Kuluttajan testi

4.95 €

Tulostimet

7.9.2016|
Testit tehdään puolueettomissa laboratorioissa yhdessä eri maiden riippumattomien kuluttajalehtien kanssa.

Testissä oli mukana 124 tulostinta. Tuotteista 68 on mustesuihkumonitoimitulostimia, 19 lasermonitoimitulostimia, 9 mustesuihkutulostimia ja 28 lasertulostimia.

Tulostusta testattiin tulostamalla pelkkää tekstiä sekä taulukkolaskentakaaviota, valokuvaa ja testiarkkia. Tulostuslaatua arvioi kolme asiantuntijaa, jotka kiinnittivät huomiota mm. väreihin, kontrastiin ja terävyyteen. Arviot tehtiin säädellyssä valaistuksessa. Arvosteluun vaikutti sekä tulostuksen laatu että nopeus.

Lisäksi testattiin tulosteiden kosteudenkestävyyttä. Tekstin osalta testi tehtiin heti tulostuksen jälkeen käyttämällä tavallisia ja mustesuihkutulosteille tarkoitettuja yliviivauskyniä. Valokuvien annattiin kuivua vuorokauden ajan, minkä jälkeen niiden päälle tiputettiin useita vesipisaroita. Tämän jälkeen valokuvaa vielä hierottiin kevyesti paperipyyhkeellä. Viimeiseksi lisättiin vielä muutamia vesipisaroita ja annettiin valokuvan kuivua yön yli.

Käyttöominaisuuksien arvosanaan vaikuttivat paperinsyötön toimivuus ja huoltotoimenpiteiden monimutkaisuus sekä käyttöopas ja käyttöönoton helppous. Lisäksi mitattiin ja arvioitiin subjektiivisesti tulostimen aiheuttamaa melua.

Monipuolisuus-arvioon vaikuttivat mm. laitteen liitännät, oheistarvikkeet, mukana tulleet ohjelmistot sekä tulostuksen erikoisominaisuudet, kuten kaksipuolinen tulostaminen, reunukseton tulostaminen sekä kalvoille ja cd-levyille tulostaminen.

Skannaustestit tehtiin aikakauslehden sivulla, valokuvalla ja kolmiulotteisella esineellä. Lisäksi arvioitiin tekstintunnistuksen toimivuus. Laadun lisäksi mitattiin skannausnopeutta. Skannatun kuvan laatua arvoitiin kalibroidulla lcd-näytöllä.

Kopiointitestissä verrattiin lehdestä ja valokuvasta otettuja kopioita alkuperäisiin. Kopiointi tehtiin sekä mustavalkoisena että värillisenä. Myös kopiointinopeus mitattiin. Monitoimitulostin ei ollut kytkettynä tietokoneeseen tämän testin aikana.

Mustekustannukset-arvosanaan vaikuttivat laitteen mitattu musteenkulutus sekä laitteeseen sopivien patruunoiden keskimääräinen hinta.

Musteenkulutusta mitattiin tulostamalla valokuvia, grafiikkaa ja tekstiä. Valokuvan värejä säädettiin ensin kuvankäsittelyohjelmassa siten, että kaikkia värejä kuluu tasaisesti.

Valokuvia tulostettiin kymmenen kappaletta, minkä jälkeen tulostin sammutettiin ja käynnistettiin uudelleen. Tätä toistettiin musteen loppumiseen asti. Samalla tavalla tulostettiin taulukkosivuja.

Tekstiä tulostettiin 50 (mustesuihkutulostimet) tai 100 tulosteen erissä (lasertulostimet). Erien välillä laitteet sammutettiin ja käynnistettiin uudelleen.

Verkko-ominaisuuksia arvioitiin testaamalla tulostimen jaettua käyttöä. Arvostelussa huomioitiin esimerkiksi pystyykö laittetta käyttämään samanaikaisesti langattomasti ja usb-liitännän kautta.

Arvosanassa huomioitiin myös mahdollisuudet tulostamiseen mobiililaitteiden kautta. (Wlan, AirPrint, Google CloudPrint, NFC, tulostus sähköpostista.)

Sähkönkulutuksen arvosanaan vaikutti sähkönkulutus päällä, valmiustilassa ja pois päältä. Erityisen paljon painoa annettiin sähkönkulutukselle, kun laite on pois päältä.

Mustekasettien vaihtamisen helppous arvioitiin testissä.

kasetinvaihto_1

Tulosteiden vedenkestävyys huomioitiin testiarvostelussa.

vedenkestavyys_1


Tämä on Kuluttajan maksullista sisältöä. Kirjaudu sisään tai osta testi.