Kuluttajan testi: Turvaistuimet

4.95 €

Turvaistuimet

29.5.2013| /

Testasimme 13 turvaistuinta, joista kaksi on turvakaukaloa ja 11 eri kokoluokkien istuinta. Istuinten hinnat vaihtelevat noin 200 eurosta lähes 500 euroon.

Kaikki turvaistuimet ovat Suomessa myynnissä olevia, uusia istuinmalleja.Testissä on kaksi selkä menosuuntaan käytettävää turvakaukaloa (0-13 kg), kaksi kasvot- tai selkä menosuuntaan käytettävää turvaistuinta (0-18 kg), neljä kasvot menosuuntaan kiinnitettävää turvaistuinta (9-18 kg), yksi selkä menosuuntaan kiinnitettävä istuin (0-25 kg) ja neljä painoluokkaan 9 – 36 kg kuuluvaa istuinta, joista kolme on kasvot menosuuntaan käytettäviä ja yhden voi kiinnittää kasvot tai selkä menosuuntaan.

Kahta auton vöillä kiinnitettävää istuinta lukuun ottamatta testin istuimissa on Isofix-kiinnitys.

Jos istuinta voidaan käyttää sekä Isofix-kiinnityksellä että auton istuinvöillä, tulokset on julkaistu molemmilla kiinnitystavoilla ja kaikissa istuimelle hyväksytyissä painoluokissa.  Useampaa tulosta ei kuitenkaan julkaista silloin, kun eri kiinnitystapojen tai kokoluokkien testituloksissa ei ole merkittäviä eroja.

Lisäksi julkaistaan tulokset istuimen käytöstä auton istuinvyökiinnityksellä silloin kun tämä kiinnitys on Isofix -istuimen osalta mahdollinen ja tulos eroaa oleellisesti Isofix -tuloksesta. Jos istuinta on mahdollista käyttää vaihtoehtoisesti joko kasvot tai selkä menosuuntaan, julkaisemme eri käyttötavoilla saadut tulokset.

Tulostaulukoissa vertaile ainakin tuloksia, jotka koskevat istuimen suojaa törmäystilanteissa, istuimen asennettavuutta autoon ja tarvittavaa tilaa autossa. Auto ja lapsi kannattaa aina ottaa mukaan istuinta hankittaessa ja kokeilla käytännössä istuinta ennen ostopäätöksen tekemistä siinä autossa, jossa sitä tullaan käyttämään.

Osa turvakaukaloa suuremmista turvaistuimista on hyväksytty käytettäväksi jo 9 kilon painoiselle lapselle. Siirtyminen kasvot menosuuntaan käytettävään istuimeen jo näin aikaisin on liian varhaista. Pienen lapsen pää on suhteessa muuhun rakenteeseen raskas, sen luusto vasta kehittymässä ja kaulan/niskan lihaksisto heikko. Tästä syystä lapsen tulisi matkustaa selkä menosuuntaan niin pitkään kuin hän suinkin mahtuu istuimeen.

Testatut tuotteet

Vertailu Merkki Malli Hinta 1) KOKONAISARVOSANA
NäytäKiddy Guardianfix Pro 2 Isofix (I/II/III) 339 € €🔒
NäytäKiddy Phoenixfix Pro 2 Isofix (I) 279 € €🔒
NäytäConcord Ultimax Isofix (0+/I) 349 € €🔒
NäytäConcord Air (0+) 199 € €🔒
NäytäCybex Sirona Isofix (0+/I) 499 € €🔒
NäytäConcord Air ja Isofix-jalusta (0+) 199 7) € €🔒
NäytäBritax Duo Plus (I) 309 € €🔒
NäytäBritax Max-Way (I/II) 279 € €🔒
NäytäRecaro Young Sport (I/II/III) 249 € €🔒
NäytäMaxi Cosi Rubi (I) 259 € €🔒
NäytäKlippan Triofix ja Isofix-jalusta (I) 279 8) € €🔒
NäytäKlippan Triofix ja Isofix-jalusta (I) 279 8) € €🔒
NäytäRecaro Monza Nova IS Isofix (I/II/III) 289 € €🔒
NäytäBritax Versafix Isofix (I) 355 € €🔒
NäytäBritax Versafix (I) 355 € €🔒
NäytäKlippan Triofix Isofix (I/II/III) 279 € €🔒
NäytäKlippan Triofix (II/III) 279 € €🔒
NäytäBritax Duo Plus Isofix TT (I) 309 € €🔒