Kuluttaja 4/2021 on ilmestynyt: testeissä tapaturmavakuutukset, vaelluskengät ja liesituulettimella varustetut induktiotasot

Kuluttajan uusin numero on ilmestynyt. Testasimme tapaturmavakuutukset, vaelluskengät ja liesituulettimella varustetut induktiotasot.

Kuluttajan numero 4/2021 on ilmestynyt. Tässä numerossa testaamme tapaturmavakuutukset, vaelluskengät sekä induktioliedet, joihin on integroitu liesituuletin. Lisäksi olemme julkaisseet verkossa keittiövaakojen sekä kapselikahvikoneiden testit.

Testien lukemiseen tarvitset lehden takakannesta löytyvän asiakasnumerosi. Mikäli et ole Kuluttajan tilaaja, voit myös ostaa lukuoikeuden yksittäiseen testiin.

Testissä tapaturmavakuutukset: isot erot vakuutusten kattavuudessa

Uusimmassa taloustestissämme testasimme 8 tapaturmavakuutusta. Tapaturmavakuutusten kattavuudessa on isoja eroja. Testivoittaja osoittaa, että halpa vakuutus voi korvata vahingot paremmin kuin kalliimpi. 

Testimme paljastaa, että vakuutusten sisällöt voivat vaihdella huomattavasti. Kilpailuttajan kannattaa siis tuijottaa hinnan sijaan ehtoja: mitä vakuutus todella korvaa, kun vahinko on tapahtunut? 

Tapaturmavakuutusta hankkiessa pitää päättää, millä perusteella tapaturman hoitokuluista haluaa saada korvauksen. Yleisimmin vakuutus­yhtiö pyytää sinua valitsemaan enimmäiskorvausmäärän, jonka voit saada yhdestä tapaturmasta. Kenties 5 000 euroa, vai sittenkin 15 000 euroa? 

Kolmen yrityksen vakuutuksessa korvausmäärä on kuitenkin vakuutuskohtainen. Jos siis oletetaan, että vakuutuksesi on voimassa koko loppu­elämäsi, sinun pitää päättää, paljonko voit yhteensä saada korvauksia voimassaolovuosien aikana. Tällöin kyse on vähintään kymmenistä tuhansista ellei jopa sadoista tuhansista euroista. 

Myös tapaturma-altista urheilulajia harrastavan kannattaa olla tarkkana vakuutuksen valinnassa. Yksi vakuutus on paras vaihtoehto monen tyyppiseen urheiluharrastukseen: se on voimassa niin taistelu-, kamppailu- ja itsepuolustuslajeissa, seinä- ja kalliokiipeilyssä, painonnostossa, sukelluksessa ja jopa laskuvarjohypyssä. Suurin osa vakuutuksista korvaa esimerkkilajeista lähtökohtaisesti ainoastaan seinäkiipeilyn suoja- ja turvavarusteilla, eräs vakuutus ei sitäkään.

Testissä vaelluskengät: kaikki eivät pidä vettä

Testasimme puolikorkeita vaelluskenkiä, jotka ovat yleisimmin myyty vaelluskenkätyyppi. Laboratorio testasi kengistä esimerkiksi vedenpitävyyden, hengittävyyden, lämmöneristyksen, pohjan pitävyyden, materiaalien kestävyyden sekä iskunvaimennuksen. 

Testattujen vaelluskenkien veden­kestävyydestä paljastui suuria eroja: huonoimmillaan kenkä imaisi laboratoriotestissä 4 tunnissa vettä lähes kolmanneksen painostaan, parhaimmillaan kengät hylkivät vettä lähes täydellisesti. Kenkien vedenkestävyyttä testattiin asettamalla ne 6 senttimetrin syvyiseen veteen. Useimmat kengät imaisivat vettä 4 tunnissa kymmenisen prosenttia painostaan, mutta silti useimmat kengät olivat sisältä kuivat vielä 6 tunnin jälkeenkin.

Pidemmillä taipaleilla ja kesäkuumalla kenkien kannattaa olla myös hengittävät. Hengittävyydessä erot eivät osoittautuneet yhtä suuriksi kuin vedenkestävyydessä. Jos ulkoilukautta aikoo jatkaa pidemmälle syksyyn, myös kenkien lämmöneristävyyteen kannattaa kiinnittää hieman huomiota. Lämmön­eristävyydessä erot eivät myöskään ole yhtä suuria kuin vedenkestävyydessä.

Laboratorio testasi myös puolikorkeiden vaelluskenkien materiaalien kulutuskestävyyttä. Kestävyystestit tehtiin kengänpohjalle, saumoille ja kengännauhoille sekä vuorille niin kuivana kuin märkänäkin. 

Laboratoriotestien lisäksi 20 hengen testiraati käveli kengillä yli 3 300 kilometriä reilun kuukauden mittaisen käyttötestin aikana. Jokaisia kenkiä testasi kaksi miestä ja kaksi naista, ja jokainen koekäyttäjä testasi kolmet tai neljät eri kengät. Käyttäjiltä kysyttiin lukuisten osa-alueiden arvioiden lisäksi sitä, ostaisivatko he kyseiset kengät. Vain yksien kenkien kaikki käyttäjät olisivat olleet valmiit ostamaan testaamansa kengät – ja nämä samaiset kengät voittivat koko testin.

Testissä induktioliedet liesituulettimella: kalliita mutta hyviä

Testasimme induktiotasoja, joissa on sisäänrakennettu liesituuletin. Osa laitteista toimitetaan joko huoneilmaan kierrättävän tai poistohormiin puhaltavan asennustarvikkeiden kera, ja toisen asennusvaihtoehdon tarvikkeet on hankittava erikseen. Tiedot mukana tulevista asennustarvikkeista löydät tuotetaulukoistamme.

Liesituulettimella varustetut induktiotasot ovat varsin kalliita, ­hinnat vaihtelevat noin tuhannesta eurosta noin 4 000 euroon. Silti hinnalle saa vastinetta. Keittotasot toimivat hyvin, ja laitteisiin sisäänrakennetut tuulettimet ovat jopa erillisiä liesituulettimia parempia. Erillinen liesituuletin ja erillinen induktiotaso on toki useimmiten halvempi ratkaisu, mutta testitulosten perusteella yhdistelmälaitteet voivat olla parempia kuin erillisen induktiotason ja liesituulettimen yhdistelmä.

Testitulosten perusteella parhaat liesituulettimella varustetut induktiotasot eivät yllä parhaiden itsenäisten induktiotasojen tasolle, mutta liesituulettimilla varustetut induktiotasot eivät eroa merkittävästi laadultaan uunillisista induktioliesistä. 

Testissä keittiövaa’at: kaikki eivät kestä pudotuksia

Painetussa lehdessä ilmestyneiden testien ohella julkaisimme toukokuussa myös nettitestit keittiövaaoista sekä kapselikahvikoneista.

Keittiövaakatestissä mukana oli 24 tuotetta, joista valtaosa oli digitaalisia vaakoja ja loput analogisia.  Testissämme digitaaliset vaa’at osoittautuivat mekaanisia paremmiksi. 

Useimmat vaa’at punnitsivat todella tarkasti, mutta yhdellä vaa’alla 15 kilon massa punnittui vain reiluksi 14 kiloksi. Muilla vaaoilla näin isoja heittoja ei löytynyt. Harva kotikokki kuitenkaan tarvitsee keittiövaa’alta grammantarkkoja mittaustuloksia 15 kilogramman painoluokassa.

Testasimme keittiövaaoista esimerkiksi punnitsemisen tarkkuuden sekä toistettavuuden, punnitusherkkyyden, käyttömukavuuden ja rakenteen laadun. Testatut mallit ovat valtaosin erittäin hyviä, joskin yksi vaaka hajosi pudotustestissä: sen karkaistua lasia oleva punnitustaso särkyi pahoin pudotustestissä, mutta vaaka toimi silti edelleen. 

Muilla laitteilla pudotustestin vahingot jäivät pienemmiksi: 13 vakaa ei kärsinyt pudotustestissä lainkaan vahinkoja, muutaman mallin punnitustaso naarmuuntui tai kolhiintui, yhden laitteen paristokannen muoviosat murtuivat ja toisen laitteen karkaistusta lasista valmistetun punnitustason reuna meni rikki. 

Testissä kapselikahvikoneet: valtaosa on erittäin hyviä, hinnasta riippumatta

Testasimme Nescafé Dolce Gusto, Nespresso Original ja Nespresso Vertuo -kahvikapseleita käyttäviä kapselikahvikoneita yhteensä 22 mallia. Kapselikeittimellä valmistat helposti ja nopeasti hyvän espresson, ja maidonvaahdottimella varustelluilla malleilla laajennat kahvivaihtoehtoja makusi mukaan.

Testatut kapselikeittimet maksavat 40–290 euroa, ja valtaosa laitteista osoittautui testissämme erittäin hyviksi. Osa laitteista tekee myös lattet ja cappucinot – tosin tuoteryhmien välillä on eroa siinä, käytetäänkö tuoremaitoa vaiko säilykemaitokapseleita.

Kapselikeittimillä voi tehdä erilaisia kahveja. Kapselikeittimillä voi tehdä vähintäänkin espressoa (tyypillisesti 30–40 millilitran vetoinen vahva kahvi), mutta myös esimerkiksi ristrettoa (espressoa pienempi, ”lyhyt”, noin 20–25 millilitraa), lungoa (espressoa suurempi, ”pitkä”, yleensä 80–130 millilitraa) ja suomalaisille tuttua kahvikupin eli 1,25 desilitran vetoista ”tavallista kahvia”.

Kahvin laatua arvioitiin kymmenen ammattimaistajan toimesta sokkotestinä. Suurin osa testin kapselikeittimistä tekee maultaan erittäin hyvää kahvia – siis, testattujen laitteiden kahvinvalmistus ei merkittävästi eroa testatuilla kahvikapseleilla. Joitakin pieniä eroja kuitenkin löytyy.

Valtaosa testin laitteista saa tehdyn kahvin mausta täyden kympin. Loppujenkin arvosana pyöristyy kymmeneen. Useimpien keittimien kahvi tuoksuu myös erittäin hyvältä. Laitteiden väliset laatuerot ovat yleensä todella pieniä, mutta hinnassa voi olla eroja. Kapselikahvinkeitintä harkitsevan kannattaa siis ennemmin pohtia eri mallien välisiä toiminto- ja varustelueriä kuin yksittäisten keittimien välisiä laatueroja. 

Testaamme tuotteet puolestasi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.