Suositko kotimaista tomaattia ympäristösyistä? Mieti myös, mitä muuta lautasella on – pihvin ilmastokuorma voi olla tomaattiin nähden monikymmenkertainen

Kotimainen tomaatti kuormittaa ilmastoa enemmän kuin espanjalainen verrokkinsa, selviää Kuluttajan jutusta. Mutta kannattaako tomaatin päästöillä ylipäätään vaivata päätään?

Kotimaisen kasvihuonetomaatin hiilijalanjälki on keskimäärin 2,6 kiloa tomaattikiloa kohden, kun naudanlihan hiilijalanjälki voi vaihdella 20 kilosta 50 kiloon. Suuri osa ruokavalion ilmastopäästöistä tulee siis proteiinin lähteestä.

Tärkeintä on se, mitä lautasella kokonaisuudessaan on. Jotta ilmastokuormitus laskisi, eläinkunnan tuotteita pitäisi korvata kasvikunnan tuotteilla.

”Tomaatin hiilijalanjälki ei ratkaise ruokavalion ilmastokuormitusta. Suurempi vaikutus on pääruokalajeilla”, sanoo professori Jyri Seppälä Suomen ympäristökeskuksesta.

Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Juha-Matti Katajajuuri sanoo kuitenkin, että pihvin ja tomaatin hiilijalanjälkeä ei kannata verrata keskenään, sillä puurot ja vellit menevät sekaisin.

”Erilaisilla ruoka-aineilla on hyvin erilaisia tehtäviä meidän ruokavaliossamme. Järkevämpää on verrata keskenään esimerkiksi erilaisia proteiinin lähteitä tai erilaisia hiilihydraattipitoisia kasvikunnan tuotteita keskenään”, Katajajuuri sanoo.

Katajajuuren mielestä kysymys tomaatin alkuperästä on perusteltu, sillä moni haluaa tehdä kaikkinensa vastuullisia valintoja. Vastuullisuudessa ei kannata kuitenkaan tuijottaa pelkkää hiilijalanjälkeä, vaikka juuri siitä tällä hetkellä paljon puhutaankin.

Kotimaisen tomaatin vesijalanjälki on nimittäin vain murto-osa espanjalaisen tomaatin vesijalanjäljestä. Lisäksi Etelä-Euroopan tomaattiviljelmät nousevat tämän tästä otsikoihin laittomien afrikkalaisten siirtolaistyöntekijöiden huonojen työskentelyolosuhteiden vuoksi.

Lue lisää: Kasviksia läheltä vai kaukaa? (tilaajille)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.