Kuluttajan testi

4.95 €

Tulostimet

26.8.2021|

Testit tehdään puolueettomissa laboratorioissa yhdessä eri maiden kuluttajalehtien kanssa.

Tulostintoiminnot Tulostusjälkeä ja -nopeutta testattiin tulostamalla pelkkää tekstiä sekä taulukkolaskentakaaviota, valokuvaa ja testiarkkia. Tulostuslaatua arvioi kolme asiantuntijaa, jotka kiinnittivät huomiota mm. väreihin, kontrastiin ja terävyyteen. Arviot tehtiin säädellyssä valaistuksessa. Arvosteluun vaikutti sekä tulostuksen laatu että nopeus.

Lisäksi testattiin tulosteiden kosteudenkestävyyttä. Tekstin osalta testi tehtiin heti tulostuksen jälkeen käyttämällä tavallisia ja mustesuihkutulosteille tarkoitettuja yliviivauskyniä. Valokuvien annattiin kuivua vuorokauden ajan, minkä jälkeen niiden päälle tiputettiin useita vesipisaroita. Tämän jälkeen valokuvaa vielä hierottiin kevyesti paperipyyhkeellä. Viimeiseksi lisättiin vielä muutamia vesipisaroita ja annettiin valokuvan kuivua yön yli.

Skannaustestit tehtiin aikakauslehden sivulla, valokuvalla ja kolmiulotteisella esineellä. Lisäksi arvioitiin tekstintunnistuksen toimivuus. Laadun lisäksi mitattiin skannausnopeutta. Skannatun kuvan laatua arvoitiin kalibroidulla lcd-näytöllä. Huomiota kiinnitettiin erityisesti kuvakohinaan, dynamiikkaan, resoluutioon, kontrastiin ja värien tarkkuuteen sekä kuvan tasalaatuisuuteen.

Kopiointia testattiin vertaamalla lehdestä otettuja kopioita alkuperäisiin. Kopiointi tehtiin sekä mustavalkoisena että värillisenä. Myös kopiointinopeus mitattiin. Monitoimitulostin ei ollut kytkettynä tietokoneeseen tämän testin aikana.

Käyttömukavuuden arvioon vaikuttivat paperinsyötön toimivuus ja huoltotoimenpiteiden monimutkaisuus sekä käyttöönoton helppous. Lisäksi mitattiin tulostimien aiheuttaman melun voimakkuus ja arvioitiin sen häiritsevyyttä. Mustekasettien käsittely arvosteltiin erikseen.

Myös tulostimien monipuolisuus sekä käytettävyys kopioinnissa ja skannauksessa arvosteltiin. Monipuolisuus-arvioon vaikuttivat mahdollisuus kaksipuoliseen tulostukseen ja skannaukseen, tulosteiden esikatseluun sopiva näyttö sekä usb-liitännän ja muistikortin kautta tulostaminen.

Ympäristö Arvostelussa huomioitiin sähkönkulutus, musteen riittoisuus ja muut tulostimien eko-ominaisuudet. Tehontarve mitattiin valmiustilassa, sammutettuna ja kun tulostin oli päällä valmiina tulostamaan.

Musteen riittoisuus-arvosanaan vaikuttivat laitteen mitattu tulostusmäärä sekä lisäksi mustesuihkutulostimilla tulostuksen epäsäännöllisyyden vaikutus musteenkulutukseen. Musteenkulutusta mitattiin tulostamalla valokuvia, grafiikkaa ja tekstiä. Valokuvan värejä säädettiin ensin kuvankäsittelyohjelmassa siten, että kaikkia värejä kului tasaisesti.

Valokuvia tulostettiin kymmenen kappaletta, minkä jälkeen tulostin sammutettiin ja käynnistettiin uudelleen. Tätä toistettiin musteen loppumiseen asti. Samalla tavalla tulostettiin taulukkosivuja.

Tekstiä tulostettiin 50 (mustesuihkutulostimet) tai 100 tulosteen erissä (lasertulostimet). Erien välillä laitteet sammutettiin ja käynnistettiin uudelleen.

Verkko-ominaisuudet ja liitännät Tulostimen toiminta jaetussa käytössä arvioitiin. Arvostelussa huomioitiin esimerkiksi pystyykö laittetta käyttämään samanaikaisesti langattomasti ja usb-liitännän kautta.

Arvosanassa huomioitiin myös liitännät ja mahdollisuudet tulostamiseen mobiililaitteiden kautta (Wlan, AirPrint, tulostus sähköpostista).


Tämä on Kuluttajan maksullista sisältöä. Kirjaudu sisään tai osta testi.