Mepit haluavat yleislaturin viimeistään 2024 – suomalaismeppi: ”Tämän kanssa ei pidä enää vitkutella”

Sama laturi kävisi jatkossa kaikkiin yleisimpiin ladattaviin kuluttajalaitteisiin. Lakia ei voisi kiertää sovittimien avulla.

Vuosia valmistelussa ollut matkapuhelinten ja muiden mobiililaitteiden yleislaturien standardointi etenee EU:n rattaissa. EU-komissio antoi viime syksynä esityksensä, jonka tarkoituksena on yhdenmukaistaa markkinoilla olevat kännykkälaturit, ja nyt europarlamentin sisämarkkina- ja kuluttajansuojavaliokunta on ottanut kantaa asiaan.

Valiokunta päätti 20. huhtikuuta tukea komission esitystä yleislaturista matkapuhelimille ja muille pienille elektroniikkalaitteille. EU haluaa tehdä USB-C-liitännästä standardiliitännän kaikkien pienelektroniikkalaitteiden lataamiseen. USB-C mahdollistaa nopean tiedonsiirron. Liitännän tunnistaa symmetrisyydestä – sen voi yhdistää laitteeseen kummin päin tahansa.

Sisämarkkina- ja kuluttajansuojavaliokunnassa ei ole suomalaisia europarlamentaarikkoja. Suomalaismepeistä Miapetra Kumpula-Natri (sd., S&D, Socialists and Democrats) on kuitenkin seurannut pitkään EU:n teknologiapolitiikkaa, ja hän on jäsenenä parlamentin teollisuusvaliokunnassa.

Kysyimme Kumpula-Natrilta, mihin päätös yleislaturista käytännössä velvoittaisi laitevalmistajia, ja koska vaatimus voisi toteutua.

”Applen sovittimet ovat idean kiertämistä”

Kumpula-Natrin mukaan uusi laki tarkoittaisi, että yleisimmät kuluttajalaitteet saisi jatkossa ladattua samalla laturilla. Näitä olisivat matkapuhelimet, tabletit, digikamerat, kuulokkeet, kädessä pidettävät videopelikonsolit ja kannettavat kaiuttimet.

”Euroopan parlamentin kannassa tähän listaan on lisätty myös kevyet kannettavat tietokoneet, näppäimistöt ja hiiret, e-kirjan lukulaitteet, älykellot sekä puettava elektroniikka ja lelut”, Kumpula-Natri luettelee.

Laturien yhteensopivuusongelmien ratkaisemiseksi markkinoilla on nyt erilaisia sovittimia. Täyttyykö EU:n tavoite, jos esimerkiksi Applen Lightning-liitäntää käyttäviin laitteisiin vaaditaan jatkossa mukaan USB-C-yhteensopiva sovitin?

”Ei. Uudessa ehdotuksessa sovittimien eli lisähärpäkkeiden vaatimista ei pidetä lainsäädännön mukaisena. Esimerkiksi Applen sovittimet olivat yksi syistä nykyisen ehdotuksen taustalla”, Kumpula-Natri vastaa.

”Alan monivuotiset lupaukset markkinaehtoisesti tarjota samaa laturia eivät johtaneet mihinkään. Juurikin Applen käyttämät sovittimet ovat idean kiertämistä, eivätkä ne riittäneet komissiolle yhteisen laturin tulkinnaksi.”

Esityksen mukaan yritysten on sisällytettävä laitteisiinsa vähimmäisstandardina USB-C-portti. Ne voivat sisällyttää tuotteisiinsa lisäksi mitä tahansa muita haluamiaan portteja.

”Tässä ei ole rajoituksia, mutta velvollisuus on vähintään USB-C-portti lataamista varten.”

Seuraavaksi neuvotellaan jäsenmaiden kanssa

Esityksen taustalla on EU:n pyrkimys vähentää elektroniikkajätteen määrää. Yritykset ovat vähentäneet vapaaehtoisesti laturien määrää, mutta vähennystavoitteita ei ole saavutettu.

Yksi ladattavien vempaimien haitoista on ollut latauspiuhojen sotku ja elektroniikkaromu, kun johtoja muuntimineen kertyy nurkkiin ja mukana pitää kantaa useita piuhoja yhteensopimattomuuden vuoksi. ”Tuhlaus raastaa paitsi hermoja myös ympäristöä. Tähän on vihdoin tulossa ratkaisu”, Kumpula-Natri sanoo.

Euroopan parlamentti haluaa lainsäädännön voimaan alkuperäistä ehdotusta nopeammin. Mepit antaisivat EU-maille vuoden aikaa ottaa uudet säännöt käyttöön, kun komissio esitti kahta vuotta.

Kun esitys on hyväksytty parlamentin täysistunnossa toukokuussa, parlamentin edustajat alkavat seuraavaksi hioa lainsäädäntöä neuvottelemalla jäsenmaiden kanssa.

”Lainsäädännön tarkka voimaantulo on yksi keskeinen poliittinen kysymys, mutta tavoite on saada lainsäädäntö voimaan viimeistään vuoden 2024 aikana”, Kumpula-Natri kertoo.

”Arkemme on täynnä markkinoille annettuja standardeja, eikä tämän kanssa pidä enää vitkutella. EU:n on mahdollista ohjata markkinoita kestävään ja kuluttajaystävälliseen suuntaan.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.