Ostajan opas: pölynimurit

Tämä opas on vuodelta 2015. Tuoreimman version pölynimurien ostajan oppaastamme löydät täältä.

 

Ennen kuin ostat, mieti minkälaisen imurin juuri sinä tarvitset, mitkä ominaisuudet ovat sinulle tärkeitä. Onko perheenjäsenillä allergiaa tai kotona lemmikkieläimiä? Onko kodissa useampia kerroksia ja rappuja? Vai haaveiletko imuroinnin ulkoistamisesta robotille?

Ekosuunnitteluvaatimusten mukaan 1.9.2017 lähtien nimellisen ottotehon eli liitäntätehon pitää olla pienempi kuin 900 W.

Muistilista imurin valintaan

 • liitäntäteho: kertoo sähkönkulutuksesta, ei imutehoa tai moottorin tehoa.
 • poistoilman laatu ja suodattimet: moottorisuodatin ja poistoilman suodatin ovat joko mikrosuodattimia tai Hepa-suodattimia.
 • suulakkeet: mitä leveämmältä alueelta suulake imee, sitä nopeampaa on imurointi.
 • paino: imurit painavat noin 4 kg – 9 kg.
 • johto: mallien välillä johdon pituudessa voi olla eroja useita metrejä.
 • putki: teleskooppia voi säätää imuroijan pituuden mukaan.
 • liikkuminen: imurin pitäisi liikkua ketterästi myös kynnysten yli ja matoilla.
 • pölypussi: tarkista minkä kokoista pölypussia imurissa käytetään ja minkä kokoinen tila imurissa on pölypusseille.
 • käyttömukavuus: kokeile imuria jo kaupassa.
 • melu: kuuntele käyntiääntä kaupassa, sillä melutaso vaihtelee malleittain.
 • pussillinen vai pussiton? pussittoman imurin tyhjentäminen on työlästä, toisaalta pölypusseihin kuluu rahaa.

Tietoa ostajalle

Liitäntäteho ja imuteho eri asiat

Pölynimureiden tehokkuutta mainostettaessa kerrotaan liitäntäteho, esimerkiksi 700 wattia. Liitäntäteho kertoo imurin tehontarpeen.

Vaikka usein annetaan se vaikutelma, että korkea liitäntäteho merkitsee hyvää imurointitulosta, luvulla ei ole paljoakaan tekemistä imutehon kanssa.

Pölynimukykyyn vaikuttaa olennaisesti myös suulakkeen muotoilu. Imuteho voi myös pienentyä pölypussin täyttyessä.

Poistoilman laatu ja suodattimet

Imuri suodattaa poistoilmaa useassa kohdassa:

 • Pölypussi suodattaa suurimmat roskat ja pölyn, joista suurin osa jää pussiin.
 • Pölypussin jälkeen ilman suodattaa moottorisuodatin, joka suojaa samalla moottoria.
 • Viimeisenä suodattimena on poistoilman suodatin, jonka tarkoituksena on päästää mahdollisimman vähän hiukkasia takaisin huoneilmaan.

Poistoilmansuodatin on joko mikrosuodatin tai Hepa-suodatin. Ellei perheessä ole allergiaa, mikrosuodatin on sopiva valinta.

Allergiaperheeseen kannattaa hankkia imuri, jossa on Hepa-suodatin. Joissain imureissa Hepa-suodatin pitää ostaa erikseen.

Hepa-suodatin (High Efficiency Particulate Air) estää pienimpienkin hiukkasten pääsyn takaisin huoneilmaan. Nämä ovat allergiaa tai astmaa sairastavien kannalta kaikkein vahingollisimpia.

Hepa-suodattimia on useita eri luokkia, esimerkiksi Hepa 11, Hepa 12 ja Hepa 13. Mitä suurempi luku, sitä suuremman osan huoneilman pölystä, siitepölystä, sieni-itiöistä, bakteereista ja muista hiukkasista suodatin suodattaa.

Allergiatunnuksen saaneissa pölynimureissa on erittäin korkea pienhiukkasten suodatustehokkuus (väh. 99.95 %) ja niissä on korkeatasoinen pestävä suodatin.

Parhaastakaan suodattimesta ei ole kuitenkaan hyötyä, jos poistoilma pääsee kulkemaan suodattimen ohi. Mahdolliset vuotokohdat ovat usein suodattimen ja sen kehyksen tai koneen rungon välissä. Jos imuria ei ole rakennettu tiiviiksi, suodattimen kotelon liitoskohdista saattaa päästä huoneeseen epäpuhdasta poistoilmaa Hepa-suodattimesta huolimatta.

Osa Hepa-suodattimista on pestäviä. Pesuohjeet kannattaa lukea käyttöohjeesta ennen laitteen tai suodattimen ostamista. Pesemisen vaikutuksesta suodatuskykyyn ei ole saatavilla tutkimustuloksia. Joihinkin imureihin voi ostaa myös yhdistetyn aktiivihiili – Hepasuodattimen, jossa aktiivihiilisuodatin poistaa hajuja. Monissa halvemmissa imureissa ei voi käyttää Hepa-suodatinta.

Suulakkeet

Imureiden mukana tulee matto-/lattiasuulake sekä usein tekstiili-, pöly- ja rakosuulake. Joihinkin imureihin myydään lisävarusteina erikseen erikoissuulakkeita, kuten turbo-suulake, parkettisuulake tai moottoroitu mattosuulake.

Matto-/lattiasuulakkeen muoto on erityisen tärkeä. Imuteholtaan hyväkään imuri ei suoriudu tehtävästään kunnolla, ellei suulake ole kaikilta osin oikein muotoiltu. Suulakkeen harjasten tulee ottaa tasaisesti lattiaan ja niiden tullee olla mahdollisimman lähellä lattiaa. Lisäksi imukanavien tulee olla oikein muotoillut.

Kuluttaja-lehden testien mukaan suulakkeen leveys ei aina kerro, kuinka leveä ala lattiaa puhdistuu yhdellä vedolla. Mitä leveämmältä suulake imee, sitä nopeammin tila tulee imuroitua. Puhdistuva alue on tavallisissa imureissa yleensä leveämpi kuin suulake, mutta ns. varsi-imureissa usein kapeampi. Varsi-imureiden suulakkeet eivät usein yleensä ime hyvin pölyä vaan pikemminkin murusia ja lasinsiruja.

Testien mukaan imurit imevät yleensä pölyä suulakkeen molemmilta reunoilta erinomaisesti, mutta suulakkeen edestä selvästi heikommin. Laite kuin laite jättää suulakkeen etuosan ja seinän väliin imuroimatonta alaa. Seinän vierestä kannattaa siis imuroida siten, että suulakkeen sivuosa on seinää vasten. Nurkista kannattaa imuroida kahteen suuntaan.

Suulakkeiden muoto on tärkeä myös silloin, kun haluaa imuroida esimerkiksi kirjahyllyn alta. Suulakkeen tulee olla riittävän matala, jotta se mahtuu matalaan tilaan.

Erilaiset suulakkeet on kätevää säilyttää imurin rungossa olevassa suulakekotelossa. Joissakin imureissa suulakkeet laitetaan jatkoputkeen kiinnitettävään pidikkeeseen.

Paino

Imureiden paino vaihtelee vajaasta neljästä kilosta noin yhdeksään kiloon. Painolla on merkitystä mm. silloin kun imuria nostetaan säilytystilaan tai kun imuroidaan  rappusia.

Jos imuria pitää kantaa kerroksesta toiseen, kannattaa kokeilla, miltä imurin kantaminen tuntuu. Painavampaakin laitetta on helppo kantaa, mikäli kahva on ergonomisesti muotoiltu.

Johto

Johdon pitää olla riittävän pitkä ja sen tulee kelautua vaivatta sisään. Kaupassa kannattaa kokeilla johtoa; miten helposti se tulee ulos ja miten vaivattomasti se kelautuu takaisin.

Johdon pituus yhdessä imuletkun ja putken kanssa muodostavat toimintasäteen, eli sen, miten pitkälle imurilla ulottuu. Toimintasäde voi vaihdella 7 metristä 15 metriin.

Putki

Teleskooppiputki eli säädettävä jatkoputki on kätevä, koska sen voi säätää sopivaksi kullekin imuroijalle.

Kaupassa kannattaa kokeilla, onko teleskooppiputkea helppo säätää ja asettuvatko putken osat tukevasti paikalleen. Samoin kannattaa tarkistaa, miten pitkäksi putken saa säädettyä, jos imuria käyttää pitkä ihminen.

Imurin liikkuminen

Imurin pitää liikkua ketterästi, eikä se saa tarrautua kynnyksiin eikä mattoihin. Kuluttajan tekemissä testeissä imurien likkumisessa matolla oli suuret erot.

Pölypussi

Kuhunkin imuriin pitää ostaa tietynlainen pölypussi. Kaikissa imureissa pölypussi ei mahdu aukeamaan täyteen mittaansa, koska pölypussi on isompi kuin pölypussitila. Pölypussin sulkeva läppä estää pölyn leviämisen takaisin huoneilmaan pussia poistettaessa imurista. Kuluttaja testaa vuosittain lukuisia pölypussillisia imureita.

Imurin käyttömukavuus

Imuria kannattaa tutkia kaupassa ja katsoa, miten tukevalta se vaikuttaa.

On hyvä, mikäli mahdollisimman monet toiminnot voi tehdä jalalla. Joissain imureissa on imutehon kaukosäätö kätevästi kädensijassa.

Imuria valittaessa kannattaa kaupassa kokeilla myös imurin käytön helppoutta: kulkeeko imuri ketterästi, miten hyvin suulake kulkee haluttuun suuntaan, miten hyvin johto kelautuu ja miten helppo laitetta on kantaa. Varsinkin, jos asunnossa on paljon imuroitavia rappuja, on hyvä, jos poistoilma tulee ulos imurin päältä. Silloin imuria voi seisottaa tarvittaessa rapuissa pystyssä eikä imuria tarvitse koko ajan kantaa.

Melu

Myös imurin ääntä voi kokeilla kaupassa. Ennen äänen kuuntelua putkeen kannattaa kiinnittää lattia- /mattosuulake, koska suulake vaikuttaa äänen voimakkuuteen.

Pussillinen vai pussiton imuri?

Pussittoman imurin etuna on rahansäästö, kun ei tarvitse ostaa pölypusseja. Toisaalta pussittoman imurin säiliön tyhjentäminen ja peseminen on usein hankalaa ja epähygieenistä, ja pölyä leijuu takaisin huoneilmaan. Tämä on ongelma erityisesti allergikoille. 

Pölypussiton imuri

Käyttö

Pölypussin vaihtaminen

Pölynimuri imee pölyä paremmin, kun imurissa on tyhjä tai vain osittain täysi pussi verrattuna siihen, että pussi on lähes täynnä.

 • Vaihda pölypussi hyvissä ajoin ennen sen täyttymistä. Sama koskee pussittoman imurin säiliön tyhjentämistä.

Suodattimen vaihtaminen ja puhdistaminen

Suodattimet kannattaa vaihtaa ja pestävät suodattimet puhdistaa riittävän usein, jotta suodatin ei tukkeudu ja imuteho säilyy hyvänä.

Moottorinsuojasuodatin on usein mukana pölypussipakkauksessa.

Pestävät Hepa-suodattimet kestävät käyttöohjeen mukaisesti puhdistettuina muutaman vuoden. Pestävien suodattimien suodatuskyvystä ja kestävyydestä pitempiaikaisessa käytössä ei ole tutkimustuloksia.

Vaihdettavat ei-pestävät Hepa-suodattimet tulevat ajan mittaan kalliiksi. Jo yksi Hepa-suodatin voi maksaa useita kymmeniä euroja.

Poistoilman aukko

Imurin puhaltama poistoilma nostattaa huonepölyä ilmaan. Tiesitkö, että pölyn laskeutuminen kestää tunteja?

Ohjeita imurointiin:

 • huolehdi siitä, että poistoilmaa puhaltava aukko puhaltaa sinne, mistä on jo imuroitu
 • imurointia ei myöskään kannata aloittaa keskeltä huonetta vaan nurkasta
 • sen jälkeen edetään puhtaalta alueelta kohti likaista

Imuroiminen osana siivousta

Jos haluaa varmistaa, että huoneeseen jää mahdollisimman vähän pölyä, lattiat pestään ja pölyt pyyhitään vasta muutama tunti imuroimisen jälkeen.

Kannattaa muistaa, että imuria ei pidä vetää letkusta, koska silloin imuletkun rungossa oleva liitoskohta saattaa ajan mittaan löystyä.

Myös varsi-imuri voi olla toimiva vaihtoehto perinteiselle imurille.

Varsi-imuri

Ympäristö

Nykyään markkinoilla on vähemmän sähköä kuluttavia imureita. Ekosuunnitteluvaatimusten mukaan 1.9.2017 lähtien nimellisen ottotehon eli liitäntätehon pitää olla pienempi kuin 900 W. Energiankulutuksen luokitteluasteikko on A+++-D.

Sähkönkulutus riippuu liitäntätehosta. Mitä suurempi imurin liitäntäteho on, sitä enemmän se kuluttaa sähköä. Esimerkki sähkönkulutuksesta:

 • 800 watin imuri kuluttaa tunnin siivousaikana 0,8 kWh sähköä
 • 600 watin imuri 0,6 kWh.

Lue lisää

Pölypussilliset imurit

Pussittomat pölynimurit

Varsi-imurit

Robotti-imurit

Kommentit (12)

Uusi imuri 600W pussiton imuri on pilannut siivousintoni. Ottoteho on hyvin mitätön siihen nähden mitä olen imureihin tottunut. Joka imuroinnin jälkeen on suodattimet pestävä. Energiankulutus A ,matolta D, muut B. Mainos kehui tehokkaaksi mutta ei kylläkään ole.
nm.EU säännösten kiusaama

Ostin vaan huonon imurin. Imuteho ja ottoteho ei liity millään tavalla toisiinsa

Miksei imutehosta puhuta mitään, että voisi vähän verrata mikä on tavallisin imuteho. Ei ole ollenkaan hyvä asia kun imurit tuntuvat siirtyvän akkuihin, se vasta on luontoa kuluttavaan kun akkuja joutuu uusimaan ko0lmen vuoden välein, oli järjetöntä rajoittaa imurien tehoja. Akut pitäisi kieltää, niissä ei ole mitään ekologista. Vanha pussiton Huuverimme kesti neljäkymmentä vuotta ja oli pussiton.

Odotin tästä aiheesta mm ohjetta pölysäiliön ja pääsuodattimen puhdistamiseen. Voiko suodatinta pestä vesisuihkulla, vai onko poimut vain kaivettava vaikka hammastikulla auki?

Juurikin kiinnosti, että miten noita pestävä suodattimia pestään? Harjalla, vesisuihkulla, koneessa?? Mitähän ne kestää oikeasti?

Luin ohjeen, että suodattimet pestään haalealla vedellä poimujen suuntaisesti. Ei ne kestä harjoja tai koneita. Ja 5-6 krt voi pestä, sitten viimeistään vaihto uuteen.

nykyiset uudet imurit tehottomia, hiekoitus hiekan muruset saa heittää imuputkeen, ärsyttävää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.