Mikä on lopullinen totuus asunnon myyntivoiton verosta?

Kun myy asuntonsa, siinä on pitänyt asua kaksi vuotta putkeen juuri ennen myyntiajankohtaa – muuten myynnistä saadusta voitosta joutuu pulittamaan vähintään 30 prosenttia veroa. Näin moni luulee. Verottaja sanoo kuitenkin toista.

Verohallinnon ohjeiden mukaan asunnon voi myydä verovapaasti, jos myyjä on omistanut sen vähintään kaksi vuotta ja asunut siellä yhtäjaksoisesti vähintään kaksi vuotta. Asumisajankohdasta ei ole mainintaa, eli sillä ei pitäisi olla väliä – vai onko?

”Ei ole väliä. Riittää, että myyjä pystyy todistamaan, että hän tai perheenjäsen on omistusaikanaan asunut asunnossa vähintään kaksi vuotta yhtäjaksoisesti”, vahvistaa johtava asiantuntija Aki Mattsson Verohallinnosta.

Oman asuntonsa voi siis vuokrata vaikka 25 vuodeksi ja myydä myöhemmin verovapaasti – jos vain myyjä tai perheenjäsen on jossain vaiheessa asunut siinä yhtä mittaa vähintään kaksi vuotta. Verovapauteen ei vaikuta vuokra-ajan pituus, eikä se, onko myyjä vuokrannut asuntonsa itse, kiinteistönvälittäjän tai Airbnb:n kautta.

”Ratkaisevaa on se, katkeaako yhtäjaksoinen asuminen vuokrauksen vuoksi”, Mattsson kertoo.

Mattssonin mukaan asuntoaan myyvillä on hyvin tiedossa kahden vuoden sääntö, mutta verovapauden tarkempaa sisältöä ei ole vaivauduttu selvittämään. Siksi asia on jäänyt monella luulon varaan.

Verohallinnon verkkosivuilta löytää tarvittaessa syventävää tietoa siitä, miten oman asunnon verovapaa myynti käytännössä tapahtuu.

Kommentit (11)

Jutussa on virhe. Ei ole yksin riittävää, että myyjä on asunut asunnossa yhtäjaksoisesti vähintään kaksi vuotta. Asumisen on tullut lisäksi tapahtua myyjän omistusajan sisällä.

Kiitos kommentistasi! Verohallinnon Mattsson kertoo sitaatissaan, että asumisen on tapahduttava omistusaikana. Asia voisi toki tulla esiin jo aiemmin jutussa.

Aika turha oikaisu, koska ei se asunnon vuokraaminen katkaise omistusta, omistuksen katkaisee ainoastaan myyminen,

Ei voi vuokrata toisen asuntoa, eli ensin ostetaan asunto, vuokrataan joksikin aikaa, vuokralainen lähtee, asutaan itse 2 vuotta ja myyntiin,
Esim. ostat asunnon, vuokraat sen 1 -2 vuotta, vuokralainen lähtee, asut itse kaksi vuotta, niin molemmat ehdot täyttyy.

Mielestäni erittäinkin hyvä oikaisu ja tarkennus.
Ajatellaan esim. tilannetta, jossa vanhemmat omistavat asunnon, jossa heidän lapsensa on asunut vuoden. Tämän jälkeen asunto myydään ko. lapselle, joka jatkaa siinä asumistaan. Lapsi voi kuitenkin myydä asunnon maksamatta luovutusvoittoveroa vasta, kun hän on OMISTUKSENSA jälkeen asunut siinä tuon 2 vuotta.

Onko kellään tietoa, pitääkö asujan olla sama henkilö koko kahden vuoden ajan? Eli jos vaikka itse muutan ensiksi asumaan omistamaani asuntoon vuodeksi, jonka jälkeen toiseksi vuodeksi siihen muuttaa poikani opiskelujensa ajaksi. Eli asunto on tässä tapauksessa ollut kaksi vuotta yhtäjaksoisesti omassa tai perheenjäsenen käytössä, mutta ei kuitenkaan saman henkilön käytössä.

Entä jos rakennan itse asunnon ja siihen muuttaa asumaan, Minä, veli ja yksi kaveri, Ja nytten veljeni on koulussa ja saa asumis tukea, ja kaverini on töissä eli maksaa ihan itse vuokransa. Miten toimii tämä myyminen vero vapaasti kahden vuoden päästä, vaikka asunto on vukrattu samalla aikaa kun itsekkin asun siinä ?

Lasketaan siinä suhteessa mikä osuus asunnosta on ollut vuokralla.

Mikäli vuokraat alle 50%, niin saat myydä verottomasti. Varmista kuitenkin verottajalta vielä, näin kuitenkin minulla oli vuonna 2018, ja varmistin sen etukäteen. Veljenpoika kämppäsi okt-talon yhdessä huoneessa pari kuukautta, mistä tuli vuokraa, mutta saimme kuitenkin myydä verovapaasti.

Poikani omistaa talon ja on luonani aina kun mahdollista työn puitteissa. Voiko joskus myydä verottoomasti ?

Onko asunnossa oikeasti asuttava.riittäkö että omistaa ja siirtää osoitteen sinne 2 vuodeksi.eli asunto olisi tyhjillään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.