Kuluttaja 2/2021 on ilmestynyt: testeissä sähkösopimukset, tabletit ja induktioliedet

Uusimmassa numerossa testaamme uusiutuvilla energianlähteillä toteutetut sähkösopimukset, tabletit ja induktioliedet.

Kuluttajan numero 2/2021 on ilmestynyt. Uusimmassa numerossa olemme testanneet 20 määräaikaista ja uusiutuvilla energialähteillä tuotettua sähkösopimusta, 28 tablettia ja 8 induktioliettä. Uusimmassa numerossa olemme julkaisseet myös pesukoneen käyttäjän oppaan, neuvoja auton kesärenkaiden käyttöiän parantamiseen sekä oppaan taloyhtiön yhtiökokoukseen.

Taloustestissä sähkösopimukset: kilpailuttamalla jopa satojen eurojen säästö

Tämän vuoden ensimmäisessä taloustestissämme selvitimme määräaikaisten, kiinteähintaisten uusiutuvilla energialähteillä tuotettujen sähkösopimusten erot. Testissämme selvisi, että sähkösopimuksen kilpailuttamalla esimerkiksi sähkölämmitteisessä omakotitalossa säästää jopa lähes 300 euroa vuodessa. Kerrostaluasujallekin halvin uusiutuvilla energialähteillä tuotettu sähkö on satakunta euroa halvempaa kuin kalleimman sopimuksen.

Testissä selvisi myös se, että omakotitaloasujan ja kerrostaloasujan kannattaa valita erilainen sähkösopimus. Sähkösopimuksen hintaan vaikuttaa esimerkiksi kuukausittainen perusmaksu ja sähkönkulutukseen perustuva kulutusmaksu. Lisäksi hintaan vaikuttaa sähköverot ja sähkönsiirtomaksu, joita ei kuitenkaan voi kilpailuttaa.

Arvostelimme testissämme yhteensä 20 erilaista kahden vuoden määräaikaista, kiinteähintaista ja uusiutuvilla energialähteillä tuotettuja sähkösopimuksia kahdeksalta Suomen suurimpiin kuuluvalta sähkönmyyjältä. Testissä huomioimme sähkösopimusten hinnat, sopimusehdot ja asiakaspalvelun sekä asiakastyytyväisyyden. Testin kärkisijat jaettiin kahden yrityksen kesken.

Kolmella sähkösopimuksella on Suomen luonnonsuojeluliiton ja muiden eurooppalaisten ympäristöjärjestöjen myöntämä Ekoenergia-ympäristömerkki. Testivoittaja on yksi kolmesta Ekoenergia-merkitystä tuotteesta.

Testissä 18 wifi-tablettia ja 10 mobiilidatayhteydellä varustettua tablettia: viiden tähden taulutietokone maksaa 400 euroa, mutta jo puolet halvemmalla saa hyvän laitteen

Jos tablettiin haluaa 4g- tai 5g-yhteyden, siitä pitää maksaa tyypillisesti 100-150 euroa lisähintaan pelkkään langattomaan wifi-lähiverkkoon kytkeytyvään tablettiin verrattuna. Testissämme täydet viisi tähteä ansaitsevan 4g-tabletin saa noin 550 eurolla, ja jos datayhteyttä ei tarvitse, viiden tähden tabletin saa jo 400 eurolla. Testivoittajasta joutuu kuitenkin maksamaan reilusti enemmän.

Myönnämme Hyvä ostos -merkin hinta-laatusuhteeltaan testin parhaille tuotteille. Tablettitestissämme Hyvä ostos -merkin ansainneen tabletin voi saada jo alle 200 eurolla, siinä missä testin kalleimmat – ja parhaat – laitteet maksavat yli 1 000 euroa. 

Mitä kalliimpi tabletti, sitä suorituskykyisempi se on. Kaikkein suorituskykyisimpiä laitteita ei saa parilla satasella. Suorituskyky tarkoittaa sulavaa käyttönopeutta niin sovelluksussa kuin peleissäkin. Lisäksi kalliimmat tabletit tarjoavat huippuhyvää äänentoistoa ja kuvanlaatua. Jos nämä ovat tärkeitä kriteereitä tabletin hankinnassa, testissämme selvisi myös, että keskihintaisistakin vaihtoehdoista löytyy erittäin hyviä näyttöjä ja äänenlaatua, kunhan vain valitsee oikean laitteen. 

Testissä induktioliedet: keittotasojen suorituskyvyssä on parantamisen varaa

Kuluttaja 2/2021:n kolmantena testinä on induktioliedet. Induktioliesissä on yhdysrakenteinen induktiotaso ja uuni. Hinnasta riippumatta keittotasojen suorituskyvyssä on parantamisen varaa aiemmin testaamiimme irrallisiin induktiotasoihin verrattuna. Testatut induktioliedet saivat uunien suorituskyvystä keskimäärin hieman paremmat arvosanat kuin keittotasojen suorituskyvystä. 

Jotta induktioliesi voisi lämmittää keittotasolla pannua tai kattilaa, astian pohjan on oltava magnetisoituvaa materiaalia kuten rautaa. Omien pannujen ja kattiloiden soveltuvuuden induktioliedelle voi testata magneetin avulla: jos magneetti tarraa kiinni, astia sopii induktioliedellä käytettäväksi. Esimerkiksi alumiiniset paistinpannut eivät toimi induktiolieden kanssa, sillä alumiini ei magnetisoidu, eikä täten kuumene induktiokeittotason magneettikentässä.

Testivoittaja ja kakkossijalle yltänyt, testin parhaasta hinta-laatusuhteestaan Hyvä ostos -merkin saanut induktioliedet ovat mittaustulosten perusteella hyvin lähellä toisiaan: kokonaisarvosanassa on vain kahden pisteen ero. Hyvä ostos -liesi on kuitenkin satoja euroja testivoittajaa halvempi, ja sen keittotason suorituskyky on testivoittajaakin parempi. 

Nettitestissä television lisäkaiuttimet: hinnalla on selvä vaikutus äänenlaatuun

Painetussa lehdessä julkaisemiemme testien lisäksi julkaisemme jatkuvasti nettitestejä. Tuoreimmassa nettitestissämme perehdymme television lisäkaiuttimiin ja lisäkaiutinjärjestelmiin.

Televisioiden sisäänrakennetun äänentoiston ongelmana on laitteen litteä muotoilu ja ohuet raamit ruudun ympärillä. Tämän takia kannattaa panostaa ulkoiseen äänentoistoon kuten lisäkaiuttimiin tai lisäkaiutinjärjestelmään, jolla äänentoistoon saa tukevuutta, tilaa ja selkeyttä. Testasimme 27 soundbar-tyyppistä kaiutinta ja kaiutinjärjestelmää, joiden hinnat vaihtelevat noin 200 ja 1000 euron välillä.

Ulkoinen äänentoisto tuo television katseluun merkittävää parannusta. Ulkoisella äänentoistolla, kuten palkkimallisella soundbar-lisäkaiuttimella äänet saadaan ruudun eteen. Äänet toistuvat kaiutinelementeistä suoraan kohti katsojaa ja äänimaailma jäsentyy selkeästi kuulijan korviin.

Lisäkaiutin tuo television omaan ääneen verrattuna lisää selkeyttä ja tukevuutta matalammalle ulottuvan toiston ansiosta. Puhe kuulostaa tukevalta matalilla miesäänilläkin ja sanat toistuvat selkeinä. Äänenvoimakkuutta ei tarvitse nostaa niin korkealle kuin television omaa äänentoistoa käyttämällä.

Testimme perusteella hinta vaikuttaa selvästi television lisäkaiuttimien äänentoiston laatuun. Testin parhaimmat laitteet ovat myös testijoukon kalliimmasta päästä. Edullisemminkin saa kuitenkin hyvää: useimmille käyttäjille riittää hyvää äänenlaatua tuottava peruslaite. Tällaisten hinta jää alle puoleen testikärjestä.

Lisäkaiuttimien äänentoistosta saamat arvosanat eivät ole vertailukelpoisia televisiotestimme äänentoistoarvosanoihin. Lisäkaiuttimet ovat selkeän askeleen edellä televisioiden yhdysrakenteista äänentoistoa, joten ne on arvosteltu omalla asteikoilla. Käytännössä testin heikoimmatkin laitteet asettuvat äänenlaadullisesti parhaiden televisioiden kanssa samalle viivalle. Vasta aivan tuoreimmissa ja kalleimmissa televisioissa äänentoisto on pääsemässä parempien lisäkaiuttimien tasolle.

Tutkittua tietoa ostopäätösten tueksi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.