Onko glyfosaatti vaarallista? Rikkaruohomyrkyn ympärillä kuohuu

EU pohtii kiistellyn rikkaruohomyrkyn kieltämistä. Vastakkain ovat teollisuus ja huolestuneet kansalaiset.

Vieläkö muistat glyfosaatin? Se on rikkakasvien torjunta-aine, joka nousi otsikoihin viimeksi runsas vuosi sitten. Aineen syöpävaarallisuudesta saatiin uutta tutkimustietoa, kun arvostettu syöväntutkimuslaitos IARC totesi, että glyfosaatti lisää todennäköisesti syöpäriskiä. Moni muukin uskottava tiedejulkaisu on varoittanut, että glyfosaatti saattaa aiheuttaa syöpää ja muita sairauksia.

Kuitenkin Euroopan elintarvikevirasto EFSA totesi viime syksynä, että syöpävaaraa ei ole. Suomalaisviranomaiset luottavat EFSAan.

Tukesin ylitarkastaja Päivi Arvilommi sanoo, että Tukesin hyväksymät glyfosaattivalmisteet ovat käyttöohjeiden mukaisesti käytettyinä turvallisia.

”Glyfosaattikysymys on politisoitunut monissa EU-maissa niin, että vahvat tunteet ovat mukana. Saksassa virkamiehet ovat saaneet tappouhkauksia”, Arvilommi sanoo.

Kaiken kuohunnan keskellä EU:n on määrä päättää joko glyfosaatin kieltämisestä tai sallimisesta. Glyfosaatti on sallittu ensi kesään asti. Ainetta on sadoissa rikkaruohomyrkyissä ympäri maailmaa, ja sen tunnetuin kauppanimi on Roundup. Glyfosaatti on tärkeä etenkin maataloudelle, joka torjuu sillä muun muassa juolavehnää.

Euroopan parlamentin jäsen Heidi Hautala on korostanut, että glyfosaatin vaikutuksia ei ole tutkittu riittävästi esimerkiksi pohjoisissa, kylmissä olosuhteissa. Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT (nyk.Luke) on tutkimuksissaan havainnut, että glyfosaatin puoliintumisaika hidastuu kylmissä oloissa ja savimaassa. Glyfosaatin on on todettu kulkeutuvan maaperän eliöihin ja bakteereihin ja sitä kautta tuotantoeläimiin ja ihmisen suolistoon.

Päivi Arvilommin mielestä EU:n pitäisi kieltää mieluummin glyfosaatin apuaine POEA. Sitä on monissa tällä hetkellä Tukesinkin sallimissa glyfosaattivalmisteissa, esimerkiksi Roundupissa.

Heidi Hautala myöntää, että POEA voi olla glyfosaattia myrkyllisempi. Hänestä glyfosaattia ja muitakin aineita pitäisi joka tapauksessa tutkia lisää ennen luvan myöntämistä. EFSA:n riippumattomuutta Hautala epäilee, koska EFSA ei ole julkistanut kaikkia tutkimuksia, joihin se perustaa arvionsa.

”On mietitty, onko EFSA:lla liian läheiset välit alan teollisuuteen”, Hautala sanoo.

Hautala ja kaksi muuta vihreän ryhmän europarlamentaarikkoa lähettivät EFSAlle maaliskuussa asiakirjapyynnön glyfosaattia koskevista tutkimustuloksista. Saamaansa vastausta he pitävät sekavana.

”EFSA vain ilmoittaa, että pyydettyä materiaalia on kovin paljon ja kertoo neuvottelevansa ’tutkimuksen omistajien kanssa’.” Vihreät europarlamentaarikot pohtivat, miten etenevät asiassa.

 

Glyfosaatti on ollut markkinoilla yli 40 vuotta

1974 Monsanto toi glyfosaatin markkinoille nimellä Roundup.

2013 Arvostettu Entropy-tiedelehti kirjoitti, että glyfosaatti aiheuttaa Parkinsonin tautia, hedelmättömyyttä ja erilaisia syöpiä.

Maaliskuu 2015  Toinen arvossa pidetty tiedelehti, The Lancet, kirjoitti, että altistuminen glyfosaatille lisää non-Hodgkinin imukudossyövän riskiä. Arvio perustui kolmeen tutkimukseen, joista yhden teki Maailman terveysjärjestö WHO:n alainen syöväntutkimuslaitos IARC.

Marraskuu 2015 Euroopan elintarviketurvallisuusviraston (EFSA) mukaan glyfosaatti ei todennäköisesti aiheuta syöpää ihmisille eikä vaurioita ihmisen perimää. Sen sijaan glyfosaattituotteiden apuaine POEA saattaa olla myrkyllinen.

Kesäkuu 2016 Glyfosaatin EU-hyväksyntä umpeutuu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.