Onko mökkisi jätevesijärjestelmä vielä uusimatta? Nyt siitä voi seurata uhkasakko

Kesämökkien jätevesijärjestelmät piti remontoida kuntoon viimeistään syksyn aikana. Viranomaiset tai kunnatkaan eivät tiedä, kuinka monessa mökissä lain vaatima remontti on vielä tekemättä.

Korvat hörölle, jos kesämökkisi on rakennettu ennen vuotta 2004. Olethan tarkistanut, koskeeko jätevesilain muutos sinua? Jätevesilain siirtymäaika päättyy 31. lokakuuta. Se tarkoittaa, että yli 15 vuotta sitten rakennettujen mökkien ja muiden kiinteistöjen jätevesijärjestelmä on pitänyt remontoida lain vaatimalle tasolle, elleivät ne ole kytkettyjä viemäriverkkoon.

Siirtymäaika on koskenut kiinteistöjä, jotka sijaitsevat pohjavesialueella tai alle 100 metriä vesistöstä. Muissa kiinteistöissä asia pitää hoitaa kuntoon seuraavan luvanvaraisen remontin yhteydessä. Laki ei koske rakennuksia, joissa on kantovesi ja kuivakäymälä eikä kiinteistön omistajia, jotka ovat syntyneet 9.3.1943 tai aikaisemmin.

Mutta mitä tapahtuu, jos remonttia ei ole tehnyt? Lain noudattamista valvotaan kunnissa. Jos paljastuu, ettei muutoksia ole tehty, kunta voi kehottaa remontoimaan jätevesi­järjestelmän kuntoon. Jos näin ei tee määräaikaan mennessä, kunta voi lisäksi asettaa uhkasakon.

Valvontatavat vaihtelevat suuresti. Valtaosassa kunnista tarkastuksia tehdään vain niille alueille, joilla muutostarpeiden tiedetään olleen suuria. ”Olen kuitenkin kuullut, että jotkut kunnat toteuttavat kokonaisvaltaista valvontaa”, kertoo neuvotteleva virkamies Ari Kangas ympäristöministeriöstä.

Viranomaiset saatikka kunnat eivät tiedä, kuinka monessa kesämökissä tai muussa kiinteistössä tarvittavat remontit on vielä tekemättä. Keväällä arvioitiin, että jäljellä oli noin 100 000 kiinteistöä. Kankaan mukaan tilanne on kuitenkin muuttunut kesän jälkeen parempaan suuntaan. ”Etenkin rantamökin omistajalle mökki on sen verran tärkeä paikka, että vesistöille ei tahdota aiheuttaa haittaa.”

Kommentit (1)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.