Nettiostajan opas: kerromme, mitä Brexitin ja alv-uudistuksen myötä kannattaa huomioida

Kuluttajan numerossa 2/2022 kerromme, mitä nettiostajan kannattaa huomioida tilausta tehdessä.

Tuotteen tilaaminen netistä on periaatteessa vaivatonta. Mutta ennen kuin paketti kannetaan kotiovelle tai lähimpään palvelupisteeseen, sen on läpäistävä byrokratian seula, jonka tiheys riippuu siitä, mitä tilataan ja mistä tilataan. Käymme Kuluttajan numerossa 2/2022 julkaistussa jutussamme läpi asiat, mitä nettiostajan on syytä tietää.

Huolimaton shoppailu voi esimerkiksi tuoda tilaajalle sakot. Esimerkiksi ravintolisävalmiste voi olla lähtömaassa vapaasti myytävä, mutta jos se on Suomessa Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean lääkeluettelossa, tilaaja saattaa syyllistyä lääkerikkomukseen.

Brexitin johdosta kaikki Isosta-Britanniasta tulleet lähetykset on pitänyt tullata 1.1.2021 alkaen ja maksaa niistä maahantuontiverot, useimmiten arvonlisävero. Arvonlisävero pitää maksaa EU:n ulkopuolelta tilattaessa, oli kyseessä tuhannen euron tabletti tai viisi euroa maksava kännykän kuori. Yleinen verokanta on 24 prosenttia. Elintarvikkeissa alv on 14 prosenttia ja kirjoissa sekä lehdissä kymmenen prosenttia.

Tullimaksuissa EU:n ulkopuolisille ostoksille on asetettu raja-arvo: tullimaksu on maksettava vain, kun ostoksen arvo on yli 150 euroa ilman kuljetuskustannuksia. Poikkeuksena ovat muun muassa alkoholituotteet, joista mahdolliset tullimaksut ja verot on maksettava arvosta riippumatta. Tullaus ja alv-maksut on hoidettava, perittiin tullimaksua tai ei.

Kuriiriyhtiöillä on omat käytäntönsä tavaran tullauksessa, ja kuriirin käyttö voi olla Postiin nähden moninkertaisesti kalliimpaa.

Tullaus ja verojen maksaminen voivat jäädä ostajan vastuulle, jos EU-alueelta ostettu tuote lähetetäänkin esimerkiksi kiinalaisesta keskusvarastosta eikä sitä ole tullattu EU:hun. Lue nettiostosten tekemisestä tarkemmin laajasta artikkelistamme!

Artikkelien lukemiseen tarvitset lehden takakannesta löytyvän asiakasnumerosi. Jos et ole tilaaja, voit tilata lehden osoitteesta kuluttaja.fi/tilaa

Silmiä avaavia juttuja, ei mainoksia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.