Mikä on lopullinen totuus asunnon myyntivoiton verosta?

Kun myy asuntonsa, siinä on pitänyt asua kaksi vuotta putkeen juuri ennen myyntiajankohtaa – muuten myynnistä saadusta voitosta joutuu pulittamaan vähintään 30 prosenttia veroa. Näin moni luulee. Verottaja sanoo kuitenkin toista.

Verohallinnon ohjeiden mukaan asunnon voi myydä verovapaasti, jos myyjä on omistanut sen vähintään kaksi vuotta ja asunut siellä yhtäjaksoisesti vähintään kaksi vuotta. Asumisajankohdasta ei ole mainintaa, eli sillä ei pitäisi olla väliä – vai onko?

”Ei ole väliä. Riittää, että myyjä pystyy todistamaan, että hän tai perheenjäsen on omistusaikanaan asunut asunnossa vähintään kaksi vuotta yhtäjaksoisesti”, vahvistaa johtava asiantuntija Aki Mattsson Verohallinnosta.

Oman asuntonsa voi siis vuokrata vaikka 25 vuodeksi ja myydä myöhemmin verovapaasti – jos vain myyjä tai perheenjäsen on jossain vaiheessa asunut siinä yhtä mittaa vähintään kaksi vuotta. Verovapauteen ei vaikuta vuokra-ajan pituus, eikä se, onko myyjä vuokrannut asuntonsa itse, kiinteistönvälittäjän tai Airbnb:n kautta.

”Ratkaisevaa on se, katkeaako yhtäjaksoinen asuminen vuokrauksen vuoksi”, Mattsson kertoo.

Mattssonin mukaan asuntoaan myyvillä on hyvin tiedossa kahden vuoden sääntö, mutta verovapauden tarkempaa sisältöä ei ole vaivauduttu selvittämään. Siksi asia on jäänyt monella luulon varaan.

Verohallinnon verkkosivuilta löytää tarvittaessa syventävää tietoa siitä, miten oman asunnon verovapaa myynti käytännössä tapahtuu.

Kommentit (3)

Jutussa on virhe. Ei ole yksin riittävää, että myyjä on asunut asunnossa yhtäjaksoisesti vähintään kaksi vuotta. Asumisen on tullut lisäksi tapahtua myyjän omistusajan sisällä.

Kiitos kommentistasi! Verohallinnon Mattsson kertoo sitaatissaan, että asumisen on tapahduttava omistusaikana. Asia voisi toki tulla esiin jo aiemmin jutussa.

Aika turha oikaisu, koska ei se asunnon vuokraaminen katkaise omistusta, omistuksen katkaisee ainoastaan myyminen,

Ei voi vuokrata toisen asuntoa, eli ensin ostetaan asunto, vuokrataan joksikin aikaa, vuokralainen lähtee, asutaan itse 2 vuotta ja myyntiin,
Esim. ostat asunnon, vuokraat sen 1 -2 vuotta, vuokralainen lähtee, asut itse kaksi vuotta, niin molemmat ehdot täyttyy.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.