Kuluttajan testi

4.95 €

Tulostimet

23.5.2019|

Testit tehdään puolueettomissa laboratorioissa yhdessä eri maiden riippumattomien kuluttajalehtien kanssa.

Tulostaminen Tulostusjälkeä ja -nopeutta testattiin tulostamalla pelkkää tekstiä sekä taulukkolaskentakaaviota, valokuvaa ja testiarkkia. Tulostuslaatua arvioi kolme asiantuntijaa, jotka kiinnittivät huomiota mm. väreihin, kontrastiin ja terävyyteen. Arviot tehtiin säädellyssä valaistuksessa. Arvosteluun vaikutti sekä tulostuksen laatu että nopeus.

Lisäksi testattiin tulosteiden kosteudenkestävyyttä. Tekstin osalta testi tehtiin heti tulostuksen jälkeen käyttämällä tavallisia ja mustesuihkutulosteille tarkoitettuja yliviivauskyniä. Valokuvien annattiin kuivua vuorokauden ajan, minkä jälkeen niiden päälle tiputettiin useita vesipisaroita. Tämän jälkeen valokuvaa vielä hierottiin kevyesti paperipyyhkeellä. Viimeiseksi lisättiin vielä muutamia vesipisaroita ja annettiin valokuvan kuivua yön yli.

Käyttömukavuuden arvioon vaikuttivat paperinsyötön toimivuus ja huoltotoimenpiteiden monimutkaisuus sekä käyttöopas ja käyttöönoton helppous. Lisäksi mitattiin tulostimien aiheuttaman melun voimakkuus ja arvioitiin sen häiritsevyyttä. Mustekasettien käsittely arvosteltiin erikseen.

Monipuolisuus-arvioon vaikuttivat mahdollisuus kaksipuoliseen tulostukseen, tulosteiden esikatseluun sopiva näyttö sekä usb-liitännän ja muistikortin kautta tulostaminen.

Skannaus Testit tehtiin aikakauslehden sivulla, valokuvalla ja kolmiulotteisella esineellä. Lisäksi arvioitiin tekstintunnistuksen toimivuus. Laadun lisäksi mitattiin skannausnopeutta. Skannatun kuvan laatua arvoitiin kalibroidulla lcd-näytöllä. Huomiota kiinnitettiin erityisesti kuvakohinaan, dynmiikkaan, resoluutioon, kontrastiin ja värien tarkkuuteen sekä kuvan tasalaatuisuuteen.

Kopiointi Lehdestä otettuja kopioita verrattiin alkuperäisiin. Kopiointi tehtiin sekä mustavalkoisena että värillisenä. Myös kopiointinopeus mitattiin. Monitoimitulostin ei ollut kytkettynä tietokoneeseen tämän testin aikana.

Sähkönkulutus Arvosanaan vaikutti sähkönkulutus päällä, valmiustilassa ja pois päältä. Erityisen paljon painoa annettiin sähkönkulutukselle, kun laite on pois päältä.

Verkko-ominaisuudet Tulostimen toiminta jaetussa käytössä arvioitiin. Arvostelussa huomioitiin esimerkiksi pystyykö laittetta käyttämään samanaikaisesti langattomasti ja usb-liitännän kautta.

Arvosanassa huomioitiin myös mahdollisuudet tulostamiseen mobiililaitteiden kautta. (Wlan, AirPrint, Google CloudPrint, NFC, tulostus sähköpostista.)

Musteen riittoisuus Arvosanaan vaikuttivat laitteen mitattu tulostusmäärä sekä lisäksi mustesuihkutulostimilla tulostuksen epäsäännöllisyyden vaikutus musteenkulutukseen.

Musteenkulutusta mitattiin tulostamalla valokuvia, grafiikkaa ja tekstiä. Valokuvan värejä säädettiin ensin kuvankäsittelyohjelmassa siten, että kaikkia värejä kuluu tasaisesti.

Valokuvia tulostettiin kymmenen kappaletta, minkä jälkeen tulostin sammutettiin ja käynnistettiin uudelleen. Tätä toistettiin musteen loppumiseen asti. Samalla tavalla tulostettiin taulukkosivuja.

Tekstiä tulostettiin 50 (mustesuihkutulostimet) tai 100 tulosteen erissä (lasertulostimet). Erien välillä laitteet sammutettiin ja käynnistettiin uudelleen.

Mustekasettien vaihtamisen helppous arvioitiin testissä.

kasetinvaihto_1

Tulosteiden vedenkestävyys huomioitiin testiarvostelussa.

vedenkestavyys_1


Tämä on Kuluttajan maksullista sisältöä. Kirjaudu sisään tai osta testi.