Sähkösopimukset kolmanneksen kalliimpia kuin vuosi sitten

Uudet sähkösopimukset ovat tällä hetkellä keskimäärin kolmanneksen kalliimpia kuin viime vuonna samaan aikaan. Sähkön hinnan pitäisi laskea, kun Olkiluoto 3 -ydinvoimala lopulta valmistuu.

Sähkön tukkuhinta on noussut jo parin vuoden ajan, etenkin kuluvan vuoden aikana. Energiaviraston markkinat-ryhmän johtaja Antti Paananen sanoo, että hintaan ovat vaikuttaneet kevään ja kesän kuivuus sekä päästöoikeuksien kallistuminen EU:ssa.

Sähkön tukkuhinnat näkyvät myös kuluttajille tarjottavissa sähkösopimuksissa. Energiaviraston syyskuun tilaston mukaan uudet sähkösopimukset ovat keskimäärin 20–40 prosenttia kalliimpia kuin viime vuonna samaan aikaan.

Onko nyt huono aika solmia määräaikainen sähkösopimus?

Paanasen mukaan sitä on vaikea tietää. Tuleva hintojen kehitys riippuu lähiaikojen vesitilanteesta ja tulevasta talvesta.

”Sähkösopimusta valitessa ottaa aina tietyn riskin. Vasta jälkikäteen voi katsoa, oliko sopimus hyvä vai ei”, Paananen sanoo.

Viime vuoden lopulla 46 prosenttia suomalaisten sähkösopimuksista oli määräaikaisia ja 45 prosenttia toistaiseksi voimassa olevia. Tunneittain heiluvaan pörssihintaan sidottuja sopimuksia oli vasta 9 prosenttia sähkösopimuksista, mutta nämä ovat hiljalleen yleistymässä.

Pörssiin sidottu hinta on usein kuluttajalle edullisempi kuin määräaikaisuus, mutta sisältää riskin. Määräaikaisen sopimuksen hintaan on leivottu sisään vakuutus siitä, että hinta ei nouse.

Uusi Olkiluoto 3 -ydinvoimala tuo uutta tuotantokapasiteettia, minkä pitäisi osaltaan laskea sähkön hintoja. Uusimpien arvioiden mukaan Olkiluoto 3 valmistuu vihdoin syksyllä 2019.

”Toisaalta hinnan kehitykseen vaikuttaa se, poistuuko muuta kapasiteettia markkinoilta ja minkä verran esimerkiksi tulee uusiutuvan energian tuotantoa”, Paananen sanoo.

Sähkösopimus kannattaa kilpailuttaa tasaisin väliajoin. Hintavertailun voi tehdä esimerkiksi Energiaviraston ylläpitämällä Sahkonhinta.fi-sivustolla.

 

Lue aiheesta lisää Kuluttajasta 7/2018, joka ilmestyy 31.10. Selvitimme, paljonko sähkönsiirron hinta on noussut viime vuosina ja mihin hinnankorotukset käytetään.

Kommentit (3)

Heh voit kilpailuttaa sähkön myyjän ? Antti Paananen oletko jotenkin jälkeen jäänyt ? Siis Retard !?

sahkonhinta.fi laittaa sivuilleen hintoja jotka eivät ole vertailukelpoisia. Sen perusteella ei kannata vertailua tehdä.

kilpailuttamisella ei paljoa merkitystä kun nostavat perusmaksuja koko ajan.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.