Aurinkopaneelien markkinointi ihmetyttää: mikä ihmeen kWp?

Aurinkopaneelien ostajalle valmistajan ilmoittama kWp-lukema eli piikkikilowatti on tärkein tieto. Sen avulla eri valmistajien aurinkopaneelien tehoa voi verrata keskenään.

Lukija otti yhteyttä Kuluttajan toimitukseen aurinkopaneelien markkinoinnista. Paneelien tuottamasta tehosta näkee markkinointimateriaaleissa sekä kWh- eli kilowattitunti että kWp-lukuja. Mitä kWp oikein tarkoittaa?

”Yksikköä Wp käytetään yleisesti kuvaamaan aurinkopaneelien tuottamaa sähkötehoa tietyissä standardiolosuhteessa. Olosuhteen lämpötila on 25 astetta ja auringon säteilyn voimakkuus on yksi kilowatti neliötä kohden”, kertoo tutkijaopettaja Antti Kosonen Lappeenrannan-Lahden teknillisestä yliopistosta. 

Kososen mukaan mittausolosuhteet on määritetty, jotta eri valmistajien aurinkopaneeleita voi vertailla keskenään. Valmistajat toteuttavat standardin mukaiset mittaukset itse.

Käytännössä 1 kWp:n etelään suunnattu aurinkosähköjärjestelmä tuottaa Etelä-Suomessa noin 850 kWh vuodessa. Aurinkopaneelien ostajalle mitattu nimellisteho, eli Wp tai kWp on kuitenkin kaikkein tärkein tieto. Aurinkosähköjärjestelmätoimittajien tekemät laskelmat vuosituotannosta kilowattitunteina ovat nimittäin vain arvioita.

Paneelien tuottamaan energiamäärään vaikuttavat esimerkiksi kokonaissäteily, eli auringon vuodessa maanpinnalle säteilemän energian määrä, lämpötilat, pilvisyys ja paneelien suuntaus. Paneelien tuottama energiamäärä vuosittain voi siis vaihdella jopa 10 prosenttia arvioidusta. Eniten paneelien energiantuotantoa heikentävät Kososen mukaan varjostukset.

”Toki eri paneelit voivat tuottaa vuositasolla eri tavalla energiaa, vaikka niiden nimellistehot olisivatkin samat. Kuluttajan kannalta olisi hyvä, että erot voitaisiin todeta puolueettomasti samalla paikalla olevilla tasa-arvoisilla testikentillä,” Kosonen toteaa.

Lue myös 10 kysymystä aurinkopaneeleista.

Kommentit (5)

Artikkelissa joku virhe. 1 kWp tuottaisi muka vuositasolla 850 kWh. Järjestelmät tyypillisesti 5000 – 12 000 kWp.

tuo laskennallinen esimerkki koski 1m2 paneelia. yleensä katolla on vähintään 6m2, jolloin tullaan jo hieman parempiin tuottoihin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.