Testasimme 15 maksullista ja 4 ilmaista tietoturvaohjelmaa. Hyviä haittaohjelmien torjujia löytyy niin maksulllisista kuin ilmaisista tietoturvaohjelmista. Palomuureissa sen sijaan on parantamisen varaa.
Kirjoittaja: Terhi Hautamäki Testi: Teemu Sysioja Kuvat: ICRT
Virukset ja tietojen kalastelu uhkaavat netinkäyttäjää. Miten suojata omat tiedot parhaiten?
Testasimme 15 maksullista ja 4 ilmaista tietoturvaohjelmistoa. Testi tehtiin eri maiden kuluttajalehtien yhteistyönä. Kaikkia...
Klikkaussormi kuriin
1Varo liitetiedostoja. Tuntemattomalta tullutta liitettä ei saa avata. Virus on voitu naamioida esimerkiksi tervehdyskortiksi tai videoksi. Joskus haittaohjelma voi tulla tutustakin sähköpostiosoitteesta. Jos tuttavalta tulleen viestin sisältö tuntuu oudolta tai saat linkin ilman selityksiä, varmista häneltä, lähettikö hän viestin.
2 Lataa harkiten. Netistä löytyy paljon ilmaisia ohjelmistoja, joista osa on hyviä, osan mukana voi saada koneelleen vaikkapa vakoiluohjelman. Jos ohjelmisto ei ole tuttu, etsi siitä tietoa ja arvosteluja ennen kuin lataat sen koneellesi.
3Käytä järkeä sosiaalisessa mediassa. Kaikkea, mikä vilkkuu, ei tarvitse klikata. Jos linkin jakajalle luvataan ilmainen älypuhelin tai 3 000 euroa shoppailurahaa, se on juuri sitä miltä kuulostaa: liian hyvää ollakseen totta.
4 Tarkista yhteyden suojaus. Luotettavan ssl-suojauksen tunnistaa internetselaimen osoitekentän vieressä olevasta lukon kuvasta ja httpsalkuisesta nettiosoitteesta. Suojausta käytetään esimerkiksi verkkopankeissa, verkkokaupoissa ja asiointipalveluissa. Tarkista, että sivu on suojattu, ennen kuin syötät sivulle luottamuksellisia tietoja.
5 Anna tietojasi varoen. Jos palvelu vaatii rekisteröitymistä ja henkilötietoja, tarkista, mihin tietoja tarvitaan ja annetaanko ne suojatun yhteyden kautta. Kaikkien palvelujen tietoturva ei ole ajan tasalla.
6 Käytä kahta internetselainta. Hoida yhdellä selaimella maksuliikenne ja toisella hupiselailu. Toimi näin etenkin, jos verkkopalvelun käyttö vaatii Java- tai Adobe Flash -lisäosien käyttöä. Muista päivittää selaimet ja lisäosat, eli lataa aina uusin versio käyttöön.
7Tee hyvät salasanat. Keksi vaikka runo, jonka muistat hyvin. Laita salasanaksi palvelun nimi + runonpätkä. Se on sinulle helppo, muille mahdoton arvata.