Kuluttaja 2/2021 on ilmestynyt: artikkeleissa 20 kysymystä taloyhtiön yhtiökokouksesta, kesärenkaiden kestoiän parantaminen ja pesukoneen käyttäjän opas

Kuluttajan uusimmassa numerossa kerromme taloyhtiöiden yhtiökokouksista, annamme neuvoja kesärenkaiden kestoiän parantamiseen ja kerromme täsmävinkit pyykinpesukoneen käyttöön.

Kuluttajan numero 2/2021 on ilmestynyt. Artikkeleissa tällä kertaa: 20 kysymystä taloyhtiön yhtiökokouksesta, kesärenkaiden kestoiän parantaminen ja pesukoneen käyttäjän opas. Lisäksi uusimmassa numerossa testasimme sähkösopimukset, tabletit ja induktioliedet.

20 kysymystä yhtiökokouksista

Ensimmäisessä isossa artikkelissamme käsittelemme taloyhtiön yhtiökokouksia. Artikkelissamme kerromme vastaukset seuraaviin kysymyksiin:

 1. Sain yhtiökokouskutsun ja sen mukana pinon papereita. Mitä papereista selviää?
 2. Olen epävarma kokouksessa käsiteltävien asioiden osaamisestani. Voinko ottaa kokoukseen kaverin mukaan?
 3. En pääse yhtiökokoukseen, mutta haluaisin vaikuttaa siellä käsiteltäviin asioihin. Mitä teen?
 4. En omista asuntoani, mutta yhtiökokouksessa käsitellään tulevaa putkiremonttia, joka vaikuttaa asumiseeni. Voinko mennä yhtiökokoukseen?
 5. Miten päätökset tehdään yhtiökokouksessa?
 6. Mitä tarkoittaa esityslistassa mainittu kohta ”vastuuvapaudesta äänestäminen”?
 7. Millainen hallitus yhtiölle kannattaa valita?
 8. Minua harmittaa tietyn asian hoitaminen taloyhtiössäni. Miten otan asian esille yhtiökokouksessa?
 9. Miten saan vietyä asioita yhtiökokouksen käsiteltäväksi?
 10. En päässyt yhtiökokoukseen. Miten saan tietoa siitä, mitä siellä päätettiin?
 11. Mihin taloyhtiössä kuluu eniten rahaa? Miten siihen voi vaikuttaa?
 12. Mistä yhtiökokous voi päättää? Mistä hallitus ja isännöitsijä?
 13. Haluaisin kysyä tulevan remontin aikataulusta hallituksen puheenjohtajalta. Hänen yhteystietojaan ei kuitenkaan ole yhtiökokouspapereissa. Miten saan häneen yhteyden?
 14. Kauhistuin huomatessani tuloslaskelmasta, miten suuren summan me osakkaat maksamme joka vuosi tontista. Onko 58 000 euroa vuodessa paljon, ja voiko summaan mitenkään vaikuttaa?
 15. Mikä on putkien keskimääräinen käyttöikä? Entä muiden remontoitujen kohteiden?
 16. Millainen takuu taloyhtiön teettämillä remonteilla on? Voiko kuluja periä takaisin, jos putket kestävät vaikka vain 20 vuotta?
 17. Tilinpäätöksessä on mainittu poistot. Mitä ne ovat?
 18. Puheenjohtaja sanoi, että kokouksessa noudatetaan kannatusmenettelyä. Mitä se tarkoittaa?
 19. Kokouksessa mainittiin, että käytössä on äänileikkuri. Mitä se tarkoittaa?
 20. Ääntenlaskijoista on yhtiökokouksissamme ollut perinteisesti pulaa. Jos minut valitaan ja suostun ääntenlaskijaksi, miten suoriudun tehtävästä oikein?

Kesärenkaiden käyttöiän parantaminen

Toisessa laajassa artikkelissamme käsittelemme auton kesärenkaita ja niiden käyttöiän pidentämistä. Nastarenkaat on kelin salliessa vaihdettava pois autosta maaliskuun loppuun mennessä. Kesärenkaiden käyttöikää voi pidentää tuntuvasti oikeilla toimenpiteillä.

Kesärenkaan uran minimisyvyys on lain mukaan 1,6 mm, mutta vaihto on suositeltavaa urasyvyyden saavutettua neljän millimetrin rajan. Sen jälkeen esimerkiksi renkaan vedenpoisto-ominaisuudet heikkenevät tuntuvasti ja vesiliirron riski kasvaa.

Kaikilla autoilla on valmistajien antamat ohjearvot rengaspaineita varten. Usein etupyörien paine on merkitty takarenkaita korkeammaksi. Tällä tavoitellaan ajomukavuutta, mutta se ei ole optimaalisin vaihtoehto renkaan käyttäytymisen ja kulutuskestävyyden kannalta.

Täsmävinkit pyykkivuoren selättämiseen

Pesukoneessa on lukuisia erilaisia pesuohjelmia, jotka pesevät pyykit eri tavalla. Kerromme oppaassamme, miten erilaiset pesuohjelmat, erilaiset vaatteet ja erilaiset pesuaineet pelaavat yhteen. Pesutulokseen vaikuttaa neljä seikkaa: aika, mekaniikka, lämpötila ja kemia eli pesuaine.

Perustoimintojen lisäksi pyykki­koneissa on laaja paletti pesuohjelmia ja muita ominaisuuksia, jotka saattavat olla tavalliselle pyykinpesijälle tarpeellisia tai sitten eivät. Käymme artikkelissamme läpi erilaiset pesuohjelmat ja vaatteiden pesumerkinnät. 

Jos esimerkiksi halutaan käyttää mahdollisimman vähän vettä, pesuohjelma on pidempi, koska silloin mekaaninen ja kemiallinen vaikutus pitenevät. Nykypäivänä varsinkin pesukoneiden energiapihit säästöohjelmat saattavat pyörittää yhtä pyykkikoneellista tuntikausia.

Vaatteita ostaessa kannattaa miettiä, miten ja millaisten tekstiilien kanssa ne pitää pestä. Muutamalla perussäännöllä pääsee pyykinpesussa pitkälle.

Lue myös verkkosisältömme: astianpesukoneen ostajan opas, laiton digivalvonta, sähköautojen latauspaikat ja käytettyjen tietotekniikkalaitteiden tietosuoja

Painetussa lehdessä julkaistujen artikkeleiden lisäksi olemme julkaisseet runsaasti sisältöä myös verkkosivuillamme. Maaliskuun alussa julkaisimme astianpesukoneen ostajan oppaan, jossa kerromme muun muassa sen, miten pesuohjelman pituus, täyttämisen helppous ja pesutulos liittyvät toisiinsa.

Lisäksi olemme julkaisseet verkossa esimerkiksi seuraavat artikkelit:

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.