Kuluttaja 6/2021 on ilmestynyt: testissä 55 henkilöautoa, 35 astianpesukonetta ja 16 sähkövatkainta – lisäksi jättimäisessä nettitestissä peräti 98 tulostinta

Testissä henkilöautot, sähkövatkaimet, astianpesukoneet, johdolliset iskuporakoneet ja tulostimet.

Kuluttajan numero 6/2021 on ilmestynyt. Tässä numerossa testaamme henkilöautot, sähkövatkaimet ja täysleveät työtason alle sijoitettavat astianpesukoneet. Julkaisimme verkossa myös kalustepeitteisten astianpesukoneiden sekä kapeiden astianpesukoneiden testit. Lisäksi jättimäisessä verkkotestissämme on mukana peräti 98 tulostinta. Verkossa olemme julkaisseet myös johdollisten iskuporakoneiden testin.

Kaikki testit ovat tilaajiemme luettavissa. Voit kirjautua verkkopalveluumme lehden takakannesta löytyvän asiakasnumerosi avulla. Jos et ole tilaaja, voit myös ostaa lukuoikeuden yksittäiseen testiin.

Testissä 55 henkilöautoa: osa bensiinikäyttöisiä, osa hybridejä

Kuluttajan tuoreimmassa numerossa testasimme peräti 55 henkilöautoa. Jaoimme autot käyttövoiman ja koon mukaan eri ryhmiin. Mukana on 18 bensiinikäyttöistä perheautoa, 13 pienempää bensiinikäyttöistä autoa, 11 perheautohybridiä ja 13 pientä hybridiä. 

Testattujen autojen hinnat vaihtelevat noin 17 000 ja 87 000 euron välillä. Mukana  on bensiinikäyttöisten polttomoottoriautojen lisäksi kevythybridejä, täyshybridejä ja lataushybridejä.

Joka toinen ensirekisteröity auto on perinteinen bensiinimoottorilla varustettu auto. Ladattavat hybridit eli sekä ­bensiini- että sähkömoottorin sisältävät mallit ovat toiseksi myydyimpiä. Uusia bensa-autoja myydään noin kolminkertainen määrä ladattaviin hybrideihin verrattuna.

Bensiinikäyttöisissä autoissa yksi valmistaja kerää kaksi ykköstilaa. Testivoittajat pikkukatumaasturi ja perheauto ovat paitsi lähes kaikilta ominaisuuksiltaan hyviä, myös kohtuuhintaisia ostoksia. Perheautojen joukossa on myös kaksi Hyvä ostos -maininnan erinomaisesta hinta-laatusuhteestaan ansaitsevaa autoa, joista toinen kerää kehuja tehokkaalla moottorillaan ja toinen taloudellisuudellaan ja vähäpäästöisyydellään.

Hybridisarjoissa perheautojen sarjan Testivoittaja eli testin parhaat pisteet saanut auto on turvallinen ja tehokas, mutta kallis. Hyvä ostos -maininnan ansaitsee auto, joka on noin 16 000 euroa Testivoittajaa halvempi. Pienten perhehybridien joukosta paljastuu peräti kolme tasapisteisiin yltävää Testivoittajaa: yksi auto on kuitenkin yli 10 000 euroa muita Testivoittajia halvempi. Kalliimmista malleista löytyy tosin esimerkiksi enemmän suorituskykyä.

Testissä 35 työtason alle sijoitettavaa astianpesukonetta: laadukkaan laitteen saa maltilliseen hintaan, kovakaan hinta ei takaa laatua

Testasimme 35 työtason alle sijoitettavaa astianpesukonetta. Kun mukaan laskee tuotteiden identtiset mutta eriväriset rinnakkaismallit, eri tuotteita on testissä peräti 67. 

Pöytätason alle sijoitettava, 60 senttimetriä leveä astianpesukone on monen keittiön perusvalinta. Siihen mahtuu koko perheen tiskit ja käyttö on isomman koon puolesta mukavampaa kuin myös testaamillamme kapeammilla 45 sentin levyisillä pienempikokoisilla astianpesukoneilla. Vaihtoehtona perinteiselle astianpesukoneelle on keittiön sisustukseen integroituva kalustepeitteinen astianpesukone.

60-senttisiä tiskikoneita testatessa suoritettiin yhteensä 140 pesua, joissa puhdistettiin 3 700 astiaa. Sähköä testeissä kului 126 kilowattituntia ja vettä 1 496 litraa. Testin edullisin tiskikone maksaa Suomessa 240 euroa, kallein peräti 1 500 euroa.

Testituloksista käy ilmi, että korkeakaan hinta ei takaa laatua. Laadukkaan koneen saa jo maltilliseen hintaan. Hinta-laatusuhteen osalta testiryhmästä parhaat vaihtoehdot ovat tyypillisesti 500–600 euron hintaluokassa. 

Kaikki ryhmän koneet yltävät vähintään hyvään pesutulokseen. Suurimmat erot pesutulosten osalta oli kattiloiden ja vuokien puhdistumisessa, sillä vain yksi laite puhdisti kattilat ja vuoat erittäin hyvin. Kuivaustuloksissa erot ryhmän sisällä olivat pesutuloksia suuremmat. Pesuohjelmien kestossa koneet eivät vakuuttaneet. Pesuaikojen erot eri pesuohjelmien välillä ovat sen verran suuret, että astioiden pesun sopivaa hetkeä kannattaa hieman pohtia.

Koneista peräti 18 sai erittäin hyvän arvosanan melutasostaan. Niiden melutaso jäi selkeästi alle vaimean puheen. Yksi kone paljastui selvästi muita äänekkäämmäksi.

Tiskikoneiden Testivoittaja vuosimallia 2021 pärjää erittäin hyvin monessa testimme kategoriassa ja on siten tasavarma valinta päivittäiseen käyttöön. Toiselle sijalle yltävä kone on kuitenkin Testivoittajaamme lähes puolet halvempi, ja erinomaisesta hinta-laatusuhteestaan Hyvä ostos -merkinnän ansainnut laite sitäkin halvempi.

Testissä 15 sähkövatkainta: hurjat hintaerot, mutta jo muutamalla kympillä saa hyvän laitteen

Testasimme 16 sähkövatkainta, hinnaltaan 15 eurosta 130 euroon. Joukon kallein sähkövatkain sijoittui testijoukon keskivaiheille ja halvin pärjäsi vain hieman kalleinta heikommin. Kalliimmalla saa enemmän varusteita ja hiljaisemman koneen.

Kaikista parhaiten pärjänneen, Kuluttajan Testivoittaja-merkin ansainneen sähkövatkaimen hinnalla saa kuitenkin kaksi lähes yhtä hyvää sähkövatkainta. 

Sähkövatkainten tärkein ja testissämme suurimman painoarvon saanut ominaisuus on laitteen suorituskyky: siis miten hyvin laite vatkaa vaikkapa kermavaahdon tai sekoittaa taikinan. Lisäksi huomioimme laitteiden käyttömukavuuden, melutason, rakenteen laadun ja turvallisuuden. Näiden ohella laboratorio testasi, miten hyvin sähkövatkaimet kestävät jatkuvaa kuormitusta.

Valkuais- ja kermavaahto vatkautuvat useimmilla testin vatkaimilla erittäin hyvin. Kakkutaikinan tekeminen on sen sijaan haastavampaa. Kaikista haastavinta on kuitenkin leipätaikinan tekeminen.

Sähkövatkaimet ovat varsin äänekkäitä. Desibelimittarilla mitattuna melutasot vaihtelivat 66 ja 87 desibelin välillä. Useimpien melutaso oli 70 ja 80 desibelin välimaastossa. Äänekkäimpiä olivat tyypillisesti halvat sekä jalustalliset sähkövatkaimet. Kaikista kalleimmat, yli 100 euroa maksavat laitteet, olivat hiljaisemmasta päästä.

Vatkaimista paras, Testivoittajaksi yltänyt tuote vatkaa erittäin hyvin ja siinä on erittäin hyvä käyttömukavuus. Myös toiminnot ovat monipuoliset. Testivoittaja ei kuitenkaan ole joukon halvimmasta päästä, vaan testissämme nousi esille peräti neljä hinta-laatusuhteeltaan erinomaista, Hyvä ostos -merkin ansainnutta vatkainta, jotka ovat selvästi Testivoittajaa halvempia – ja osa päihittää Testivoittajankin yhdellä tai useammalla osa-alueella.

Jättikokoisessa verkkotestissä 98 tulostinta: mukana monitoimikoneet ja perustulostimet, laserit sekä mustesuihkut

Painetussa lehdessä julkaistujen testien lisäksi olemme julkaisseet myös erillisiä verkkotestejä. Myös verkkotestit ovat maksutta tilaajiemme luettavissa. Jos et ole tilaaja, voit ostaa lukuoikeuden yksittäiseen testiin.

Julkaisimme elokuun lopussa jättimäisen, peräti 98 tulostinta sisältävän testin. Testissä on sekä mustesuihku- että lasertulostimia, ja molemmista sekä perinteisiä tulostimia että myös kopiointiin ja skannaukseen kykeneviä monitoimitulostimia. Lue testistämme, mikä tulostin kannattaa vuonna 2021 ostaa mihinkin käyttötarkoitukseen!

Testiin on otettu mukaan laitteet, joita kotimaisista kaupoista tällä hetkellä on saatavilla. Saatavuudeltaan epävarmat tulostimet on jätetty pois. Testin tulostinten hinta heijastuu pääsääntöisesti mukana tulevien musteiden määrään sekä yleiseen käyttömukavuuteen. Halvimmista monitoimitulostimista puuttuu esimerkiksi usein kosketusnäyttö, joka helpottaa tulostimen käyttöönotossa, itsenäisessä käytössä sekä hallinnassa.

Omaa tulostamistarvetta kannattaa miettiä etukäteen, sillä se ratkaisee, millainen tulostin on itselle paras. Jos tulostaa pelkästään mustavalkoisia tekstisivuja maksimissaan muutaman sadan sivun vuositahdilla, ovat laserit hyvä vaihtoehto. 

Jos tulostimen käyttötarve jää muutamaan sivuun kuukaudessa, ei ole järkevää sijoittaa tulostimeen suuria summia vaan suunnata katse edullisiin mustesuihkuihin. Valokuvia tulostaville isot mustatankit ja hyvä kuvanlaatu ovat tärkeimmät kriteerit. Ne täyttyvät kalliimmissa mustesuihkuissa.

Monitoimimustesuihkujen Testivoittaja on todella kallis, mutta sen mustesäiliöt ovat suuret ja tulostusjälki on laadukasta. Yli 600 euroa halvemmalla saa kuitenkin Kuluttajan myöntämän Hyvä ostos -merkinnän ansainneen mustesuihkutulostimen, joka on hinta-laatusuhteeltaan tuoteryhmänsä paras.

Monitoimilasereiden Testivoittaja on puolestaan erittäin nopea tulostamaan tekstiä, ja tulostusjälki on laadukasta. Väritulosteisiin se ei kuitenkaan kykene. Noin 300 euroa halvemmalla saa kuitenkin jo hyvän monitoimilaserin.

Jos monitoimilaitetta ei tarvitse, vaan pelkkä tulostin riittää, laitteen saa halvemmalla. Skannerittomuus tarkoittaa tyypillisesti kymmenien eurojen säästöä. Perinteisen mustesuihkutulostimen tulostuslaatu on hieman monitoimilaitetta parempi, mutta lasertulostimissa tilanne on päinvastainen.

Nettitestissä johdolliset iskuporakoneet: poraavat myös isommat reiät betoniin

Järeämpiä poraustöitä varten on edelleen tilausta johdollisille iskuporakoneille. Nyt testatuista 15 johdollisesta iskuporakoneesta 10 suoriutui 16 millimetrin reikien porauksesta betoniin erinomaisesti, siinä missä keväisessä akkuporakonetestissämme vain yksi suoriutui erittäin hyvin samassa testissä.

Kaikki testatut johdolliset iskuporakoneet ovat hyviä tai erittäin hyviä juuri iskuporauksessa. Myös kalkkikiven ja metallin poraamisesta kaikki testin koneet selviävät todella hyvin. Puunkin poraamisessa pärjää kaikilla.

Iskuporakoneet ovat tyypillisesti isoja ja painavia, joten niitä on hankala hallita ruuvauksessa. Suuri vääntö on hyväksi ruuvatessa, mutta viimeistään nopean pysäytyksen puuttuminen saa tarttumaan mieluummin erilliseen ruuvinvääntimeen. Ruuvaaminen olikin hankalaa tai todella hankalaa kaikilla testin koneilla.

Vain kolme konetta ansaitsee käytettävyydestä hyvän arvosanan. Monen muun koneen tapaan Testivoittajan korkea paino pudotti sen saamaa käytettävyysarvosanaa.

Yksi iskuporakone meni rikki, kun testasimme porakoneiden käyttöikää iskuporauksessa. Useassa koneessa oli havaittavissa huomattavia kulumisen jälkiä. Normaalin porauksen kestävyystesti oli iskuporaustestiä pitkäkestoisempi, ja siinä ilmeni enemmän ongelmia. Neljä konetta meni rikki tässä testiosiossa. Viat vaihtelivat vikaantuneesta vaihdelaatikosta ylikuumentuneeseen moottoriin ja kuluneisiin hiiliharjoihin sekä kommutaattoriin.

Testaamme tuotteet puolestasi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.