Luetko e-kirjoja tabletilla? Yksi tabletti on paras niiden lukemiseen

E-kirjojen lukeminen onnistuu myös tabletilla.

Sähkökirjan lukulaitteiden hintahaitari on valtava. Kuluttajan testissä selvisi, mikä lukulaitteista on paras – eikä se suinkaan ole testin kallein laite.

Sähkökirjoja voi kuitenkin lukea myös esimerkiksi tabletin näytöltä. Lukukokemus ei ole yhtä miellyttävä kuin lukulaitteella, mutta tablettien välillä on tässäkin suhteessa eroja.

Viimeksi Kuluttaja testasi tabletteja keväällä 2021. Testin 34 tabletista yksi, iPad Air 2020 (4th Gen), sai täyden kympin toiminnasta e-kirjan lukulaitteena. Arvosana ei ole vertailukelpoinen lukulaitteiden saamiin arvosanoihin, sillä lukulaitteille asetetut vaatimukset ovat kovemmat.

Muutkin testin iPadit saivat lukulaitteena toimimisesta erinomaisen arvosanan eli vähintään 8 pistettä kymmenestä. Toinen merkki, jolla e-kirjojen lukeminen sujuu erinomaisesti, on Microsoft. Sen mallit Surface Pro 7 i5 ja Surface Go 8 saivat lukulaitetoiminnasta arvosanan 8.

Samsungin tablettien lukulaitearvosanat olivat pääosin hyviä tai tyydyttäviä. Galaxy Tab A7 32GB 4G (SM-T505) sai lukulaitetoiminnasta huonon arvosanan.

Sähkökirjojen luku onnistuu kaikilla laitteilla lukuun ottamatta joitakin Huawein tabletteja, joilla ei päästy testausajankohtana lataamaan sopivaa sovellusta Googlen sovelluskaupasta.

OIKAISU 25.7.2022 klo 11.21: korjattu virheellinen tieto, että Huaweilla ja Lenovolla olisi tabletteja, joilla sähkökirjojen lukeminen ei onnistu. Vain Huawein tableteilla ei päästy testausajankohtana lataamaan sopivaa sovellusta Googlen sovelluskaupasta.

 

Kommentit (3)

”Kaikilla tableteilla sähkökirjojen käyttö ei ole edes mahdollista. Esimerkiksi Huaweilla ja Lenovolla on tällaisia tabletteja.”

Miten niin ei onnistu? Miten olisi muka mahdollista, että Android-käyttöjärjestelmää hyödyntävässä laitteessa ei voisi avata e-kirjoja? Voi toki olla, että joku kolmannen osapuolen sovellus Play Storesta vaaditaan, mutta totta kai jokaikisellä Android-tabletilla tuo onnistuu.

Hei, hyvä huomio! Korjasimme juttua tältä osin. Testauksen yhteydessä ongelmia oli vain joillakin Huawein tableteilla, joilla ei päästy testausajankohtana lataamaan sopivaa sovellusta Googlen sovelluskaupasta.

E-ink-lukulaitteella sähkökirjojen käyttäminen on ylivoimaisesti miellyttävintä ja silmille ystävällisintä. Laitteet kuluttavat hyvin vähän virtaa ja sopivan voi saada hyvin edullisesti. Osa laitteista on jopa vesitiiviitä. Sähkömustenäyttöön perustuvat tabletit on siis ilmeisesti kokonaan unohdettu tästä testistä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.