Ranska päätti, että jopa 5 vuotta vanhoihin sähkölaitteisiin on saatava varaosia – miksi Suomi ei tee samoin?

Ranska alkaa pian vaatia sähkölaitteiden valmistajia takaamaan varaosien saatavuuden vähintään viisi vuotta tuotteen myynnistä. Kysyimme viranomaiselta, miksi Suomi ei kulje korjattavuuden etujoukossa, vaan odottelee EU-lakien toimeenpanoa.

Ranskan hallitus hyväksyi maaliskuun puolivälissä lain, joka velvoittaa sähköllä toimivien polkupyörien, potkulautojen, puutarhakoneiden ja työkalujen valmistajat takaamaan varaosien saatavuuden ainakin viisi vuotta myynnin jälkeen.

Vaihtoehtoisesti valmistaja voi tarjota kuluttajalle kierrätysvaraosia. Vastaava laki on aiemmin jo aiemmin säädetty kodinkoneiden ja elektroniikkalaitteiden varaosista.

Ympäristöministeriön kiertotalouden erityisasiantuntija Sarianne Tikkanen on seurannut mielenkiinnolla ranskalaisen tuotelainsäädännön kehittymistä. Hän myöntää, että Suomessa ei ole tällä hetkellä omaa kansallista lainsäädäntöä takaamaan tuotteiden korjattavuutta, varaosia ja pitkäikäisyyttä.

Suomessakin kuitenkin astuivat maaliskuussa voimaan uudet EU-vaatimukset, joiden mukaan sähkölaitteet on kyettävä avaamaan korjaamista varten, tietyt osat on voitava irrottaa ja varaosia on oltava saatavilla vielä laitteen poistuttua markkinoilta.  

Tikkasen mielestä EU:n yhteiset kestävän tuotepolitiikan pelisäännöt toimivat kaltaisemme pienen maan näkökulmasta kansallista lainsäädäntöä tehokkaammin. 67 miljoonan asukkaan Ranska on puolestaan iso markkina-alue, jossa kuluttajille on tarjolla lukuisia kotimaisia ja ulkomaisia laitemerkkejä.

“On vaikuttavampaa edetä yhdessä EU:n sisämarkkinoilla, koska tuotteet liikkuvat vapaasti maiden ja maanosien välillä. Jos koko EU:ssa kielletään tuomasta markkinoille tuotteita, jotka eivät täytä näitä kestävyys- ja korjattavuuskriteereitä, voidaan vaikuttaa myös valmistajiin ja markkinoihin EU:n ulkopuolella.”

Tikkanen kertoo odottavansa kovasti jo osittain käynnistyneen EU:n uuden kiertotalouden toimintasuunnitelman toimeenpanoa ja etenkin kestävän tuotepolitiikan aloitetta. Maaliskuussa voimaan astunut kodinkoneiden ja viihde-elektronikaan energiamerkintä on osa tätä toimintasuunnitelmaa. Tikkanen muistuttaa, että Suomi oli EU-puheenjohtajakaudellaan laatimassa päätelmiä, jotka linjasivat tätä kiertotalousohjelmaa.

Korjaamisen hinta ja helppous oleellisia

EU:n kiertotalousohjelman tavoitteena on edellyttää paitsi sähkölaitteilta myös muilta tuotteilta energiatehokkuuden lisäksi resurssitehokkuutta ja kestävyyttä, korjattavuutta sekä tuotteiden käyttöiän pidentämistä. Komissio haluaa näin parantaa kuluttajien mahdollisuuksia korjauttaa tuotteita ja saada niihin varaosia.

Myös Suomen hallituksen valmisteilla oleva vuoteen 2035 ulottuva kiertotalouden edistämisohjelma pyrkii parantamaan kiertotalouspalvelujen houkuttelevuutta ja saatavuutta. Sarianne Tikkasen mukaan pelkkä takuuaika ja varaosien saatavuus eivät nimittäin ole riittävä kannuste tuotteen korjaamiseen.

“Kuluttajien mahdollisuuksiin ja intoon korjauttaa tuotteita vaikuttaa lisäksi korjaamisen hinta verrattuna uuden ostamiseen sekä sen helppous eli esimerkiksi se, kuinka lähellä on korjaamo.”

Ranskan tuoreen varaosalain rikkomisesta voi rävähtää yritykselle jopa 75 000 euron sakko, mutta lain vaikutus ulottuu vain maan sisällä myytäviin tuotteisiin. Tikkasen mukaan kestävän tuotepolitiikan ongelmana onkin erityisesti juuri kansalaisten suoraan EU:n ulkopuolelta ostamien tuotteiden valvonta.

“Niitä on hyvin vaikea valvoa. Sen sijaan maahantuojien kautta tulevien tuotteiden osalta vastuu kansallisten ja EU:n kriteerien ja lainsäädännön noudattamisesta on maahantuojalla ja myyjällä”, Tikkanen sanoo.

Kommentit (3)

Ja täällä otetaan käyttöön käsittelymasksu ns. kiinapaketeille. Helpompi jättää ne euron varaosat tilaamatta ja heittää pikkuvikainen laite roskiin, kuin moninkertaistaa niiden arvo maksamalla Postille ja verottajalle.

Eipä Suomessa kiinnosta muu kuin verotus. Päästötkin on yhdentekeviä vaikka ne koituvat toiminnastamme, kunhan ovat rajan toisella puolella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.