Testasimme 15 teknistä t-paitaa, joiden hinnat vaihtelevat 18 ja 50 euron välillä. Kaikki tekniset t-paidat toimivat kuten niiden pitääkin: imevät hien iholta ja päästävät sen nopeasti haihtumaan. Kestävyydessä kuitenkin on eroja.
Kirjoittaja: Mervi Itkonen Testi: Teemu Sysioja Kuvat: ICRT
Vielä 90-luvun pururadoilla saattoi nähdä hikisen lenkkeilijän ylisuuressa puuvillapaidassa, joka oli läpeensä märkä ja ihoon liimautunut. Ei enää.
Nyt lenkkipoluilla käytetään teknisiä urheilutekstiilejä, kut...
Irtoaako hiki ja 5 muuta kysymystä
1. Mitä tekniikkaa teknisissä t-paidoissa oikein on?
Paidat on tehty polyesterista, joka kudotaan hyvin kevyeksi ja ilmavaksi. Ohut ja huokoinen materiaali imee kosteuden iholta ja kuivuu nopeasti.
Lisäksi monissa paidoissa on lisäkäsittelyitä, joiden on tarkoitus hillitä bakteerien kasvua ja näin ehkäistä hienhajua. Kainalonalusiin tai koko paitaan kudotaan mukaan esimerkiksi hiiliseosta tai bambukuitua, joilla on antibakteerisia ominaisuuksia.
Aiemmin tähän tarkoitukseen käytettiin hopeaa, joka on ympäristölle haitallista. Useimmat yritykset ovat jo luopuneet sen käytöstä.
2. Voisiko paitoja tehdä myös luonnonkuiduista?
Polyesteria käytetään, koska se on edullista, helppohoitoista ja kuivuu nopeasti. Esimerkiksi talviurheiluvaatteissa käytetään paljon merinovillaa, mutta se on paljon polyesteria kalliimpaa. Puuvilla ei sovi teknisiin urheiluvaatteisiin, sillä se kuivuu liian hitaasti.
3. Miten paitoja tulisi huoltaa?
Paidat pestään pesuohjeen mukaan, yleensä 30 tai 40 asteessa. Urheiluvaatteille myydään erillisiä pesuaineita, mutta tavallinen nestemäinen pesuaine riittää oikein hyvin. Jauhemaista pesuainetta tai huuhteluainetta ei pidä käyttää, sillä ne voivat tukkia huokoista materiaalia.
Teknisiä urheilupaitoja suositellaan pesemään aina käytön jälkeen, koska muuten hienhaju alkaa pinttyä niihin.
4. Lähteekö hienhaju paidoista kunnolla 30–40 asteessa?
Valmistajien mukaan lähtee. Paidat on kudottu niin kevyiksi ja ilmaviksi, että lian ja hajun pitäisi lähteä niistä helposti. Paitojen antibakteeriset käsittelyt eivät välttämättä kestä kuumia lämpötiloja.
Mikäli paita pesusta huolimatta haisee hieltä, voi sen omalla vastuullaan pestä toisinaan 60 asteessa. Useimmat paidat kestävät satunnaisen pesun kuumalla vedellä, vaikka myyjä ei ohjeen vastaisesta pesusta vastaakaan. Ympäristön kannalta pesu viileässä vedessä on tietysti suositeltavaa.
5. Millaisissa oloissa paidat on tehty?
Testissä ei arvioitu paitojen valmistusoloja. Useimmat paidat valmistetaan Aasiassa alihankintana.
Esimerkiksi Salomonin paitoja tehdään alihankkijatehtailla Kiinassa, Thaimaassa ja Indonesiassa. Salomonin pääkonttori on Ranskassa, jossa paitoja suunnitellaan ja testataan.
Kun Kuluttaja vuonna 2016 vertaili urheiluvaateketjujen omien vaatemerkkien vastuullisuutta, vertailun kärkeen nousivat Stadium ja Intersport. Samassa vertailussa ei ollut mukana brändiyrityksiä, kuten Salomon tai Adidas.
6. Irtoaako teknisistä paidoista mikromuovia?
Kyllä, kuten muistakin polyesterivaatteista. Eniten mikromuovia irtoaa kuitenkin fleece- ja softshell-vaatteista. Toisaalta niitä yleensä pestään harvoin, kun taas urheilupaitoja pestään yleensä joka käytön jälkeen. Mikromuovia irtoaa eniten ensimmäisillä pesukerroilla, minkä jälkeen määrä vähenee.
Vastauksia varten on haasteltu muun muassa Salomonin tekstiilien ja jalkineiden Etelä-Suomen aluemyyntipäällikköä Minna Lustilaa sekä Suomen ympäristökeskuksen ryhmäpäällikköä Markus Sillanpäätä.
