5 kysymystä hammaslääkäripelosta – näitä apukeinoja on tarjolla

Monet pelkäävät hammaslääkärille menoa, ja jotkut jopa jättävät käyntejä väliin pelon takia. Selvitimme, mitä apukeinoja hammaslääkäripelkoon on tarjolla.

Pelkään hammaslääkärille menoa hurjasti. Mistä löydän pelkopotilaisiin erikoistuneen lääkärin?

Kaikki hammaslääkärit ovat kohdanneet ja hoitaneet pelkääviä potilaita. Suomessa hammaslääkärit eivät voi varsinaisesti erikoistua pelkopotilaisiin mutta saavat jo peruskoulutuksessaan opetusta heidän hoitamiseensa. Pelkopotilaiden hoitamiseen on lisäksi olemassa täydennyskoulutuskursseja.

Miten pelkoa hoidetaan vastaanotolla?

Pelosta kannattaa ilmoittaa jo aikaa varatessa. Silloin lääkäri ei ensimmäisellä käynnillä välttämättä tee ollenkaan toimenpiteitä, vaan käy potilaan kanssa läpi, mikä olisi sopiva hoitovaihtoehto. Tärkein pelon hoitomuoto on potilaan rentouttaminen ja kontrollin tunteen lisääminen. Rentoutumista edistetään yksinkertaisimmillaan hengitystekniikalla ja lihasten rentouttamisella. Kivun lievitys puuduttamalla on hyvin tärkeää.

Mitä hoitovaihtoehtoja pelkopotilaille on? Mitä tällaiset hoidot maksavat?

Joskus rentoutumista syvennetään lääkkeiden avulla eli sedaatiolla. Kevyin vaihtoehto on suun kautta annettava rauhoittava lääke, josta tulee arviolta muutaman kympin lisäkustannus. Syvemmässä sedaatiossa lääkettä annetaan suonensisäisesti, ja mukana voi olla anestesialääkäri. Tällöin potilasta ei nukuteta täysin, vaan hän on osittain hereillä. Sedaatiota käytetään yleensä hoidoissa, jotka kestävät 1-2 tuntia. Lisähinta riippuu siitä, antaako lääkkeisiin perustuvan hoidon hammaslääkäri vai anestesialääkäri. Anestesialääkäristä tulee lisäkustannusta useita satoja euroja. Jotkut hammaslääkäriklinikat tarjoavat myös hypnoosi- tai ilokaasuhoitoja.   

Mistä tietää, että lääkäri on sopiva?

Tärkeintä on, että potilas luottaa lääkäriin ja että hänellä on kontrollintunne. Lääkäri kertoo, mitä toimenpiteitä tekee ja miksi. Käynnille on varattava riittävästi aikaa. Lääkärin kanssa voi esimerkiksi sopia, että potilas nostaa kätensä, jos haluaa tauon.

Joillakin vastaanotoilla potilaita myös nukutetaan kokonaan. Saavatko sen kaikki halukkaat? Mitä nukutus maksaa? 

Julkisessa hammashoidossa syyksi ei riitä se, että haluaa nukutukseen. Yleensä nukutuspotilaat ovat pieniä lapsia, kehitysvammaisia tai voimakkaasti pelkääviä aikuisia, joiden hampaat ovat erittäin huonossa kunnossa. Nukutus on yleensä viimeinen keino, jos muut pelonlievityskeinot eivät ole toimineet. Yksityisellä puolella nukutuksen saa matalammin perustein, mutta vastaanotolla on varmistettava, että potilaan terveydentila on riittävän hyvä nukuttamiseen. Nukutuksen tekee aina anestesialääkäri. Nukutushoitojen lisähinnat alkavat 400 eurosta tunti. Hoito valmisteluineen kestää yleensä useamman tunnin.

Lähteet: sosiaalihammaslääketieteen professori Satu Lahti ja Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja Matti Pöyry.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.