Kuluttajan testi

4.95 €

Television lisäkaiuttimet

13.1.2020|

Testit tehdään puolueettomissa laboratorioissa yhdessä eri maiden riippumattomien kuluttajalehtien kanssa.

Äänenlaatu Soundbarien äänenlaatua arvioi kaksi laboratorion asiantuntijaa ja kaksi ammattimaista äänitarkkailijaa. Kerrallaan kuunneltiin enintään neljää kaiutinta, joiden äänenlaatua verrattiin referenssilaitteeseen. Kuunteluhuoneessa oli akustoitu katto, paksut verhot ja matto, eli kaiuttimia kuunneltiin hyvässä akustiikassa.

Äänenlaatua testattiin musiikki-cd-levyillä, elokuvanäytteillä ja kuuntelemalla mp3-muotoista musiikkia bluetoothin ja USB-liitännän kautta. Musiikkinäytteet sisälsivät popmusiikkia ja klassista musiikkia. Elokuvaäänentoistossa kiinnitettiin huomiota muun muassa puheäänen selkeyteen ja äänitehosteiden toistumiseen.

Teknisin mittauksin selvitettiin kaiuttimien suurin äänenvoimakkuus ja taajuusvasteet. Suurimman äänenvoimakkuuden arvosana perustuu kuitenkin asiantuntijoiden subjektiiviseen arvioon. Taajuusvasteen arvosteluun vaikuttivat äänentoiston alarajataajuus ja ylärajataajuus sekä taajuusvasteen tasaisuus. Alarajataajuus ja ylärajataajuus kertovat kuinka matalia ääniä ja korkeita ääniä kaiutin kykenee toistamaan.

Toiston alarajataajuuksista ja ylärajataajuuksista mitattiin sekä -3 dB että -6 dB arvot. Mittaukset tehtiin kaiuttomassa huoneessa.

Käyttömukavuus Kolme henkilöä arvioi kaiuttimien päivittäistä käyttöä ja käyttöönottoa. Päivittäisen käytön arvostelussa huomioitiin kaiuttimen parittaminen puhelimen kanssa, kaukosäädin ja laitteen perustoiminnot, kuten äänenvoimakkuuden säätö ja ohjelmalähteen valinta.

Puhelimen yhdistämistä kaiuttimeen kokeiltiin bluetooth-yhteyden kautta sekä lisäksi langattoman lähiverkon kautta, jos kaiuttimessa on Wifi-Direct-tuki. Kaukosäätimestä arvosteltiin näppäinten tuntuma ja asettelu, tekstien selkeys ja kaukosäätimen toimintasäde.

Käyttöönoton arvostelussa huomioitiin fyysisten liitäntöjen tekeminen eri laitteiden välillä ja erikseen langattomien yhteyksien muodostaminen television kanssa. Lisäksi arvosteltiin käyttöohjeet.

Ohjelmiston käyttöönoton arvosteluun vaikuttivat hdmi- ja bluetooth-yhteyksien toimivuus televisioon sekä kaiuttimen säädöt ensimmäisellä käyttökerralla. Molemmilla kytkentätavoilla kokeiltiin, että soundbarin äänenvoimakkuutta pystyi säätämään television kaukosäätimellä.

Sähkönkulutus Soundbarien tehontarve mitattiin valmiustilassa ja käytön aikana. Käytönaikainen tehontarve tehtiin siten, että äänenvoimakkuus oli säädetty samaksi kaikilla kaiuttimilla (80 dB 2 metrin etäisyydeltä). Valmiustilan tehontarve mitattiin myös hdmi-ohjaustoiminto päällä. Tällöin kaiutin menee päälle automaattisesti, kun televisio käynnistetään.

Monipuolisuus Arvosteltiin AV-liitäntöjen, puhelinsovelluksen, valikkonäyttöjen, mukana toimitettujen tarvikkeiden sekä DSP-tilojen, eli äänenkäsittelyominaisuuksien perusteella. Myös mahdollisuus seinäasennukseen ja mukana toimitetut seinäasennustarvikkeet huomioitiin arvostelussa.

AV-liitännöistä huomioitiin hdmi-liitäntöjen määrä ja tyyppi, sekä eri liitäntätyypit äänisignaalille. Kaukosäätöön soveltuvasta puhelinsovelluksesta sai lisäpisteitä, samoin kuin laitteen tai television ruudulla käytettävästä valikkonäkymästä.

Toiminta multimediasoittimena Laitteen tukemat liitännät ja yhteystekniikat ja tuetut musiikkitiedostomuodot listattiin.

Liitännöistä huomioitiin Wifi, Wifi Direct, USB, NFC, bluetooth A2DP ja bluetooth aptX sekä tuetuista tiedostomuodoista wma, aac, mp3, wav, flac, apple lossless audio codec, ogg vorbis ja wma lossless.

 


Tämä on Kuluttajan maksullista sisältöä. Kirjaudu sisään tai osta testi.