5 kysymystä: Miten huonekasvin ruukku vaihdetaan?

1. Milloin mullat pitää vaihtaa? Alkukeväästä. Valon lisääntyessä kasvit aloittavat uuden kasvun. Uudessa mullassa on kasvuun tarvittavia ravinteita. Jos ruukkua ei vaihdeta, kuoritaan pintamullasta pois parin sentin kerros ja laitetaan tilalle uutta kukkamultaa.

2. Kuinka usein ruukku pitää vaihtaa? Kasvi tarvitsee isomman ruukun, kun sen juuret kurkottavat mullan pinnalle tai ruukun pohjassa olevan reiän läpi. Nopeasti kasvava, nuori huonekasvi tarvitsee halkaisijaltaan noin sentin suuremman ruukun joka kevät. Iso kasvi istutetaan uudelleen neljän vuoden välein 2–3 senttiä suurempaan ruukkuun. Jos kasvi kukkii parhaillaan, ruukkua ei kannata vaihtaa, sillä uudelleen istutus voi häiritä kukintaa.

3. Voiko kasvin istuttaa kerralla huomattavasti isompaan ruukkuun? Ei. Liian iso ruukku voi häiritä juuriston kehitystä, sillä juurten ja ruukun reunan välissä oleva multa jää kastellessa helposti joko liian kuivaksi tai märäksi.

4. Miten multa ja ruukku vaihdetaan? Kasvi kastellaan hyvin edellisenä päivänä, jotta juuripaakku eli juuristo ja sen sitoma multa irtoavat helposti. Ruukun pohjalle laitetaan kivi tai ruukunpalanen estämään mullan valumista pohjan reiästä. Päälle tulee soraa 1–3 sentin kerros ja soran päälle multaa. Juuripaakun ja ruukun väliin painellaan uutta multaa. Istutuksen jälkeen multa kastellaan huoneenlämpöisellä vedellä.

5. Kannattaako istutuksen yhteydessä lannoittaa? Ei, sillä se voi häiritä juurien kehittymistä. Lannoittaminen on hyvä tehdä vasta, kun kasvissa näkyy uutta kasvua.

Lähde: Marttaliiton johtava asiantuntija Asta Kuosmanen.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.