Kuluttajan numero 2/2021 on ilmestynyt. Artikkeleissa tällä kertaa: 20 kysymystä taloyhtiön yhtiökokouksesta, kesärenkaiden kestoiän parantaminen ja pesukoneen käyttäjän opas. Lisäksi uusimmassa numerossa testasimme sähkösopimukset, tabletit ja induktioliedet.
20 kysymystä yhtiökokouksista
- Sain yhtiökokouskutsun ja sen mukana pinon papereita. Mitä papereista selviää?
- Olen epävarma kokouksessa käsiteltävien asioiden osaamisestani. Voinko ottaa kokoukseen kaverin mukaan?
- En pääse yhtiökokoukseen, mutta haluaisin vaikuttaa siellä käsiteltäviin asioihin. Mitä teen?
- En omista asuntoani, mutta yhtiökokouksessa käsitellään tulevaa putkiremonttia, joka vaikuttaa asumiseeni. Voinko mennä yhtiökokoukseen?
- Miten päätökset tehdään yhtiökokouksessa?
- Mitä tarkoittaa esityslistassa mainittu kohta ”vastuuvapaudesta äänestäminen”?
- Millainen hallitus yhtiölle kannattaa valita?
- Minua harmittaa tietyn asian hoitaminen taloyhtiössäni. Miten otan asian esille yhtiökokouksessa?
- Miten saan vietyä asioita yhtiökokouksen käsiteltäväksi?
- En päässyt yhtiökokoukseen. Miten saan tietoa siitä, mitä siellä päätettiin?
- Mihin taloyhtiössä kuluu eniten rahaa? Miten siihen voi vaikuttaa?
- Mistä yhtiökokous voi päättää? Mistä hallitus ja isännöitsijä?
- Haluaisin kysyä tulevan remontin aikataulusta hallituksen puheenjohtajalta. Hänen yhteystietojaan ei kuitenkaan ole yhtiökokouspapereissa. Miten saan häneen yhteyden?
- Kauhistuin huomatessani tuloslaskelmasta, miten suuren summan me osakkaat maksamme joka vuosi tontista. Onko 58 000 euroa vuodessa paljon, ja voiko summaan mitenkään vaikuttaa?
- Mikä on putkien keskimääräinen käyttöikä? Entä muiden remontoitujen kohteiden?
- Millainen takuu taloyhtiön teettämillä remonteilla on? Voiko kuluja periä takaisin, jos putket kestävät vaikka vain 20 vuotta?
- Tilinpäätöksessä on mainittu poistot. Mitä ne ovat?
- Puheenjohtaja sanoi, että kokouksessa noudatetaan kannatusmenettelyä. Mitä se tarkoittaa?
- Kokouksessa mainittiin, että käytössä on äänileikkuri. Mitä se tarkoittaa?
- Ääntenlaskijoista on yhtiökokouksissamme ollut perinteisesti pulaa. Jos minut valitaan ja suostun ääntenlaskijaksi, miten suoriudun tehtävästä oikein?
Kesärenkaiden käyttöiän parantaminen
Kesärenkaan uran minimisyvyys on lain mukaan 1,6 mm, mutta vaihto on suositeltavaa urasyvyyden saavutettua neljän millimetrin rajan. Sen jälkeen esimerkiksi renkaan vedenpoisto-ominaisuudet heikkenevät tuntuvasti ja vesiliirron riski kasvaa.
Kaikilla autoilla on valmistajien antamat ohjearvot rengaspaineita varten. Usein etupyörien paine on merkitty takarenkaita korkeammaksi. Tällä tavoitellaan ajomukavuutta, mutta se ei ole optimaalisin vaihtoehto renkaan käyttäytymisen ja kulutuskestävyyden kannalta.
Täsmävinkit pyykkivuoren selättämiseen
Perustoimintojen lisäksi pyykkikoneissa on laaja paletti pesuohjelmia ja muita ominaisuuksia, jotka saattavat olla tavalliselle pyykinpesijälle tarpeellisia tai sitten eivät. Käymme artikkelissamme läpi erilaiset pesuohjelmat ja vaatteiden pesumerkinnät.
Jos esimerkiksi halutaan käyttää mahdollisimman vähän vettä, pesuohjelma on pidempi, koska silloin mekaaninen ja kemiallinen vaikutus pitenevät. Nykypäivänä varsinkin pesukoneiden energiapihit säästöohjelmat saattavat pyörittää yhtä pyykkikoneellista tuntikausia.
Vaatteita ostaessa kannattaa miettiä, miten ja millaisten tekstiilien kanssa ne pitää pestä. Muutamalla perussäännöllä pääsee pyykinpesussa pitkälle.
Lue myös verkkosisältömme: astianpesukoneen ostajan opas, laiton digivalvonta, sähköautojen latauspaikat ja käytettyjen tietotekniikkalaitteiden tietosuoja
Painetussa lehdessä julkaistujen artikkeleiden lisäksi olemme julkaisseet runsaasti sisältöä myös verkkosivuillamme. Maaliskuun alussa julkaisimme astianpesukoneen ostajan oppaan, jossa kerromme muun muassa sen, miten pesuohjelman pituus, täyttämisen helppous ja pesutulos liittyvät toisiinsa.
Lisäksi olemme julkaisseet verkossa esimerkiksi seuraavat artikkelit:
- Sähköautojen latauspaikat tulevat pakollisiksi monissa taloyhtiöissä – kuka maksaa laitteiston? Entä sähkön?
- Palvelutaloissa laitonta digivalvontaa – ”Hyvä tarkoitus, väärät keinot”
- Suomalainen verkkokauppa myy loitsuja ja lentorasvaa – Fimea varoittaa tuotteista, aikoo puuttua toimintaan
- Lojuuko nurkissa vanhoja kännyköitä tai tietokoneita? Näin varmistut siitä, etteivät henkilökohtaiset tietosi päädy vääriin käsiin
- Puutarhaharrastaja, houkutteleeko kasvien siementen tilausulkomailta? Ongelmana vieraslajit, kasvitaudit ja Suomessa pärjäämättömät lajit
- Kodinkoneita mainostetaan olemattomilla testivoitoilla