Kuluttajan testi

4.95 €

Tietokoneen näytöt

30.10.2019| /

Testit tehdään puolueettomissa laboratorioissa yhdessä muiden maiden kuluttajalehtien kanssa. Kuvanlaatua testattiin standardin EN ISO 9241-307 mukaisesti. 3 asiantuntijaa teki subjektiiviset arviot. Testit tehtiin tehdasasetuksilla.

Kuvanlaatu Asiantuntijat arvioivat kuvanlaatua valokuvien, grafiikan ja selainkäytön perusteella. Kaikilla näytöillä katsottiin teräväpiirtotarkkuuden videokuvaa. Niin sanotuilla 4K-näytöillä katsottiin myös Ultra HD-tarkkuuden kuvaa. Kuvasignaali välitettiin näytölle hdmi-liitännän kautta.

Teknisiin mittauksiin perustuen arvosteltiin muun muassa kuvakulmat, kirkkaus ja kontrasti, värientoistokyky ja värien sekä harmaasävyjen toiston tasaisuus. Kontrastisuhde mitattiin kolmella tavalla: oletusasetuksilla, suurimmalla mahdollisella ruudun kirkkaudella ja siten, että ruudun kirkkaus oli asetettu 250 nitin kirkkauteen. Mittausten aikana ruudulla oli musta ja valkoinen neliö harmaalla taustalla. Kontrastisuhde tarkoittaa kuvan vaaleimman ja tummimman kohdan valoisuuden eroa.

Käyttömukavuus Näyttöjen käyttöönotto, liitäntöjen tekeminen, käyttöohje, kuvasäätöjen tekeminen arvosteltiin. Käyttöohjeiden kattavuus ja selkeys arvioitiin. Lisäksi mitattiin näyttöjen käynnistymisnopeus.

Monipuolisuus Liitäntöjen määrä ja tyyppi tarkistettiin. Myös muut ominaisuudet, kuten ympäristön valoisuuden tunnistin ja kaiuttimet huomioitiin.

Ympäristö Sähkönkulutuksen arvosana laskettiin niin, että ensin näyttö oli päällä 3 tuntia, sitten 8 tuntia lepotilassa ja sen jälkeen 13 tuntia pois päältä. Rakenteen laadusta arvosteltiin materiaalien ja viimeistelyn laatu. Myös liitäntöjen tukevuus tarkistettiin.

Äänenlaatu Asiantuntijat arvioivat äänenlaatua kuuntelemalla.


Tämä on Kuluttajan maksullista sisältöä. Kirjaudu sisään tai osta testi.