Ostajan opas: kahvinkeittimet

Tämä opas on vuodelta 2015. Tuoreimman version kahvinkeittimien ostajan oppaastamme löydät täältä.

 

Oletko ostamassa perinteistä kahvinkeitintä suodatinkahvin valmistamiseen, espressokeitintä, täysautomaattista espressokonetta tai kapselikeitintä? Vaihtoehtoja kahvin valmistamiselle löytyy useita, joten ennen ostamista mieti käyttötarvettasi ja tutustu erilaisten laitteiden ominaisuuksiin.

Kuinka paljon haluat keittää kahvia kerrallaan? Haluatko vaihtelua kahvimakuihin? Onko espresso sinun kahvisi? Oletko valmis satsaamaan kahvinkeittoon aikaa ja vaivaa? Haluatko takuutuoretta kahvia jauhamalla itse kahvipavut sitä mukaa, kun keität kahvia?

Suodatinmenetelmällä valmistettavassa kahvissa kahvijauheen päälle valuu vesi, joka irrottaa maut kahviin. Kapseli- ja muissa espressokoneissa kovalla paineella kahvijauheen läpi kulkeva vesi irrottaa jauheesta aromit.

Muistilista kahvinkeittimen hankintaan

 • Perinteinen kahvinkeitin: keittää suodatinkahvia kerralla paljon, säädettävä suodatinnopeus vaikuttaa kahvin makuun.
 • Termoskannullinen kahvinkeitin: kahvinkeitin, jossa kahvi suodatetaan suoraan termoskannuun.
 • Tavallinen eli puoliautomaattinen espressokeitin: keittää 1-2 kupillista espressoa kuppeihin, kahvin ja veden määrä annostellaan käsin. Käyttö vaatii harjoittelua, mutta puoliautomaattisella koneella osaava henkilö saa parempaa espressoa kuin täysautomaattisella.
 • Täysautomaattinen espressolaite: automaatti toimii yhdellä napin painalluksella, useimmissa laitteissa monia automaattitoimintoja kuten kahvimylly, maidonvaahdotin ja puhdistustoiminto. Vaatii säännöllistä huoltoa.
 • Kapselikeitin: espressokeitin, joka keittää kerrallaan kupillisen kahvia, kahvi on pakattuna kertakäyttöiseen, usein laitekohtaiseen kapseliin.

Tietoa ostajalle

Perinteinen kahvinkeitin

Kahvinkeitin on hyvä valinta, kun haluat juoda suodatinkahvia ja keittää sitä kerralla paljon. Keitin soveltuu myös pienen kahvimäärän keittämiseen. Suodatinkahvia löytyy eri paahtoasteisina. Suodatinkahvia varten pavut voi myös jauhaa kahvimyllyssä.

 • Ajastusmahdollisuus voi olla kätevä käytössä. Huomaa kuitenkin, että ajastusmahdollisuus vie ylimääräistä sähköä.
 • Automaattinen virrankatkaisu estää keitintä jäämästä vahingossa päälle pitkäksi aikaa, sillä uusimmissa keittimissä se katkaisee virran 40 minuutin kuluttua.
 • Irrotettava vesisäiliö on kätevä, voit täyttää sen suoraan vesihanasta.
 • Arominvalitsin voi olla joko manuaalinen tai automaattinen. Kaikissa malleissa ei ole arominvalitsinta.
 • Tarkista, että kahvinkeittimen johto yltää pistorasiaan. Jos sijoitat keittimen seinäkaapin alle, mittaa keittimen korkeus.
 • Myös vesisäiliön kannen pitää mahtua avautumaan.
 • Tarkista, että vesisäiliön mitta-asteikko on selkeä.
 • Merkkivalo on tärkeä, sen avulla näet, onko keitin päällä.
 • Pitääkö kahvinkeitin kovaa ääntä?
 • Onko tippalukko luotettava? Onko tippalukko käsikäyttöinen, joka pitää itse muistaa laittaa päälle, kun ottaa kannun keittimestä?
 • Kokeile kannen ja suodatinosan irrottamista ja kiinnittämistä. Myös suodatinpesän on hyvä lähteä irti.
 • Ovatko kannu ja vesisäiliö sen mallisia, että ne on helppo puhdistaa?
 • Kannusta kaatamista olisi hyvä päästä kokeilemaan, sillä kaikkien kannujen kaato-ominaisuudet eivät ole yhtä hyviä, ja jotkut saattavat kaadettaessa tiputella kahvia pöydälle.
 • Sopiiko kannun kahva hyvin käteen? Pysyykö kansi kiinni kannusta kaadettaessa?
 • Tarkista kahvinkeittimestä, ettei lasikannun kahva ole liian lähellä kuumaa lasia, muutoin kuuma kannu voi polttaa kättä.
 • Tarkista, onko keittimessä muita kuumenevia osia, joissa voi vahingossa polttaa sormensa, esimerkiksi kuumentuva metallikansi.

Termoskannullinen kahvinkeitin

Kahvi olisi hyvä juoda tuoreeltaan. Kahvi kuitenkin jäähtyy nopeasti termoskannussa, sillä keittimien termoskannut eivät ole yhtä tiiviitä kuin tavalliset termoskannut.

 • Automaattinen virrankatkaisu estää keitintä jäämästä vahingossa päälle pitkäksi aikaa, sillä uusimmissa termoskannullisissa keittimissä se katkaisee virran jo 5 minuutin kuluttua kahvin valmistumisesta.
 • Tarkista termoskannun sisämateriaali. Teräs on paras materiaali.
 • Selvitä, onko keitin helppo puhdistaa ja kannu pestä.

Tavallinen eli puoliautomaattinen espressokeitin

Hyvän espresson tunnistat tummasta väristä, täyteläisestä aromista ja pinnalle syntyvästä paksusta punaruskeasta vaahdosta eli cremasta. Espresson laatuun vaikuttavat kahvipapujen laatu ja paahtoaste, jauhatuksen karkeus ja se, millä paineella ja lämpötilalla kahvi uutetaan keittimessä. Espressoa keitetään yksi tai kaksi kupillista kerrallaan suoraan kuppiin.

Puoli- ja täysautomaattiset espressokeittimet ovat paineella toimivia pumppukeittimiä. Pumppu pumppaa veden nopeasti paineella kahvijauheen läpi.

Kahvinvalmistus puoliautomaattisella espressokeittimellä on käsityötä, joka vaatii kokeilua ja harjoittelua. Saat annostella kahvin itse laitteen kahvisihtiin eli kahvaan. Myös tarvittavan vesimäärän joudut valitsemaan manuaalisesti. Jos teet maitokahvia, saat vaahdottaa maidon itse vaahdottimen avulla. Monessa puoliautomaattisessa mallissa voi kuitenkin olla samanlaisia ominaisuuksia kuin täysautomaateissa, kuten esimerkiksi mahdollisuus ohjelmoida veden määrä tai vaahdottaa maito automaattisesti.

 • Hyvä espressokeitin säilyttää sekä tasaisen paineen että lämpötilan myös useampia kupillisia valmistettaessa.
 • Huomaa, että vesipumpun teho ja koneen wattimäärä eivät yksin kerro koneen tehokkuudesta. Tärkeää on se, kuinka raskasta tekoa kone on. Eli yleensä mitä painavampi ja kookkaampi kone, sen parempi, sillä raskaat metallirakenteet säilyttävät lämmön tasaisesti.
 • Testaa, ovatko painikkeet helppokäyttöisiä ja niiden merkkivalot selkeitä.
 • Testaa myös, onko kahva toimiva ja onko se helppo puhdistaa.
 • Kokeile, mahtuvatko omat kahvikuppisi suuttimien alle. Onko laite muutoin helppo puhdistaa? Entä onko sitä helppo liikuttaa?

Täysautomaattinen espressolaite

Täysautomaatilla saat espressoa yhdellä napin painalluksella. Laitteet jauhavat kahvipavut, tiivistävät jauheen ja valuttavat espresson automaattisesti. Useimmissa laitteissa on mukana myös automaattinen maidonvaahdotin. Toisella napin painalluksella saat maitokahvia, esimerkiksi cappuccinoa tai caffé lattea. Koneissa on usein myös automaattinen puhdistustoiminto.

Automaatista saat takuulla tuoretta kahvia, sillä se jauhaa kahvipavut juuri ennen kahvin keittämistä. Useisiin koneisiin voi tarpeen tullen laittaa myös espressojauhatuksella valmiiksi jauhettua kahvia. Tällöin kahviraaka-aineen tuoreus kärsii.

Täysautomaattikeittimessä voi olla valmiita ohjelmia. Useimmissa täysautomaattisissa laitteissa on riittävästi erilaisia säätömahdollisuuksia, kuten kahvijauheen karkeusasteen ja määrän, veden lämpötilan ja määrän, kahvin vahvuuden, lämpötilan ja määrän sekä vaahdotetun maidon määrän säätäminen. Säädöillä voit vaikuttaa juoman lopputulokseen.

Joissain laitteissa voit itse ohjelmoida ja tallettaa henkilökohtaiset säädöt koneen muistiin. Kuluttaja-lehden tekemien testien mukaan täysautomaattisissa espressokoneissa on huomattavia eroja valmistetun espresson maussa ja maidon vaahdotuksessa.

 • Testaa, ovatko painikkeet helppokäyttöisiä ja kuinka hyvin merkkivalot toimivat.
 • Selvitä, toimiiko kupin lämmitin hyvin, jos sellainen on laitteessa.
 • Voiko kahvisuuttimen korkeutta säätää? Jos voi, tuolloin korkea latte-lasi mahtuu sen alle.
 • Varmista, että pavunjauhatuksen vahvuutta pystyy säätämään ja että täysautomaatin kahvimylly on laadukas.
 • Onko laite helppo puhdistaa ja onko sitä tarvittaessa helppo liikuttaa?

Kapselikeitin

Kapselikeittimellä keitetään kerrallaan kupillinen kahvia. Kahvi on pakattu muovista tai metallista tehtyyn kertakäyttöiseen kapseliin, jonka läpi kuuma vesi puristetaan paineella.

Hankaluutena keittimissä on se, että kapselit ja maut ovat laitekohtaisia. Ennen kuin ostat laitteen, ota selvää, minkä makuisia kahveja laitteella saa, sillä jatkossa voit käyttää vain kyseisen laitemerkin kapseleita.

 • Keitintä on helppo ja nopea käyttää, mutta kahvikupilliselle tulee korkea hinta.
 • Kapseleista kertyy jätettä.
 • Kapselit ovat laitekohtaisia. Selvitä, minkä merkkisiä kahveja laitteella saa valmistettua.
 • Kahvia on työlästä keittää isommalle joukolle.

Käyttö

Huomioi käytössä

Suodatinkeittimet

Hyvälaatuista suodatinkahvia saa, kun vesi suodattuu kahvijauheen läpi riittävän nopeasti, sillä liian pitkä aika lisää kahviin kitkeryyttä. Jos keittimessä on säädettävä suodatinnopeus, voit vaikuttaa valumisnopeuteen ja kahvin voimakkuuteen valmiin juoman määrän mukaan.

Jos kahvinkeitin kuumentaa veden liian haaleaksi, kahviin ei irtoa riittävästi aromeja. Jos taas vesi kuumenee liian kuumaksi, kahviin tulee kitkerää makua. Sopiva suodatuslämpötila on 92 – 96 °C. Tarkista, löytyykö tieto lämpötilasta tuoteselosteesta tai kysy sitä myyjältä.

Entä miten lämpimänä lämpölevy pitää kahvin? Paras valmiin kahvin lämpötila on 80 – 85 astetta. Kahvi säilyttää lämpölevyllä parhaat arominsa puoli tuntia. Jotkut keittimet jopa kuumentavat kahvia, kun sitä säilytetään pitkään lämpölevyllä, ja kahvin maku huonontuu. Käytä siksi termoskannua pitempiaikaiseen säilytykseen. Uusimmat kahvinkeittimet katkaisevat virran automaattisesti 40 minuutin kuluttua kahvin keittämisestä.

Lämmitä termoskannu kuumalla vedellä ennen kahvin suodattamista, niin kahvi pysyy paremmin lämpimänä.

Puoliautomaattiset espressokeittimet

Laita kone hyvissä ajoin päälle ennen kahvin valmistusta, niin se ehtii lämmetä kunnolla. Laita tyhjä kahva koneeseen kiinni lämmityksen ajaksi, jotta sekin lämpenisi.

Esilämmitä kupit kuumalla vedellä tai erillisellä kupinlämmittimellä. Kuppien lämmittäminen on tärkeää, sillä valmista espressojuomaa tulee kupilliseen niin vähän, että se jäähtyy kylmässä kupissa hyvin nopeasti.

Kun olet mitannut espressojauhatuksella jauhetun kahvin laitteen kahvaan, tasoita jauheen pinta ja tiivistä jauhe tasaiseksi tätä tarkoitusta varten tehdyllä tampperilla. Kiinnitä kahva kahvapesään. Aseta espressokuppi kahvan alle ja käynnistä pumppu painamalla käynnistysnappia.

Voit valmistaa juoman valmiiksi jauhetun kahvin lisäksi myös Easy Serving Espresso – kahvinapeista. E.S.E.–napissa kahvi on pakattu pyöreäksi tyynyksi suodatinpaperin sisälle. Nämä napit ovat standardisoituja ja käyvät useimpiin markkinoilla oleviin puoliautomaattisiin espressokeittimiin, joiden mukana tulee espressionapeille tarkoitettu sihti eli nappisovitin. Laita tyyny sihtiin ja heitä tyyny roskiin espresson teon jälkeen.

Liian karkea espressojauhe, liian pieni jauheen määrä ja liian lyhyt valumisaika jättävät kahvin laihaksi. Liian hieno kahvijauhe, liian suuri annos ja pitkä valumisaika tekevät taas kahvista palaneen, kitkerän ja liian voimakkaan makuista. Sopiva määrä espressojauhetta yhteen kupilliseen on noin 6 – 7 grammaa ja 20 – 30 sekuntia sopiva valumisaika, jotta kahviin tulee oikea maku ja rakenne. Sammuta vesipumppu, kun kupissa on noin 30 ml kahvia. Kuluttaja-lehden testien mukaan tavoiteltava valmiin espresson lämpötila on 67 astetta.

Espresson voi laimentaa vedellä tai siihen voi lisätä vaahdotettua maitoa. Espressokeittimen maidonvaahdotin on joko kuumaa höyryä tuottava putki tai erillinen maidonvaahdotin. Valitse laite, jonka maidonvaahdottimen paineen määrää pystyt säätämään. Kaada teräskannuun maitoa, ja aseta kannu höyrytyssuuttimen alle niin, että suutin on juuri maidon pinnan alla. Kytke höyrytys päälle. Kun vaahtoa on syntynyt riittävästi, laske suutin syvemmälle. Maitokahveissa käytettävä maito ei saa kiehua, sen ideaalinen lämpötila on 65 astetta.

Täysautomaattiset espressolaitteet

Säädä aluksi laite valmistajan ohjeiden mukaan. Täytä vesisäiliö. Sen jälkeen odota, että laite lämpiää. Laita espressopavut papusäiliöön ja säädä myllyn jauhatusaste oikeaksi. Säädä kahvin annostus maun mukaan. Suositeltava määrä on 6 – 7 grammaa kuppia kohti. Veden määräksi valitaan 3 cl. Lämmitä espressokupit kuumalla vedellä tai erillisellä kupinlämmittimellä. Aseta kuppi valuttimen alle ja paina käynnistysnappia.

Valumisaika vaihtelee laitteesta toiseen. Jos valumisaika on liian lyhyt, espressosta tulee laimeaa ja mautonta. Annostele kahvia tällöin enemmän tai säädä jauhatus hienommaksi. Jos taas valumisaika on liian pitkä, kahvista tulee kitkerää ja karvasta. Annostele kahvia vähemmän tai säädä jauhatus karkeammaksi.

Täysautomaatti vaahdottaa puolestasi myös maidon. Maito voidaan lämmittää tai vaahdottaa höyrytysputkella kuuman vesihöyryn avulla erillisessä astiassa. Joissain laitteissa on erityinen maitosäiliö kuuman maidon ja vaahdon valmistamista varten.

Jos täysautomaattinen espressolaite on hyvin huollettu, se valmistaa aina tasalaatuista kahvia.

Kapselikeittimet

Toimintaperiaate on samanlainen kuin muissa espressokeittimissä, paine irrottaa kahvin aromin. Kone pysäyttää vesipumpun automaattisesti oikean vesimäärän jälkeen.

Maito voidaan saada maitojauheesta. Joissain malleissa käytetyt kapselit menevät automaattisesti niille varattuun säiliöön.

Keitinten puhtaanapito

Perinteisen kahvinkeittimen puhtaanapito

 • Kannuun ja suodattimeen tarttuu kahvin rasvaa, joka huonontaa kahvin makua. Pese siksi kannu ja suodatin joka käytön jälkeen käsiastianpesuaineella, pelkkä vedellä huuhtelu ei riitä. Käsin pesulla saat kannun puhtaammaksi ja kirkkaammaksi kuin astianpesukoneessa. Vesisäiliö pysyy siistinä, kun mittaat siihen vettä puhtaalla mitta-astialla kahvinkeittimen kannun sijasta, koska siinä voi olla kahvirasvaa.
 • Voit käyttää kannun puhdistuksessa myös ruokasoodaa, joka valkaisee pinttymät. Jätä kannu välillä yöksi likoamaan ruokasoodaliuokseen, johon olet laittanut 3 ruokalusikallista soodaa pannulliseen vettä.
 • Älä käytä kestosuodatinta, sillä se on vaikea pitää puhtaana ja huonontaa siten myös kahvin makua.
 • Huolehdi myös vesisäiliön puhtaudesta.
 • Muista aina irrottaa kahvinkeittimen johto seinästä ennen puhdistamista, ja varo pesun aikana, ettei sähköosiin pääse vettä.
 • Pese vesisäiliö kuumalla vedellä, astianpesuharjalla ja käsiastianpesuaineella. Pieniin koloihin voit tarvita pulloharjaa.
 • Huuhdo säiliö useaan kertaan ja keitä keittimestä läpi 2 – 4 kannullista puhdasta vettä.
 • Puhdista kahvinkeittimen koneisto säännöllisesti. Voit tehdä sen kahvinkeittimille tarkoitetulla puhdistusaineella, joka sekoitetaan veteen. Tämän jälkeen huuhtele keitintä keittämällä 2 – 3 kannullista puhdasta vettä keittimen läpi.
 • Kalkkisaostumia voit puhdistaa vedellä laimennetulla väkiviinaetikalla niin, että liuoksessa on vettä ja etikkaa yhtä paljon. Älä laita vesisäiliötä täyteen, puolikin kannullista usein riittää. Kytke virta päälle, ja kun puolet vedestä on valunut kannuun, kytke virta pois. Anna liuoksen vaikuttaa 5-10 minuuttia, ja kytke virta uudelleen päälle. Keitä keittimessä vielä 2 – 4 kannullista puhdasta vettä ja huuhtele pannu huolella. Pidä keittimen suodatinosa puhdistuksen ajan paikoillaan, ettei puhdistusvesi roisku ympäriinsä.
 • Tarvittaessa voit käyttää kalkinpoistoaineita. Muista tällöin noudattaa huolellisesti käyttöohjeita. Huomaa myös, että joissakin keittimissä etikan tai kalkinpoistoaineen käyttö on kielletty. Joissakin malleissa on merkkivalo, joka ilmoittaa, että on aika poistaa kalkki.
 • Jos et ole pitkään aikaan käyttänyt kahvinkeitintä, puhdista se ennen käyttöä keittämällä siinä 1 – 2 kannullista vettä. Jos jätät keittimen talveksi mökille, tyhjennä ensin putkisto kääntämällä keitin ylösalaisin, ettei jäätyvä vesi riko keitintä.

Puoliautomaattisen espressokeittimen puhtaanapito

 • Espresson valmistamisen jälkeen irrota kahva ja kopauta sihti voimakkaasti tyhjäksi kahvista. Pyyhi sen jälkeen sihti puhtaaksi kahvijauheesta kostealla liinalla. Älä huuhtele vedellä.
 • Muista puhdistaa kone säännöllisesti. Espressokoneiden puhdistamiseen on olemassa omia, tehokkaita aineita, joita kannattaa käyttää, jotta saat kahvirasvan kunnolla pois. Tiskiaine tai ruokasooda eivät puhdista kaikkia laitteen osia.
 • Laita kahvaan pesusovitin ja annostele siihen pesuainetta. Laita kahva keittimeen ja paina vesipainiketta. Anna käydä 5 sekuntia. Toista tämä kolme kertaa. Irrota sen jälkeen kahva laitteesta ja huuhtele kahvapesä painamalla vesipainiketta muutaman kerran. Kiinnitä kahva ja pesusovitin takaisin laitteeseen ja huuhtele kahva puhtaaksi pesuaineesta painamalla vesipainiketta 5 sekunnin ajan neljä kertaa.
 • Jos olet vaahdottanut maitoa, päästä höyryä ulos putkesta, ettei putkeen jää maitoa. Pyyhi vaahdotin kostealla.

Täysautomaattisen espressolaitteen puhtaanapito

 • Automaattisessa espressolaitteessa käytetty kahvi siirtyy jätesäiliöön.
 • Tyhjennä jätesäiliö, pese maidon vaahdottamiseen käytettävä höyrysuutin, tyhjennä tippa-alusta ja puhdista muutoin laite valmistajan ohjeiden mukaan päivittäin, kun käytät laitetta. Tippa-alustan puhdistaminen voi olla hankalaa. Muista pestä koneen maitosäiliö ja sen osat jokaisen maitokahvin jälkeen.
 • Päivittäisen puhdistuksen lisäksi espressokoneet vaativat myös muuta huoltoa. Puhdista kone aika ajoin puhdistusohjelmalla espressokoneelle tarkoitetulla pesuaineella. Kuinka usein kone pitää puhdistaa, riippuu koneesta ja siitä, kuinka paljon konetta käytät. Valmistajat suosittelevat usein vain oman merkin puhdistusainetta, joten selvitä aineen hinta ennen kuin ostat keittimen.
 • Muista poistaa myös kalkki säännöllisesti käyttöohjeiden mukaan. Valmistajat suosittelevat myös yleensä vain oman merkin kalkinpoistoaineen käyttöä.
 • Täysautomaattisessa espressolaitteessa voi keittää myös teeveden. Vedensuodatin vähentää kalkin kertymistä.
 • On tärkeää, että noudatat huolto-ohjeita, sillä muutoin voit menettää valmistajan lupaaman takuun. Valmistaja voi suositella, että kone viedään vuosittain huoltoon puhdistettavaksi. Tämä voi kuluttaa todella paljon kukkaroa.
 • Kuluttajan testien mukaan espressokoneet eroavat toisistaan huomattavasti laitteen huollettavuudessa ja puhtaanapidossa. Selvitä siis näitä asioita ennen ostopäätöstäsi.

Kapselikeittimen puhtaanapito

 • Pese kapselikeitin kahvinkeittimille ja kapselikeittimille tarkoitetulla nestemäisellä puhdistusaineella, joka sekoitetaan veteen ja kaadetaan vesisäiliöön. Pidä puhdistusnappia pohjassa niin kauan, että vesisäiliö tyhjenee. Täytä säiliö tämän jälkeen puhtaalla vedellä ja tyhjennä säiliö uudelleen. Toista tämä muutamia kertoja.

Turvallisuus

 • Kun espressolaitteen osia irrottaa puhdistamista varten, kannattaa varoa, ettei polta sormiaan keittimen kuumissa osissa.
 • Selvitä, toimiiko espressolaitteen höyryputki turvallisesti, sillä joissain malleissa se voi helposti polttaa sormet.

Ympäristö

Sähkönkulutus

Vertaile laitteiden energiankulutusta ennen ostopäätöstä. On hyvä, jos mahdollisen valmiustilan energiankulutus on mahdollisimman pieni.  EU-direktiivin mukaan valmiustilan sähkönkulutus ei saa ylittää yhtä wattia.

Kierrätys

Älä hävitä elektronisia laitteita kotitalousjätteen mukana, vaan vie ne SER- (sähkö- ja elektroniikkaromun) keräyspisteisiin.
Laita paperiset E.S.E.-napit biojätteeseen, muovi- ja foliokapselit sekajätteeseen.

Linkkejä

Kahvinkeitintesti 15.3.2017

Kommentit (4)

Hyvää ja järkevää tietoa kahvin keittämisestä ja laitteesta.

Erittäin hyviä niksejä kahvinkeittoon ja keittimen puhtaana pitoon suurin osa on jo meillä ainakin käytössä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.