Sulje vesihana, käytä pyyhe uudelleen – onko hotellien ohjeilla todellista ympäristövaikutusta?

Scandic-ketjun ohje asiakkaille säästi nopeasti 6 300 kylpyammeellista vettä.

Kotimaan matkailu on ekologinen tapa viettää lomaa verrattuna ulkomaanmatkaan, etenkin kun matkustetaan junalla tai bussilla. Kauas lentäminen kuormittaa ilmastoa pahimmin, ja tähän kuormaan verrattuna hotellin hanan sulkemiset ja pyyhkeiden uudelleenkäyttö ovat pikkuasioita.

Reilun matkailun yhdistyksen puheenjohtaja Mia Halmén sanoo, että vastuullista on myös valita majoitus oman tarpeen mukaan.

”Jos tarkoitus on vain yöpyä, ei tarvitse isoja spa-alueita tai konferenssikeskuksia, jotka vievät paljon energiaa. Silloin kannattaa suosia vähemmän resursseja kuluttavia palveluita. Kannattaa kiinnittää huomiota siirtymiin ja liikkumiseen: siihen, että hotelliin ei tarvitsisi yksityisautoilla tai kulkea taksilla”, Halmén sanoo.

Hotellissa asiakkaan omat ympäristöteot ovat niitä samoja kuin kotona: Sammuta valot lähtiessäsi. Älä juoksuta vettä turhaan. Suosi kasvisruokaa, äläkä kasaa lautaselle ylimääräistä.

Vaikka asiakkaiden pienet teot eivät yksinään muuta paljon, koko hotellissa ja pitkän ajan kuluessa niillä voi olla vaikutus. Esimerkiksi Scandicin ohje sulkea vesihana hampaiden harjauksen ajaksi on uudehko aloite, ja moni varmaan sulkee hanan ilman ohjettakin. Mutta kun aloitetta testattiin pilottiprojektissa Norjassa, kolmessa hotellissa säästyi 3 kuukaudessa 846 000 litraa eli 6 300 kylpyammeellista vettä verrattuna edellisvuoden samaan aikaan. Jos asiakasmäärä oli suunnilleen sama kuin vertailuajankohtana, vierasta kohti veden säästö oli noin 15 litraa.

Idea siitä, että asiakas ripustaa pyyhkeen, jos ei halua sitä vaihdettavan, on Scandicin kertoman mukaan peräisin sen työntekijältä vuodelta 1993. Pyyhkeen uudelleenkäyttö säästää pesuveden lisäksi kemikaaleja. Maailman hotellit toteuttavat käytäntöä vaihtelevasti – ohjeesta huolimatta ripustettukin pyyhe monesti vaihdetaan. Scandic kertoo sen säästävän koko ketjussa 4 000 kiloa pesuaineita vuodessa. Tieto on tosin peräisin 90-luvulta, jolloin käytäntö aloitettiin.

Kuluttaja selvitti, miten tunnetuimmat hotelliketjut huolehtivat ympäristövastuustaan. Lue jutusta, millä ketjuilla on ympäristömerkki tai -sertifiointi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.