Parempi ääni televisioon: bassokaiuttimella varustettu kaiutinjärjestelmä on keskimäärin parempi kuin pelkkä palkkikaiutin

Testitulosten perusteella erillisellä subwoofer-bassokaiuttimella varustetulla kaiutinjärjestelmällä saa yleisesti ottaen parempaa äänenlaatua kuin samanhintaisella, ilman subwooferia varustetulla kaiuttimella.

Taulutelevisioiden sisäänrakennettujen kaiuttimien äänenlaatu on monesti kehno, sillä ohueen laitteeseen ei mahdu kunnollisia kaiuttimia. Huono äänenlaatu vaivaa erityisesti pienempiä televisioita: esimerkiksi syksyisessä 196 television testissämme valtaosa 32-tuumaisista televisioista oli äänenlaadultaan huonoja tai erittäin huonoja.

Heikkoa äänenlaatua voi paikata ostamalla television rinnalle erillisen lisäkaiuttimen tai lisäkaiutinjärjestelmän. Testasimme Kuluttajan numerossa 1/2020 yhteensä 21 äänentoistopakettia television ääntä jykevöittämään. Kaikissa testin äänentoistopaketeissa on pääkaiuttimen lisäksi erillinen subwoofer eli kaiutin matalimpien bassoäänien toistamiseksi. 

Painetussa lehdessä testattujen mallien lisäksi testasimme 9 soundbar-kaiutinta, joiden mukana ei toimiteta erillistä bassokaiutinta. Julkaisimme soundbar-kaiuttimien tulokset samassa verkkojutussa kuin kaiutinjärjestelmien testitulokset.

Yhdeksästä pelkästä soundbar-kaiuttimesta seitsemän äänenlaatu osoittautui laboratoriossa hyväksi, kahden välttäväksi. Hyvää äänenlaatua tuottavat soundbar-kaiuttimet maksoivat 400–1 000 euroa. Välttävän äänenlaadun soundbareista JBL Bar Studio maksaa 140 euroa ja Sony HY-X8500 maksaa 390 euroa.

Näiden kahden äänenlaatu jäi koko 30 kaiutinjärjestelmän testissä heikoimmaksi yhdessä 100 euroa maksavan, subwooferilla varustetun LG SJ2:n kanssa.

Testitulosten perusteella erillisellä subwoofer-bassokaiuttimella varustetulla kaiutinjärjestelmällä saa yleisesti ottaen parempaa äänenlaatua kuin samanhintaisella, ilman subwooferia varustetulla kaiuttimella.

Soundbar-kaiuttimista parhaan äänenlaatuarvosanan sai 800 euron hintainen Sonos Playbase (kuvassa). Playbase ei kuitenkaan kyennyt toistamaan kaikkein korkeimpia äänitaajuuksia. Myös valmistajan toinen malli, Sonos Beam, jätti yli 10 kHz:n äänitaajuudet toistamatta.

Vaikka Sonos Playbase oli testiryhmän paras soundbar-kaiutin, sen edelle kipusi kuitenkin seitsemän kaiutinjärjestelmää, joista neljä oli vieläpä Playbasea halvempia.

Lue koko testi: Testissä 21+9 äänentoistojärjestelmää television äänenlaadun parantamiseksi.

Kommentit (1)

Testivoittaja ”JBL 5,1” lienee oikealta nimeltään ”JBL Bar 5.1”, eikä kyseessä ole ”JBL Bar 5.1 Surround” (kyseessä on kaksi eri tuotetta)?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.