Kuluttajat luottavat maan talouteen enemmän kuin omaansa – mistä ero johtuu?

Kuluttajien luottamus Suomen talouteen nousi toukokuussa ennätyskorkealle. Luottamus on vahvempaa kuin kertaakaan aiemmin mittaushistorian 1995–2017 aikana.

Kuluttajien arvio oman talouden kohenemisesta ei ole aivan yhtä vahvaa. Usko omaan henkilökohtaiseen talouteen heikkeni hieman toukokuussa edelliseen kuukauteen verrattuna. Luottamus oli kuitenkin vahvempaa kuin vuosi sitten.

Miksi kuluttajat luottavan maan talouteen, mutta eivät omaansa? Tilastokeskuksen yliaktuaari Pertti Kangassalo toteaa, että ihmiset osaavat nähdä eron oman henkilökohtaisen talouden ja yleisen talouden välillä.

”Yleisessä taloudessa voi esiintyä rajujakin muutoksia, kun taas omaa kotitaloutta tuetaan hyvinvointivaltiossa aina monenlaisin keinoin, joten se puoli pysyy vakaampana. Tietysti silloin, kun esimerkiksi työttömyys sattuu omalle kohdalle, tilanne mikrotasollakin heikkenee selkeästi”, Kangassalo sanoo.

Kangassalon mukaan on myös ymmärrettävää, että omaan talouteen suhtaudutaan näinä aikoina varovaisesti.

”Tällä hetkellä kuluttajat eivät luonnollisesti odota oman talouden osalta kovin hyvää kehitystä, kun erilaiset leikkaukset on pantu käytäntöön ja palkkasopimukset on solmittu hyvin maltillisiksi. Toisaalta toki työttömyyden väheneminen ja mahdolliset veronkevennykset vetävät toiseen suuntaan.”

Kangassalo muistuttaa, että vaikka kuluttajien luottamus omaan talouteen putosi hieman toukokuussa, on se kuitenkin noussut maltillisesti viime kuukausien ja vuosien aikana.

Tilastokeskuksen Kuluttajabarometriin haastateltiin toukokuun alkupuolella 1 200 suomalaista. Luottamus talouteen oli vahvinta pääkaupunkiseudulla ja Pohjois-Suomessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.