Ravintoloiden pitää nyt ilmoittaa lihan alkuperämaa – Kuluttaja teki pistokokeen kolmeen ketjuravintolaan

Ravintolassa tarjoiltavien pihvien tai broilerinleikkeiden alkuperää ei tarvitse enää arvuutella. Toukokuun alusta alkaen ravintoloiden, kahviloiden ja grillikioskien on pitänyt ilmoittaa lihan alkuperämaa kirjallisesti.

Ravintoloita on nyt helppo vertailla keskenään, mikäli lautasella olevan lihan alkuperä kiinnostaa. Ravintolan on nimittäin kerrottava asiakkaalle kirjallisesti esimerkiksi huoneentaulussa sen käyttämän naudan-, sian-, siipikarjan-, lampaan tai vuohenlihan alkuperämaa, eli missä maassa eläin on kasvatettu. Maa- ja metsätalousministeriön asetus astui voimaan toukokuun alussa ja on voimassa kaksi vuotta.

Aivan yksiselitteinen uudistus ei ole: ravintoloiden on ilmoitettava vain tuoreen, jäähdytetyn tai jäädytetyn lihan alkuperä. Lihavalmisteiden eli esimerkiksi ravintolaan kypsinä ostettujen jauhelihapihvien tai valmiiksi marinoitujen suikaleiden alkuperää ei tarvitse ilmoittaa.

Kuluttaja otti selvää, kuinka hyvin ravintolat noudattavat uutta asetusta. Teimme pistokokeen kolmeen ketjuravintolaan lounasaikaan Espoon Isossa Omenassa. Vain yksi ravintola sai selvästi puhtaat paperit.

Ensimmäinen kohde on hampurilaisravintola Naughty BRGR. Ketju ilmoittaa ruokalistassaan purilaispihvinsä olevan 100-prosenttista kotimaista naudanlihaa. Annoksissa käytetyn porsaankyljen alkuperää ei kuitenkaan kerrota ruokalistassa eikä ravintolan seinällä.

”Jos sianliha on tullut ravintolaan tuoreena ja maustamattomana, sen alkuperämaa olisi pitänyt ilmoittaa”, kommentoi ylitarkastaja Tuulikki Lehto Ruokavirastosta.

Toinen ravintola on Bangkok 9, joka tarjoaa thaimaalaisia katuruokia. Päivän lounaslistassa ei mainita lihan alkuperää, eikä ravintolasta löydy kylttiä tai taulua, joka kertoisi lihan alkuperästä. Tarjoilija kertoo kysyttäessä, että lounasannoksen kana on Thaimaasta.

”Jos kana on maustettu ja kypsennetty vasta ravintolassa, lihan alkuperämaa tarvitsee ilmoittaa kirjallisesti”, Lehto kertoo.

Matka jatkuu Siipiweikkoihin. Kanansiipiin erikoistunut ravintolaketju ei ilmoita lihan alkuperää ruokalistassaan, mutta tiskillä on vaadittu kyltti, joka kertoo selvästi lihan olevan peräisin Atrian suomalaisilta broileritiloilta.

”Lihan alkuperää ei tarvitse ilmoittaa erikseen jokaiselle annokselle. Riittää, että ravintola ilmoittaa lihan alkuperämaan esimerkiksi kyltissä tai ruokalistan yhteydessä”, vahvistaa Lehto.

Uuden asetuksen mukaan ravintolan on kerrottava lihan alkuperämaa myös verkkosivuillaan. Lehdon mukaan asetus koskee kuitenkin vain niitä ravintoloita, joiden verkkosivuilta voi tilata annoksia suoraan.

Kommentit (5)

hi!,I like your writing so much! percentage we communicate extra approximately your
post on AOL? I require an expert in this space to unravel
my problem. May be that is you! Taking a look forward to see you. https://www.csite88.com

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.