Kuluttajan testi

4.95 €

Videotykit

12.7.2018|
Testit tehdään puolueettomissa laboratorioissa yhdessä eri maiden riippumattomien kuluttajalehtien kanssa.

Kuvanlaatu
Projektorien tuottaman kuvan laatua arvioitiin sekä katselutestein että teknisin mittauksin. Katselutesteihin osallistui viisi henkilöä, joista kaksi olivat laboratorion asiantuntijoita. Kuvaa katseltiin mattavalkoiselta valkokankaalta (gain 1,2) ja kuvan leveydeksi asetettiin 1,5 metriä. Mahdolliset zoomit ja kuvansiirrot laitettiin keskiasentoon. Testit tehtiin melkein kokonaan pimennetyssä huoneessa.

Koekatselijat arvostelivat kuvan terävyyden, värintoiston ja dynamiikan. He antoivat myös kokonaisarvion kuvanlaadusta. Kuvalähteinä käytettiin, UHD blu-ray-elokuvaa, valokuvia, tietokonepeliä, esitysgrafiikkaa ja 3D-elokuvaa. Kuvasäätöinä käytettiin sopivinta kuvan esiasetusta.

Esimerkiksi elokuvaa katsellessa käytettiin projektorien movie-, video- tai cinema-nimisiä kuva-asetuksia. Ajopeliä pelattaessa käytettiin laitteesta riippuen asetuksia game, standard, sports tai dynamic.
Testaajat arvioivat myös muun muassa kuvankorjausten toimivuuden vinossa asennuksessa ja projektorin toimivuuden valoisammassa huoneessa.

Teknisin mittauksin testattiin kuvan kontrasti, kirkkaus ja kuvanlaatu erilaisilla testikuvilla. Kontrasti testattiin mittaamalla ensin mustan kuvan (kuvassa myös muutama valkoinen ruksi) kirkkaus. Tämän jälkeen mitattiin valkoisen kuvan kirkkaus (kuvassa myös muutama musta ruksi). Kontrastisuhde laskettiin valkoisen ja mustan kirkkauserosta. Kontrasti-arvosanaan vaikuttivat myös kuvan keskustan ja reuna-alueiden kirkkauserot.

Käyttömukavuus
Arvostelun teki kaksi laboratorion asiantuntijaa. Arvostelussa huomioitiin käyttöohje, projektorin asennus ja huolto, zoomin ja tarkennuksen käytettävyys, käyttöpainikkeet, valikkojen rakenne, kuvan esiasetusten järkevyys, sekä kaukosäädin.

Ympäristö
Melu mitattiin laitteen edestä, takaa, vasemmalta ja oikealta. Lisäksi arvosteluun vaikutti asiantuntijoiden arvio melun häiritsevyydestä. Melu mitattiin sekä normaali- että ekotilassa.

Laitteiden tehontarve mitattiin normaalitilassa, ekotilassa ja valmiustilassa. Sähkönkulutuksella on vain 2 %:n painoarvo kokonaisarvosanassa, mutta huono sähkönkulutuksen arvosana rajoittaa laitteen kokonaisarvosanaa.

Asiantuntijat arvostelivat lisäksi laitteen rakenteen, loukkaantumisriskit ja mittasivat projektorin pinnan lämpötilan käytön aikana. Ympäristö-arvosanaan vaikuttivat lisäksi rikkinäisen lampun hävitysohjeet. Myös laitteiden sähköturvallisuus testattiin. Yhdessäkään laitteessa ei ollut ongelmia.


Tämä on Kuluttajan maksullista sisältöä. Kirjaudu sisään tai osta testi.