60-asteiseksi. Kaikkien muiden uunien luukut lämpenivät korkeintaan noin 50-asteisiksi. Pyrolyysipuhdistuksen aikana Beko BIM25300XP -pyrolyysiuunin luukku lämpeni puolestaan lähes 70-asteiseksi. 

Yhtä lukuun ottamatta kaikki testin uunit maksavat 1 500 euroa tai alle: höyryuunien Testivoittaja on ainoa tätä kalliimpi, sen hinta on peräti 2 700 euroa. Testin kallein uuni ei kuitenkaan kerää koko joukon suurinta pistepottia, sillä merkittävästi höyryuunien parasta halvemmat pyrolyysiuunit ovat kokonaisarvosanaltaan hitusen parempia – mutta nekin maksavat tuhannen euron verran.

Jos uunista ei halua maksaa näin paljoa, selvästi halvemmallakin saa hyvän: jos erikoistoiminnoille eli höyrylle tai pyrolyysille ei ole tarvetta, Hyvä ostos -kunniamaininnan erinomaisesta hinta-laatusuhteestaan ansainneen kiertoilmauunin saa kaupasta noin 300 eurolla.

Laboratoriossa mitattiin esimerkiksi miten nopeasti uunit lämpenevät ja miten tasaisesti lämpö jakautuu. Nopeimmillaan uuni lämpeni kiertoilmatoiminnolla 175 asteeseen alle viidessä minuutissa. 200 asteen tasalämpöön lämmitettäessä, ilman kiertoilmaa, erot olivat selvästi suuremmat: nopeimmillaan 200-asteiseksi kuumenemiseen meni kuutisen minuuttia, mutta hitaimpien mallien lämpenemistä piti odotella noin 15–20 minuuttia. Useimmilla testin uuneilla mitattu lämpötila vastasi varsin tarkasti asetettua.

Koko testin lukemiseen tarvitset lehden takakannesta löytyvän asiakasnumerosi. Mikäli et ole Kuluttajan tilaaja, voit myös ostaa lukuoikeuden yksittäiseen testiin.

Testaamme tuotteet puolestasi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.