Kuluttaja 5/2021 on ilmestynyt: testissä mökkivakuutukset, kirjopesuaineet ja kasvikuivurit, nettitesteissä grillihiilet ja jäätelökoneet

Kuluttajan tuorein numero on ilmestynyt. Tässä numerossa testaamme mökkivakuutukset, kirjopesuaineet sekä kasvikuivurit. Lisäksi löydät verkkosivuiltamme grillihiilien ja jäätelökoneiden testit.

Kuluttajan numero 5/2021 on ilmestynyt. Uusimmassa numerossa testaamme mökkivakuutukset, kirjopesuaineet sekä kasvikuivurit. Lisäksi olemme julkaisseet verkossa grillihiilien ja jäätelökoneiden testit.

Testien lukemiseen tarvitset lehden takakannesta löytyvän asiakasnumerosi. Jos et ole tilaaja, voit myös ostaa lukuoikeuden yksittäiseen testiin. Poikkeuksen muodostaa 21 kirjopesuaineen testimme, jonka olemme julkaisseet ilman maksumuuria kaikille avoimena.

Testissä 8 mökkivakuutusta: voittajaksi nousi vakuutus, joka tarjoaa parhaat vakuutusehdot – eikä hintakaan hirvitä

Mökkivakuutus kannattaa valita huolella. Yhtiöt korvaavat hyvinkin erilaisia vahinkoja ja maksavat eri suuruisia korvauksia. Testissämme yhden yrityksen mökkivakuutus oli ylitse muiden. Testivoittajan vakuutusehdot ovat testin parhaat eivätkä sen hinnat tarjoa ikäviä yllätyksiä.

Vakuutuksessa pihistely voi koitua ongelmaksi. Luonnon rauhassa sijaitsevaan mökkiin liittyy jopa enemmän riskejä kuin tavalliseen omakotitaloon: järveltä tai mereltä puhaltava tuuli saattaa aiheuttaa pahat myrskytuhot ja pitkäkyntiset voivat hiipiä helpommin sisään kenenkään huomaamatta.

Suppea mökkivakuutus korvaa tyypillisesti vain tulipalon aiheuttamat vahingot, kun taas laaja vakuutus kattaa lisäksi esimerkiksi myrskytuhot, varkaudet sekä rikkoutuneen ilmalämpöpumpun. Yritykset myyvät mökkivakuutuksia monilla eri nimillä, mutta käytännössä ne ovat vapaa-ajan asunnolle tarkoitettuja kotivakuutuksia.

Arvioimme vakuutusten ehdot ja hinnan sekä yritysten asiakastyytyväisyyden. Testi osoittaa, että vakuutuksissa on merkittäviä eroja niin korvattavissa vahingoissa, korvausten suuruuksissa kuin hinnoissa. Testitaulukko kannattaa tutkia tarkasti, sillä mökkejä on monenlaisia, eikä yksi ja sama vakuutus ole paras jokaiselle.

Testissä 21 kirjopesuainetta: erilaisten tahrojen puhdistuksessa isot erot – lue koko testi ilmaiseksi

Testasimme 21 Suomessa myytävää kirjopesuainetta. Kirjopesuaineet eivät haalista tekstiilien värejä, mutta erilaisten tahrojen puhdistuksessa erot ovat merkittäviä. Kirjopesuainetestimme on luettavissa ilmaiseksi, ilman kirjautumista tai maksamista.

Jättitestissämme laboratorio pesi 1 403 koneellista pyykkiä ja tahrojen poistumista mitattiin 5 124 kertaa. Verrokkina testin kirjopesuaineille käytettiin pelkkää vesipesua sekä pesupähkinöitä. Testitulosten perusteella pelkkä vesipesu tai pesupähkinät eivät pärjää parhaille kirjopesuaineille, mutta toisaalta heikoimmin pesevät kirjopesuaineet eivät eroa pesutulokseltaan merkittävästi pelkästä vesipesusta.

Laboratorio testasi kirjopesuaineiden kyvyn pestä rasvaiset tahrat, entsyymitahrat ja valkaistavat tahrat. Lisäksi pesukertojen ­jälkeen mitattiin tekstiilien värien säilyminen. Laboratoriotestien ohella huomioimme pakkausmerkinnät sekä pesuaineiden sisältämät ei-toivotut kemikaalit.

Pesutulokseen vaikuttaa pesuaineen lisäksi esimerkiksi pesuohjelma ja rummun mekaaninen liike sekä pesuveden lämpötila. Osa tahroista puhdistuu jo ilman pesuainettakin lämpimän veden ja mekaanisen hankauksen avulla.

Rasvatahrojen puhdistaminen osoittautui hankalaksi. Entsyymitahrat sen sijaan puhdistuivat rasvatahroja paremmin. Valkaistavista tahroista löytyi enemmän eroja: riippuu tahratyypistä, miten hyvin eri aineet puhdistavat. Joillakin tahroilla erot pesutuloksissa ovat merkittävät, toisilla taas pienet.

Pesutulosten lisäksi kiinnitimme huomiota pestyjen pyykkien värien säilyvyyteen sekä tuotteiden pakkausmerkintöihin ja annosteluun. Lisäksi huomioimme kierrätettävyyden ja ei-toivotut kemikaalit.

Testissä 14 kasvikuivuria: halpakin voi olla hyvä, mutta kuivaus on hidasta

Moni poimii metsästä ja pihalta saaliiksi yllin kyllin säilöttävää talven varalle. Kuivaaminen on erinomainen säilöntäkeino, jolla saa esimerkiksi marjasaaliista makeaa naposteltavaa pimeisiin talvi-iltoihin.

Testattujen kasvikuivureiden hintahaitari on valtava: kolmesta kympistä pitkälti yli viiteen sataan euroon. Kesän ja syksyn sato kuivuu mainiosti halvallakin kasvikuivurilla. Kuivaus on kaikilla testin kuivureilla kuitenkin hidasta, ja pitkään päällä huriseva laite lisää sähkölaskua. Pienet marjat vaativat joissakin laitteissa paperia alleen, jotta ne eivät tipu ritilöistä läpi.

Kasvikuivuritestimme todistaa jälleen kerran, että kallein ei suinkaan aina ole paras. Itse asiassa testin halvin kuivuri ylsi kokonaispisteissä aivan Testivoittajan kannoille.

Kasvikuivurissa on kerroksittain tasoja, joissa saa kuivattua kerralla runsaasti ruoka-aineita, esimerkiksi omenia, yrttejä, marjoja, sieniä tai vaikkapa riistaa. Kuivauspinta-alaa on enimmillään lähes neliömetri.

Kuivaamiseen on hyvä varata aikaa, sillä se on hidasta harrastamista kaikilla testatuilla laitteilla. Hitaimmilla pitää odotella esimerkiksi viinirypäleiden kuivumista peräti kaksi vuorokautta.

Nettitestissä 14 jäätelökonetta: osa vaatii jopa vuorokauden esijäähdytyksen

Jäätelökoneissa on suuria eroja niin jäätelöiden laaduissa kuin siinä, miten paljon ne tekevät jäätelöä kerralla. Pienimmillään koneet tekevät alle 300 gramman eriä, suurimmillaan yli kilon satseja. Testasimme 14 jäätelökonetta, joiden hinnat vaihtelevat noin 50 ja 500 euron välillä.

Jäätelökoneella jätskin ystävä voi pyöräyttää itselleen juuri sellaisen sekoituksen kuin haluaa ja varsin edullisesti. Koneiden toimintaperiaate on yksinkertainen: sekoituslavat pyörittävät jäätelömassaa sylinterimäisen, kylmennetyn kulhon sisällä, jolloin massa hiljalleen sekoittuu ja kiinteytyy jäätelöksi. Lapojen pyöriminen estää myös isojen jäähileiden muodostumista.

Konetta ei kuitenkaan parane ostaa sokkona: tuloksena voi olla paakkuuntunutta kermajäätelöä tai löllöä sorbettia. Näin kertoo 14 jäätelökoneen testimme. Joukkoon ei osunut yhtään huonoa laitetta, mutta suorituskyvyssä ja ominaisuuksissa on niin suuria eroja, että ensimmäisen kohdalle osuvan koneen ostaja voi helposti joutua pettymään.

Ostajan on tehtävä päätös kahden jäätelökonetyypin välillä. Esijäädytettävissä koneissa kulho täytyy ennen jäätelöntekoa jäähdyttää pakastimessa. Tähän pitää useimmilla koneilla varata 8–12 tuntia, pahimmillaan täysi vuorokausi. Tämä tarkoittaa sitä, että kovin spontaanisti jäätelöä ei pysty tekemään, jos hellepäivä tai mielihalu yllättää.

Itsejäädyttävissä koneissa esijäädytystä ei tarvita, vaan koneen voi laittaa pyörimään heti, kun ainekset ovat sisällä. Suurimmassa osassa jäädytyksestä vastaa kompressori samaan tapaan kuin jääkaapeissa. Tekniikka tuo sekä hintaa että painoa: itsejäädyttävät koneet ovat selvästi kalliimpia, isompia ja painavia kuin esijäädytettävät. Painoa kompressorikäyttöisillä koneilla on yli 10 kiloa ja hintaa 250–550 euroa.

Nettitestissä 13 grillihiilet: eri tuotteet sopivat erilaisille ruuille – huomioi myös savuaromit

Kesällä grillauskausi on kovimmillaan. Testasimme grillihiiliä asiaan vihkiytyneessä laboratoriossa. 

Laboratoriotesteissä grillihiilistä löytyi eroja käyttötarkoitusten mukaan: pitkään, matalalla lämpötilalla kypsytettävät savustettavat ruuat vaativat aivan erilaiset hiilet kuin vaikkapa pizzat, jotka kypsytetään selvästi kuumemmassa lämpötilassa mutta nopeammin tai makkarat, jotka yleensä grillataan nopeasti mutta ei yhtä kuumassa kuin pizzat.

Hiilellä grillatessa grillin lämpötilaan vaikuttavat hiilen raekoko sekä paloaika. Mitä suurempi grillihiilen raekoko, sitä pidempi aika hiilloksen muodostumiseen menee, ja sitä kuumemmaksi hiilloksen saa – ja pienemmällä raekoolla puolestaan lämpötila nousee nopeammin, mutta lämpötilan pysyvyys on heikompi. Pienirakeiset hiilet sopivat siis esimerkiksi nopeaan makkaroiden grillaamiseen, siinä missä isomman raekoon hiilet ovat omiaan kuumempaa lämpötilaa vaativille ruuille.

Standardin mukaan grillihiilien pitäisi olla raekooltaan 20–80 millimetriä. Arvostelussamme suurin painoarvo on annettu raekoolle. Standardin vaatimusten mukaan alle 10-millisiä sekä yli 80-millisiä hiiliä saa olla hiilten joukossa alle 7 prosenttia. Yli 20-millisiä hiiliä pitäisi puolestaan olla yli 80 prosenttia. Testin kärkituotteet täyttävät standardin vaatimukset.

Grillihiilien ominaisuuksiin vaikuttaa myös se, mistä puulajista hiilet ovat tehty sekä kuinka suuri on hiilien hiilipitoisuus. Käytetyllä puulajilla on vaikutusta grillihiilien irtotiheyteen, lämpöarvoon ja aromeihin. Jos savuaromi on grillauksen tavoite tai toivottu sivuvaikutus, kannattaa kiinnittää huomiota haihtuvien ainesosien mittaustulokseen.

Testaamme tuotteet puolestasi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.